Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen : een zwak tussenhoog zorgt vandaag vooral in de west en zuidelijke Alpen voor betere (wintersport) condities. Morgen gaat er van west naar oost weer overal neerslag / sneeuw vallen. Tijdelijk stijgende sneeuwvalgrens tot 1300 a 1900 meter west en noordkant. 

Een zwak tussenhoog trekt over de Alpen en vooral de westelijke en zuidelijke Alpen hebben daarbij baat. De noordelijke Alpen en met name de oostelijke Alpenhoofdkam houden nog last van de koude noordelijke stroming met veel bewolking en ook nog wat sneeuw of sneeuwbuien.

Radarbeeld Alpen 11h00
De zon en betere condities vind je vandaag in het westen en zuiden.. Beeld Alta Badia Piz Sorrega

Winterwonderland na de verse sneeuw en nu de zon in Alta Badia

In de nacht neemt ook in de westelijke Alpen de bewolking weer toe op nadering van een volgend frontensysteem dat morgen nieuwe neerslag gaat brengen. Op passage van het frontensysteem gaat het aanhoudend er deels intensief regen / sneeuwen.

ECMWF morgen 18h00

Met in kracht aantrekkende harde zuidwestelijke wind wordt er dan tijdelijk ook weer wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens in de westelijke noordelijke Alpen stijgt naar circa 1300 tot 1500 en Alpennoordkant deels ook tot 1700 en Franse west Alpen tot 1900 meter. Inner alpine en zuidkant sneeuw meest tot in de dalen.

Morgenoverdag van west naar oost en met name west en noordelijke Alpen stijgende sneeuwvalgrens

In het voorveld van het navolgende koufront wordt het tijdelijk Föhnig voordat vervolgens de koudere lucht binnenstroomt en de sneeuwvalgrens weer daalt tot 1000 a 600 meter.

Tot en met vrijdag gaat er in de Alpen nogmaals 30 tot 50 cm aan Neuschnee vallen. Zwaartepunt westelijke en zuidoostelijke Alpen (Staugebieden) en lokaal hogerop mogelijk ook nog meer. In de lagere delen minder accumulatie door de tijdelijke warme fase en hogere sneeuwvalgrens

Sneeuw accumualties model Arpege tot en met vrijdag

De vrijdag en ook het weekend gaan onbestendig en vrij koud verlopen met dan weer wat zon, dan weer wolken afgewisseld door wat sneeuw of sneeuwbuien. De zondag maakt de meest kans op zon. Sneeuwvalgrens meest rond 700 meter.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Met de start van de nieuwe week neemt de zonale (westelijke) stroming weer in kracht toe waarbij we weer aan de zachte kant ervan komen te liggen. De temperaturen gaan dan in alle hoogtes in de lift en periodiek valt er neerslag en in de hogere Alpen sneeuw. Afhankelijk van het precieze verloop van de jetstream krijgen we ook nog eens te maken met veel wind.

Morgen zullen we het één en ander wat nader in kaart gaan brengen en dat geldt ook voor de details. Tot zover voor nu, fijne dag nog en graag weer tot morgen.

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 872 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Zwak tussenhoog, nieuw sneeuwfront in aantocht”

 • Patrick
  4 maart 2020 at 11:54

  Bedankt voor het bericht! Gaan vanaf zaterdag naar flachau, dus neem aan dat er kans op regen gaat komen volgende week met die temperatuur?

  Gr Patrick.

  • Johann
   4 maart 2020 at 12:07

   Zonaal lijkt vrij zeker, verloop van de jet echter nog niet. Maandag en dinsdag noordkant wrs gewoon nog in de koude(re) lucht. Rond het midden van de week (woensdag) dan in de de zachtere lucht, donderdag weer ietwat kouder, vrijdag weer iets zachter. Zaterdag dan mogelijk weer sneeuw tot donw under Gaat dus spannend worden vwb regen / sneeuw / SVG. …wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

   • Patrick
    4 maart 2020 at 12:15

    Dank je voor de reactie! Wachten je berichten morgen en overmorgen met spanning af 🙂

   • Patrick
    4 maart 2020 at 20:11

    Hi johann,

    Ben een leek hoor maar zie ik nu dat het met de neerslag wel meevalt volgende week vanaf maandag in Oostenrijk?

    • Johann
     4 maart 2020 at 20:36

     Afwachten Patrick en niet teveel op 1 model afgaan. Vanaf zondag is hetmet een strak zonale krachtige hoogtestroming een komen en gaan van storingen die steeds weer de westelijke en noordwestelijke Alpen schampen. Beetje verandering in verloopt jetstream en de situatie ziet er heel anders uit. …morgenochtend maar weer eens verder kijken

 • Friso
  4 maart 2020 at 12:46

  Hi Johan,

  Bergfex (ecwmf toch?) is aardig positief over zon in de West-Alpen (grand massif) dit weekend. GFS lijkt wat pessimistischer. Heb jij een gevoel bij de zon kansen dit weekend in t westen?
  Dank voor je goede berichten trouwens. Heb al een keer een cursus met jullie gevolgd, maar ben helaas nog niet zo goed als de echte weermannen haha.

  • Johann
   4 maart 2020 at 13:08

   Bergfex idd ECMWF (global model / DMO -> Direct model output) Dus altijd met de nodige voorzichtigheid betracht. Neemt niet weg dat ook het multi model voor regio Chamony / Flain positief eruitziet met mix van zon / opklaringen. Hoe dan ook, denk eerst maar eens dat laag morgen afwachten en dan verder kijken vwb de details voor het weekend.

   Leuk dat je onze cursus hebt gevolgd! Veel lezen, oa op de fora en zelf rechercheren op internet (weerkaarten) heeft overigens ook al menige “echte weerman” voortgebracht 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier