Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het begint bijna saai te worden, de afgelopen dagen was het elke dag rustig en zonnig weer. Ook dit weekend blijft het droge en rustige weer de boventoon voeren inde bergen. Wel lijkt er verandering aanstaande.

Westen van de Alpen meer bewolking en kans op wat sneeuw

Net als in de Benelux is het ook in de Alpen hogedruk wat het weerbeeld dicteert. Dit hogedruk bastion gaat de met de kern langzaam wat opschuiven naar oostelijke richting. De kern komt te liggen bij de Baltische staten. Storingen vanaf de oceaan krijgen nu meer de kans het westen van Europa te bereiken en dan vanuit Frankrijk de Alpen te bedreigen. Ook de storingen die door de muur van hogedruk naar het zuiden van Europa moesten afbuigen zien meer kans om via de Middellandse zee de Alpen te bedreigen. Het is gelukkig niet zo dat van alle kanten het mindere weer de Alpen binnen gaat trekken. Integendeel; het hogedrukgebied geeft nog genoeg tegengas om de storingen snel te laten verpieteren als ze oostwaarts trekken.

De zon gaat het wel vanuit het westen moeilijker krijgen dit weekend en sneeuwval zien we vooral in Italië. Ook het westen van Frankrijk en het zuiden van Zwitserland lijkt zich op te kunnen maken op een klein laagje sneeuw. In Oostenrijk blijft het dit weekend droog en zonniger. Hoe verder oostelijk hoe meer zon. Overdag is het op de meeste plaatsen een paar graden boven nul, enkel de hoogste toppen zitten nog in de lichte vorst. In de nacht vriest het licht tot matig.

Zachte lucht verovert de Alpen volgende week

De voorzichtige weeromslag van dit weekend lijkt de voorbode te worden voor een ander weertype in Alpen. Lagedrukgebieden vanuit het Middellandse zeegebied/Italië gaan een poging doen dominanter te worden en daarmee zal het wisselvalliger weer kunnen gaan worden. Vooral de zuid Alpen kunnen zich dan opmaken voor wat neerslag/sneeuw. Vervelend voor de mensen die graag mooi en stabiel weer willen, maar voor de natuur erg prettig. De droogte/sneeuw schaarste aan zuidkant van de Alpen wordt steeds groter en daar kan er dus wat verlichting komen. Kan, want de weermodellen zijn er nog niet helemaal uit wat er precies van gaat komen. Wel gaat door de dichterbij komende depressie activiteit een duidelijke zuidelijke stroming op gang komen. Zachte lucht gaat vanuit het zuidwesten de Alpen bereiken. De vorstgrens gaat flink omhoog en het voorjaar gaat zich ook in de bergen steeds duidelijker aankondigen.

Tot zo ver deze korte weekend update voor de bergen. Blijf ons volgen, in het volgende bericht gaan we zien wat het weer verder in petto heeft en of de droogte in de zuid Alpen wat kan worden verlicht. Een fijn weekend! Groet Sebastiaan. Uitgelichte afbeelding is uit het Alpenweerman archief.

(Visited 638 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer