Algemeen: een zwak warmtefront samenhangend met bij uitgestrekte vore van lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Noorse Zee – Noordzee tot over Frankrijk trekt vandaag met wat vochtigere en tijdelijk iets zachter lucht de Alpen binnen. Het front is weinig actief waardoor er geen noemenswaardige neerslag (sneeuw) wordt verwacht. Begin volgende week hogedruk en na woensdag geleidelijk zachter. In het weekend koufront en weersverslechtering.

Tot woensdag nog vrij koud en rustig hogedrukweer

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen profiteren van een overtrekkend tussenhoog. Vooral in de westelijke Alpen scheen na het oplossen van wat rest bewolking de zon volop en met de verse sneeuw wat het in de bergen een heerlijke “winterdag”. De sneeuwval in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk trok geleidelijk naar het oosten weg en ook daar werd het in de middag droog en van het westen uit kwam de zon erbij. Het hardnekkigst bleef (lagere) bewolking en ook Hochnebel langs de oostelijke Alpennoordkant. Het was ondanks de zon vrij koud en omdat de lucht zeer droog was (lage dauwpunten, hogerop tot -35 graden) kon de sneeuw zich prima houden en was er, en dan met name in de schaduw, van dooi nauwelijks tot geen sprake. De 12cm sneeuw die ik gisterochtend op het meetveld hier in Termen nog heb gemeten lag er vanochtend nog net zo bij.

coruchev12
Courchevel Officiel ‏@courchevel
col-des-mosses-noemie-zurron
Winterwonderland – Col-des-Mosses kanton Kanton Waadtland -Zwits- Foto Noemie-Zurron
pascalnessier1311
Snowkiting Simplon bij prima condities. Het gebeurt overiens niet zo vaak dat er zo vroeg op de Simplon al gekited kan worden – foto Pascal Nessier

In de middag en avond trok er van het westen uit wat wolken en wolkenvelden de westelijke Alpen binnen die zich gaandeweg de nacht verder naar het oosten uitbreiden. Deze bewolking hoort bij een zwak warmtefront dat echter maar weinig actief is. We verwachten dan ook geen of slechts weinig neerslag, deze zal aanvankelijk tot in de lagere delen als sneeuw vallen, gaandeweg de dag stijgt de sneeuwvalgrens.

wfr1311

In het uiterste zuidwesten en westen tot circa 1600 a 1800 meter, elders tot 800 a 1200 meter. Kouder is het in het oosten met sneeuwvlokken  waarschijnlijk gewoon tot in de lagere delen. De temperaturen kunnen overal wat winst gaan pakken maar van een doorzettende verzachting is voorlopig nog geen sprake. Inner-alpin valt de sneeuw meest tot in de Talsohle

svg1311a
Sneeuwvalgrens voor vanmiddag 15h00 (GFS)

Maandag neemt de invloed van hogedruk weer toe. We zien dan een uitgestrekte zone van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over west en centraal Europa tot in west Rusland. Maandag en deels ook dinsdag ligt de hoogteas nog ten noorden van de Alpen en wordt er tijdelijk met een oostelijke stroming weer wat koudere lucht aangevoerd welke zich ook weer wat naar het westen kan uitbreiden.

ukma00
UKMO met de hogedruk vanaf maandag (UKMO maandag 00h00) en de weer wat koudere lucht vanuit het oosten.

Vanaf woensdag zien we door druk van Atlantische depressies de as geleidelijk naar het zuiden toe verplaatsen. Datzelfde geldt voor de polaire jetstream en fronten die langzaam maar zeker een weersverslechtering gaan inluiden. Op een warmtefront gaat  woensdag de temperatuur in alle hoogtes wat omhoog en vooral de noordelijke Alpen krijgen te maken met wat meer bewolking waaruit ook wat neerslag gaat vallen. Vooralsnog zullen de neerslaghoeveelheden bescheiden uitpakken in verband met de tegenwerking van de hogedruk in het zuiden.

ukwo1311
UKMO voor woendag met de opkomende fronten, in eerste instantie komen we dan achter het warmtefront in zachtere lucht
wfwonsd
GFS zit aardig op 1 lijn met UKMO voor de woensdag . De neerslag zal vooral het noorden kunnen bereiken

In de loop van de vrijdag en in het weekend zien we een complex en markante depressie en hoogtetrog vanaf het zeegebied bij IJsland naar de Britse Eilanden en Noordzee uitzakken. Het is oom vandaag nog niet duidelijk hoe dit allemaal precies in zijn werk zal gaan en welk deel van het laag (hoogtetrog) voor de Alpen weer bepalend gaat worden. Uitgaande van wat de modellen ons voorschotelen dan lijkt het meest waarschijnlijke scenario dat we in de loop van de vrijdag of zaterdag te maken gaan krijgen met een inkomend koufront en daarmee samenhangend neerslag. Met de noordwestelijke stroming zal dit front vooral aan de noordkant actief zijn met dan daar de meeste neerslag, sneeuw weer tot rond of onder de 1000 meter.

ec00zat
ECMWF voor zaterdag met het inkomende koufront, ten zuiden van Groenland zien we alweer een volgende depressie liggen die dinsdag belangrijk gaat worden

Vervolgens zien we dat begin volgende week een volgende depressie de westelijke zone van lagedruk gaat versterken. Dit zal gaan uitmonden in een apart laag wat met zijn kern ten westen van de Britse Eiland komt te liggen. De stroming gaat dan de zuidwest tot zuidhoek opzoeken en de temperaturen gaan weer omhoog. Dat geldt vooral aan de Alpennoordkant die wanneer dit zo gaat evolueren, te maken gaan krijgen met een opkomende Südföhn, de zuidkant krijgt met een opkomende Südstau en neerslag te maken waarbij grotere neerslaghoeveelheden gaan vallen!

ec00dinsd
Mede door de input versterking van de “Groenland” depressie ontwikkelt zich begin volgende week een Südstau -Südföhn fase
ec12ens1311
ECMWF ensembles (EC12) Alpennoordkant

Zoals gezegd zijn de ontwikkelingen vanaf het weekend met de lagedruk(centra) nog zeer onzeker. Evengoed is het mogelijk dat het laag nog westelijker zal komen te liggen en er boven west en midden Europa een apart filiaal van hogedruk in de stijgers wordt gezet (GFS scenario). We zullen dus de komende dagen moeten gaan afwachten wat de atmosfeer en weermodellen voor ons in petto hebben. Fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel in Termen -1 graad, enkele wolkenvelden en (nog) 12cm sneeuw.

20161113_095218
Sneeuwmeetveld vanmorgen om 09h45, rechts de IR webcam (de sneeuwwebcambeelden zijn via de site, rechts in balk, te volgen. Elke 5 minuten wordt het beeld ververst – of via dze link – WEBCAM)
hasel13v
Blik vanuit de weerkamer in westelijke richting (Rhonedal)
hasel13a
en in zuidosotelijke richting (Rosswald, Simplon, Glishorn)

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 495 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer