Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de laatste dag van het jaar staat in het teken van zeer milde Atlantische luchtmassa’s welke tijdelijk onder zwakke hogedruk invloed geraken. De eerste week van het nieuwe jaar staat in het teken van wisselvallig en onbestendig winterweer waarbij dan weer koudere en dan weer zachtere luchtmassa’s over de Alpen uitstromen.

Aanhoudend zeer onbestendig, wisselende sneeuwvalgrens

Met veel machtsvertoon werd gisteren de aanwezige koude lucht weer uit de Alpen verdreven. Enkel in de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen als ook in de inner-alpine gebieden kon de koudere lucht weerstand bieden tegen het zachte Atlantische dooi offensief.

Terwijl de sneeuwvalgrens ten noorden van de Alpenhoofdkam in de loop van de dag tot 1800 a 2000 meter steeg en lokaal in het westen tot 2300 meter, sneeuwde het inner-alpin gewoon tot in de dalen. Pas later op de dag ging ook hier de sneeuwal in regen over, boven de 1300 meter viel nog sneeuw. Ook de zuidkant ondanks dat we met een noordwestelijke stroming te maken hadden nog sneeuw mee.

Veel sneeuw ook in het Obergoms – Oberwald (Oberwallis) Fotot via Twitter Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
Obergoms – Oberwald (Oberwallis) Fotot via Twitter Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
Wisseldag gisteren op Rosswald, gelukkig hier geen grote problemen ondanks de bijna halve meter Neuschnnee
Kirche op Rosswald
Rosswald

Verantwoordelijk voor het machtsvertoon van het dooi offensief was de jetstream die noordwest-zuidoost georiënteerd over de Alpen naar het oosten verplaatste. Tijdens passage over de Zwitserse Alpen werden er op 10 kilometer hoogte in het centrum van de jet windsnelheden gemeten van maar liefst 330 km/h !  Ook in de bergen ging het in de nabijheid van de jet behoorlijk tekeer met windstoten van 160 km/h (Wallis / Mittelallalin)

Vandaag zondag bevinden we ons in de warmtefront sector en wordt het voor de tijde van het jaar buitengewoon zacht.  Afgezien van nog wat rest wolken en laatste regen in het oosten gaat de zon zicht weer vertonen en in de drogere en zeer milde lucht kan men in de bergen genieten van heerlijke vergezichten.

Wel staat er nog een harde en de bergen ook nog stormachtige westelijke wind. Lokaal kan het kwik met de zon aan de Alpen noord en west zijde tot 21 a 16 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het een graad of  4 tot 8 en de vorstgrens bevindt zich ergens tussen de 2800 en 3200 meter!

Radar 08h45. Via Wetteronline.de

Algemeen iets lager zijn de temperaturen in het oosten maar ook daar is het gewoon zeer zacht. Koudere lucht vinden we ook vandaag enkel nog terug in de inner-alpine dalen en met name aan de oostelijke Alpenzuidkant.

Actuele tempeaturen vanmogen om 07h00. Aan de noordkant in de zachte lucht 10 tot 13 graden, duidelijk kouder is het inner-alpin en aan de zuidkant

In de namiddag en avond neemt in de westelijke Alpen op nadering van een (zwak) koufront de bewolking weer toe gevolgd door neerslag die zich in de nacht afzwakkend tot over de noordelijke Alpen en later (maandag) ook over de zuidelijke oostelijke Alpen uitbreidt.

GFS voor maandag 00h00 (jaarwisseling) met de opkomende neerslag

Jaarwisseling tweedeling west / oost
Het ziet er dus naar uit dat met de jaarwisseling de westelijke Alpen te maken gaan krijgen met bewolking en neerslag (westelijk Zwitserse en Franse Alpen) en de oostelijke Alpen met droog weer en deels ook helder weer. Hieronder de kaarten “bedekkingsgraad procent aan de hand van het HD model van Kachelmann voor de westelijke en oostelijke Alpen.

Sneeuwvalgrens met het instromen van wat koudere lucht dan weer dalend naar 1300 tot 1000 meter, in het zuiden lokaal ook nog lager.  Maandag overdag eerst nog enkele buien voordat het geleidelijk overal weer droog wordt en gaat opklaren. Er staat ook maandag nog steeds een stevige west tot noordwesten wind.

In de loop van de avond gaat het in de westelijke Alpen op nadering van een volgend ietwat actiever koufront opnieuw betrekken met navolgende weer neerslag.

Tweede koufront bereikt maandag middag avond de westelijke Alpen GFS 18h00

In de nacht op dinsdag en dinsdag overdag trekt de neerslag afzwakkend tot over de noordelijk oostelijke Apen. De zuidkant houdt het waarschijnlijk droog en deels ook zonnig.

Onbestendigheid troef, komen en gaan van storingen
Ook de rest van de week koerst de zwabberende jet via de Alpen en dat betekent dat het zeer onbestendig en wisselvallig blijft en we periodiek met frontale storingen en neerslag te maken gaan krijgen. Met de meest westelijke hoogtestroming (zonaal) worden dan weer koudere (koufronten) en dan weer zachtere (warmtefronten) luchtmassa’s aangevoerd.

Woensdag en vrijdag staan in het teken van de warmte fronten en zachtere luchtmassa’s die net als gisteren vooral aan de noordkant zullen binnenstromen. Hieronder de GFS ensembles voor de noordelijke westelijke (Franse) en de noordelijke oostelijke Alpen

De zuidelijke Alpen hebben ook nu weer in afgezwakte vorm met verzachting(en) te maken. In de zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens aan de noordkant tot 1800 meter, in het zuiden en deels ook inner-alpine meest zo rond de 800 meter. In de kouder fases (dinsdag en donderdag) sneeuwvalgrens meest tussen de 500 en 800 meter, maandag aanvankelijk nog hoger (1200m)

Met de westelijke hoogtestroming mogen vooral de westelijke Staugebieden zich dus weer verheugen op de nodige neerslag. Spannend wordt het dus nog wel voor wat betreft de sneeuwvalgrens met de warmtefronten. Vooral het warmtefront op woensdag gaat weer veel neerslag geven. Boven de circa 1800 meter valt, uitgaande van het verloop van de jet zoals die vandaag wordt berekend, alles in de vorm van sneeuw. Daar beneden is het even afwachten hoeveel neerslag er in vaste en vloeibare vorm gaan vallen.

Cumulatief kan in de Weststau gebieden 80 tot 120 cm sneeuw gaan vallen, lokaal hogerop ook nog meer. Het GFS berekent lokaal zelfs meer dan 200 mm maar dit lijkt me wat overdreven.

ECMWF neerslag cumulatief tot zaterdagmiddag

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat het sneeuwdek in de (hogere) delen van de Alpen en dan met name in de Weststau gebeiden weer flink gaat aangroeien.

Onzekere langere termijn
Wat er vervolgens in het verdere verloop na het warmtefront van vrijdag gaat gebeuren is nog zeer onzeker. Net als gisteren zien we ook vandaag weer schermutselingen van opbouwende hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan tot over Scandinavie en daarmee samenhangend een uitzakkend hoogtetrog (lagedruk) al of niet met afsnoering van een hoogtelaag over west Europa, het Iberische Schiereland tot helemaal over noord Afrika.

De hoogte-as van de hoogtetrog wordt dan ergens noord-zuid georiënteerd over de Alpen berekend (weekend).

ECMWF 500 hPa voor zondag 00h00 met de uitzakkende hoogtetrog en scherpe scheiding tussen zacht (oosten) en kouder (westen)

Aan de westkant zit de veel koudere lucht, aan de  oostkant de veel zachtere lucht met op het scheidindsvlak van de verschillende luchtsoorten veel neerslag (Südstau)

Het is dan maar net de vraag waar die grens zich zal gaan ophouden en, nog belangrijker, of deze naar het oosten toe kan verplaatsen. Gaat dat gebeuren dan komen we in de koudere lucht met perspectief op “meer”.  Tweede variant zou zijn dat we weer terugschakelen naar het alom bekende zonale patroon, in dit geval wordt dat weer de west oost georiënteerde koers en positie van de jet belangrijk. Hoe zuidelijker hoe beter voor de winter feelings, sneeuwkansen en sneeuwvalgrens

Maar er is nog een derde variant die misschien (nog) niet zo mooi uit de diverse kaarten naar voren komt maar we zeker niet uit het ook moeten verliezen. Deze variant gaat uit van de opbouw van noordelijke hogedruk (!) met mogelijk de aanvoer van veel koudere maar ook drogere continentale luchtmassa’s!

De komende dagen dus maar eens alles verder vervolgen en in kaart brengen. Genoeg te doen lijk met. Voor nu een heel fijne dag, vanmiddag volgt nog een update verzorgd door Daan. Heel fijne ouderjaarsdag, doe voorzichtig en ciao vanuit een opklarend Oberwallis alweer de thermometer in Termen 1.6 graden aanwijst en de Aletsch Arena (webcams hieronder) meldt lichte vorst (1800m) en uitstekende wintersport en ski condities. Wel op de pistes blijven!!

Namens alle medewerkers van Alpenweerman iedereen een goede Jaarwisseling en het allerbeste in goede gezondheid voor 2018.

Webcams- meer beelden uit
  zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!

De situatie is mede door de gevallen sneeuw (lokaal 30 tot 50 cm) precair -en er geldt een code ROOD!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.617 times, 1 visits today)
Advertentie

16 Reactie op “Alpen – Zwabberende jet, veel sneeuw Weststau”

 • krismampaey1966
  31 december 2017 at 10:50

  Wat spannend allemaal! Wat er nu de afgelopen weken is gebeurd heb ik de voorbije jaren niet gezien.
  Ik ben blij dat ik gisteren niet in de auto zat richting Tignes of Les Menuires of zo. Dat moet geen pretje geweest zijn en ben eigenlijk wel benieuwd hoe sommigen onder hen de nacht hebben doorgebracht.
  Johann en je team, ik wens jullie nog een leuke jaarwisseling en een prima start in 2018. We blijven het alvast volgen.
  Groet, Kris

 • Johann
  31 december 2017 at 11:00

  Inderdaad heel spannend allemaal en ik kan je beloven het blijft heel spannend en interessant. Goede kans dat de winter met in januari / februari helemaal uit zijn bol gaat!

  Jij ook een goede jaarwisselingen en gezond 2018

 • Erik
  31 december 2017 at 11:05

  Alvast de allerbeste wensen voor iedereen van Alpenweerman vanuit een bewolkt en wat druilerig Lent!
  En laten we hopen dat de dooi niet te hard toeslaat, voor onze skivakantie is het aftellen zo ongeveer wel begonnen. Weer zo veel zin in!

  • Johann
   31 december 2017 at 11:09

   Thx, BTW Waarheen ga je met skivakantie?!

 • Erik
  31 december 2017 at 11:25

  Dit jaar wordt het Fiberbrunn. Ben benieuwd of het zijn reputatie van schneeloch waarmaakt. Maar zoals de winter nu gaat zal dat wel goedkomen.

 • Alice
  31 december 2017 at 13:25

  Beste Johann,

  Dank voor weer zoveel weerpraatjes en al die mooie foto’s! Ik heb er van genoten! Stiekem jaloers omdat wij deze winter niet kunnen gaan genieten van de sneeuw, juist nu het zo’n topwinter is…….

  Goede veilige jaarwisseling gewenst en een mooi, gezond en succesvol 2018!

  Hartelijke groet,
  Alice

 • Johann
  31 december 2017 at 13:38

  Wij blijven ons melden met nog veel meer mooie winterse plaatjes zodat je er iig nog wat van meekrijgt 😉 Ook voor jou de beste wensen voor 2018 en een guter Rutsch. Gr – J – (foto Obergoms /Oberwallis vanmiddag)

  • Alice
   31 december 2017 at 13:47

   Prachtig, dankjewel! Ik geniet zeer zeker van al die schitterende foto’s! Wel met een gezonde jaloezie 😉 ! Ik ben een echt wintermens, houd meer van kou/ sneeuw/ ijs dan van hete plakkerige zomers.

   En natuurlijk ook voor alle lezers hier: een goede jaarwisseling en de beste wensen voor een prachtig en gezond 2018!

 • Jeffrey Laan
  31 december 2017 at 13:41

  Bedankt weer! Fijne jaarwisseling gewenst vanuit de Jungfrauregion. Waar het helaas erg veel geregend heeft gister. Nu mooi weer en hopen dat de komende week nog een beetje meevalt, en niet weer bakken met water onze kant op komen. Fijne avond!

 • Johann
  31 december 2017 at 13:50

  Jammer Jeffrey van de regen, noordzijde blijft met dit soort stromingen en warmte fronten altijd gevoelig voor de verzachting. Deze week belooft ook weer heel spannend te gaan worden en mn de woensdag. Dan erg veel neerslag en tijdelijk dan ook weer regen aan de noordkant (later dan weer overgaand in sneeuw, details vwb SVG nog niet geheel zeker, later meer daarover) BTW op welke hoogte verblijf jij??
  Jij ook goede jaarwisseling

  • Jeffrey Laan
   31 december 2017 at 17:03

   Zeker, we gaan het zien Johan. Wij verblijven op 1550 meter. Vandaag naar boven geweest en het tot ver boven de 2000 meter geregend. Maarja afgelopen 2 jaar konden we helemaal niet skiën met oud en en nieuw en nu wel dus laten we het positief bekijken. In februari komen we hier weer en hopelijk is het dan beter.

 • Mark
  31 december 2017 at 14:17

  Hi Johann,

  Hele fijne jaarwisseling!! Ik volg met veel plezier jouw site, geweldig!! Eind januari stuur ik wel wat info vanuit de overkant naar je toe 😎! Alvast gelukkig nieuwjaar voor een ieder!

 • R van de Steeg
  31 december 2017 at 16:10

  Hallo Johann, jij ook alle goeds voor 2018, wij zitten nu een week in Rosswald en het is echt weer fantastisch💪

 • Nynke van
  31 december 2017 at 21:01

  Hallo Johan, Er gaan geen vluchten van en naar Innsbruck vanwege de mist. Kun jij vertellen wat het weer in Innsbruck gaat doen met oud en nieuw?

  • Johann
   31 december 2017 at 21:21

   Daar zit momenteel veel stratus
   (lage bewolking) en mist in het dal en ben bang dat daar de komende uren weinig aan gaat veranderen. 😔

  • Johann
   31 december 2017 at 21:28

   w.foto-webcam.eu/webcam/innsbruck

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier