Advertentie



 

Algemeen; onder invloed van laag – Keke –  werd opnieuw een portie vochtige lucht tegen de Alpen zuidkant getransporteerd. Na een tijdelijke weersverbetering gaat een volgend laag boven de Golf van Biskaje de Südstau en Südföhn stroming opnieuw aanwakkeren.

Nog meer neerslag / sneeuw zuidkant in aantocht.

Laag – Keke – , gisteren met kern boven de Golf van Genua, heeft opnieuw een portie vochtigere lucht op transport gezet richting de zuidelijke Alpen waardoor er ook gisteren weer op uitgebreide schaal neerslag in de zuidelijke Alpen viel. In vergelijking met de neerslag in het weekend was  neerslagintensiteit nu een stuk minder intensief. Toch leverde de neerslag door begeleidende neerslag afkoeling weer een volgende portie sneeuw tot in de lagere delen en dalen op. Lokaal sneeuwde het zelfs tot in de lagere delen en dalen (250m)

Sneeuwpracht in Unterlängenfeld. Via FB Toerist in het Otztal

Hieronder nog een indruk van een ander Schneeloch diep in de Zwitserse zuidelijke Alpen Bosco-Gurin (Teesin) dat altijd mee profiteert van de Südstau. Inmiddels is ook hier het sneeuwdek aangegroeid tot 130 cm in het dorp en na verwachting wordt zondag de 200 cm gehaald! Foto’s via Facebook Bosco-Gurin

En ten slotte nog een mooie impressie van WetterOnline en weer collega Marco Kaschuba van de enorme sneeuwvracht in Süd Tirol.

De Stau neerslag vanuit het zuiden was dit keer niet bij machte om tot over de Alpenhoofdkam over te grijpen en ook de aangrenzende inner-alpine hielden het meest droog. Dat dit ditmaal niet lukte had alles te maken met het verloop van de jetstream en de kracht van de hoogtestroming. Zondag was de jetstream frontaal op de centrale Alpenzuidkant gericht terwijl die gisteren ontbrak. Tijdelijk was de luchtdruk aan de noordkant zelfs wat hoger dan aan de zuidkant wat de Südstau eveneens frustreerde!

De Stau bewolking aan de zuidkant gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron Nasa Wordlview

Meer weten over de Alpenindeling en waar de meeste sneeuwvalt? Zie ons artikel – HIER

De temperaturen kwamen mede ook door de aanvoer van ietwat zachtere maart nog steeds vrij vochtige lucht wat hoger uit. Vochtige lucht en positieve temperaturen zijn met name voor een verse sneeuwdek niet echt gunstig waardoor de nog verse sneeuw vooral in de lagere delen deels weer smolt en door inzakken aan hoogte verloor. Zo was bijvoorbeeld van de 65 cm sneeuw die hier zondag in Termen (1020m) an een dag flinke dooi in de avond nog slechts 30 cm over. Ook het bijna 140 cm machtige sneeuwdek op Rosswald was gisteravond tot net onder de 100 cm geslonken door enerzijds het “zetten van de sneeuw” en anderzijds ook de lichte plus temperaturen op 1800 meter hoogte.

Tijdelijk afnemende Südstau
Het noordelijk deel van laag – Keke – trekt vandaag woensdag via de Adriatische Zee via Oostenrijk verder naar het noordoosten getrokken en daarmee komen we vandaag weer in een wat droger vaarwater terecht.

De oostelijke regionen van de Oostelijke Alpen hebben echter met de nabijheid van het overtrekkende laag ook vandaag nog te maken met veel bewolking en neerslag. De sneeuwvalgrens pendelt hier tussen de 1500 en 1700 meter, deels ook nog hoger tot 1900 meter. Hoe verder naar het westen hoe kouder de lucht, mocht er hier nog wat neerslag vallen dan kan het vanaf 1400 tot 700 meter sneeuwen.

Radarbeeld 09h00. Via WetterOnline.de

Tussen de bewolking door zal ook de zon morgen weer aan het firmament te bewonderen zijn. Verder door de weinig stroming lokaal ook lagere (rest) wolken en -of Hochnebel en mist

De temperaturen bereiken al naar gelang bewolking zon of neerslag 4 tot 11 graden, op 2000 meter wordt het 0 tot 4 graden en de vorstgrens pendelt tussen de 2000 en 2200 meter.

Ook donderdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld waarbij de temperaturen vooral in de bergen weer wat winst kunnen gaan pakken.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een volgend laag in beeld verschijnen. Dit systeem trekt uitdiepend met zijn centrum vanaf Ierland richting de Golf van Biskaje. Vrijdagavond wordt het met een kerndruk van 985 hPa net ten zuidwesten van Bretagne berekend. De hoogtestroming behoudt daarmee de zuidelijke component. Tegelijkertijd nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpen weer toe en daarmee ook de Südstau neerslag.

GFS 500 hPa voor zaterdag 03h00

In de loop van de donderdag gaat in de zuidelijke Alpen weer inzettende neerslag die zich van west naar oost verder uitbreidt en intensiveert. De temperaturen veranderen vooreerst nog niet veel, sneeuwvalgrens meest boven de 1200 tot 1500 meter, door neerslagafkoeling lokaal ook lager.

Ook het weekend blijven we onder invloed van de westelijke lagedruk, een volgend laag dat dan doorschuift richting de centrale Middellandse Zee zal in het weekend de Südstau verder onderhouden.

Nieuwe Südföhn en Südstau vanaf donderdag tm zondag. GFS T850 hPa met vooral aan de noordkant de hoger temperaturen door Föhn en duidelijk kouder in de Staugebieden aan de zuidkant

Vanaf vrijdag tot en met zondag worden opnieuw grote neerslaghoeveelheden berekend en  inmiddels worden alweer de eerste (voor)waarschuwingen voor extreme neerslag en hogerop sneeuwval uitgegeven. Zwaartepunt neerslag ditmaal langs de binnenzijde van de westelijke (Italiaanse) Alpenboog tot over de zuidelijke Zwitserse Alpen.

Neerslag GFS cumulatief tm zondag

In de bergen vanaf 1400 a 1600 gaat tot het met het weekend weer veel sneeuw vallen. Geheel afhankelijk van hoogte en sneeuwvalgrens wordt er door de verschillende modellen tussen de 40 en 100 cm berekend en hogerop ook nog meer! Sneeuwvalgrens zoals gezegd meest boven de 1200 a 1500 meter, lokaal bij sterke neerslag afkoeling echter ook lager!

Sneeuw cumulatief tm zondag adhv het WRF-ARW (GFS) model

Föhn  / Föhnstorm
Het beste van het weer hebben ook nu weer de noordelijke Alpen, als tegenhanger van de Südstau gaat zich vanaf donderdag de Föhn hier weer melden en tot in het weekend zal met een verder toenemende drukgradiënt deze steeds verder in kracht gaan toenemen. In de bergen moet opnieuw met een Föhnstorm rekening worden gehouden. In de föhngebieden en dalen kan het kwik tot 15 graden gaan oplopen, algemeen pendelt het kwik meest tussen de 5 en 10 graden. Vorstgrens in de bergen 1900 tot 2200 meter.

Zachter
Vanaf maandag keert de rust in de atmosfeer geleidelijk weer terug en komt er ook weer een einde aan de Südstau en Südföhnstroming. Uitgaande van de Atlantische hoogtetrog en het Biskaje laag snoert dan een bel koudere lucht richting de centrale Middellandse Zee af. Hierachter wordt een brug geslagen tussen het Azorenhoog en het blokkerende west Rusland hoog.

Uitgaande van een Atlantische laag zoekt de hoogtestroming geleidelijk de zuidwesthoek op. Met de hogedruk en de zachtere zuidwestelijke hoogtestroming gaan de temperaturen overal verder in lift en komen weer boven “normaal” te liggen. Vooral in de bergen gaat het dan een stuk zachter worden en zal het met de sneeuw in de lagere delen weer gedaan zijn.

Ook op de nog langere termijn van 10 tot 15 dagen gaat het met een zonaal (westelijke) stromingspatroon zeer zacht verder. Onder een Atlantische regime zullen storingen  periodiek voor nattigheid gaan zorgen. Hieronder de lange termijn prognose prikpunt Mittelberg Kleinwalsertal Vorarlberg

Tot zover vanuit een winters Termen in Oberwallis waar de zon inmiddels boven de besneeuwde bergen en dalen de boel aan het opwarmen is. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.993 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier