Alpen – Zwak tussenhoog, nieuw sneeuwfront in aantocht

Algemeen : een zwak tussenhoog zorgt vandaag vooral in de west en zuidelijke Alpen voor betere (wintersport) condities. Morgen gaat er van west naar oost weer overal neerslag / sneeuw vallen. Tijdelijk stijgende sneeuwvalgrens tot 1300 a 1900 meter west en noordkant. 

Een zwak tussenhoog trekt over de Alpen en vooral de westelijke en zuidelijke Alpen hebben daarbij baat. De noordelijke Alpen en met name de oostelijke Alpenhoofdkam houden nog last van de koude noordelijke stroming met veel bewolking en ook nog wat sneeuw of sneeuwbuien.

Radarbeeld Alpen 11h00
De zon en betere condities vind je vandaag in het westen en zuiden.. Beeld Alta Badia Piz Sorrega

Winterwonderland na de verse sneeuw en nu de zon in Alta Badia

En tijdens het schrijven is na een mistige start ook in de Aletsch de zon weer door gebroken. Foto Riederalp

In de nacht neemt ook in de westelijke Alpen de bewolking weer toe op nadering van een volgend frontensysteem dat morgen nieuwe neerslag gaat brengen. Op passage van het frontensysteem gaat het aanhoudend er deels intensief regen / sneeuwen.

ECMWF morgen 18h00

Met in kracht aantrekkende harde zuidwestelijke wind wordt er dan tijdelijk ook weer wat zachtere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwvalgrens in de westelijke noordelijke Alpen stijgt naar circa 1300 tot 1500 en Alpennoordkant deels ook tot 1700 en Franse west Alpen tot 1900 meter. Inner alpine en zuidkant sneeuw meest tot in de dalen.

Morgenoverdag van west naar oost en met name west en noordelijke Alpen stijgende sneeuwvalgrens

In het voorveld van het navolgende koufront wordt het tijdelijk Föhnig voordat vervolgens de koudere lucht binnenstroomt en de sneeuwvalgrens weer daalt tot 1000 a 600 meter.

Tot en met vrijdag gaat er in de Alpen nogmaals 30 tot 50 cm aan Neuschnee vallen. Zwaartepunt westelijke en zuidoostelijke Alpen (Staugebieden) en lokaal hogerop mogelijk ook nog meer. In de lagere delen minder accumulatie door de tijdelijke warme fase en hogere sneeuwvalgrens

Sneeuw accumualties model Arpege tot en met vrijdag

De vrijdag en ook het weekend gaan onbestendig en vrij koud verlopen met dan weer wat zon, dan weer wolken afgewisseld door wat sneeuw of sneeuwbuien. De zondag maakt de meest kans op zon. Sneeuwvalgrens meest rond 700 meter.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Met de start van de nieuwe week neemt de zonale (westelijke) stroming weer in kracht toe waarbij we weer aan de zachte kant ervan komen te liggen. De temperaturen gaan dan in alle hoogtes in de lift en periodiek valt er neerslag en in de hogere Alpen sneeuw. Afhankelijk van het precieze verloop van de jetstream krijgen we ook nog eens te maken met veel wind.

Morgen zullen we het één en ander wat nader in kaart gaan brengen en dat geldt ook voor de details. Tot zover voor nu, fijne dag nog en graag weer tot morgen.

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

 

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties