Alpen - In zuiden wat sneeuw, elders föhnig en toenemend hogedruk
Algemeen: hoog – Erika -met kern boven Scandinavie beïnvloedt de Alpennoordzijde, de Alpenzuidkant wordt beïnvloed door een depressie – Olli – boven de de Middellandse Zee. Door toedoen van een hoogtelaag boven Frankrijk versterkt de toevoer van de vochtigere lucht vanuit het zuidwesten. Begin volgende week algemeen toenemende hogedrukinvloed en zachter.
Volgende week vooral in de bergen met veel zon zachter
Gisteren was een dag met een mix van wolken, wolkenvelden, Hochnebel en lagere bewolking en aan de noordkant ook wat föhn. Met de brede opklaringen, verse sneeuw en vrij aangename temperaturen was het op de pistes prima vertoeven en dat leverde ook weer vele mooie plaatjes op. In de loop van de middag begon in de westelijke Alpen de bewolking echter weer dikker te worden en vervolgens begon het weer wat te sneeuwen.
Vandaag neemt de invloed van het laag boven de westelijke Middellandse Zee – Olli – met ondersteuning van een hoogtelaag boven Frankrijk nog wat toe en daarmee ook de toevoer van vochtigere lucht waardoor er langs zuidkant van de Alpenhoofkam toenemend (lichte) neerslag gaat vallen. Deels kan deze neerslag vanuit het noorden van Italië en het Tessin tot over de centrale Zwitserse hoofdkam overgrijpen.
De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 700 en 1000 meter naar het oosten deels stijgend tot 1300 meter. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en inner-alpine dalen (Wallis) is het föhnig opgeklaard, elders hebben we vooral ook te maken met Hochnebel, laaghangende bewolking en of -mist.
Op 2000 meter varieert het kwik tussen – 5 en -2 graden ein de oostelijke Alpen en -8 tot – 5 graden in de westelijke Alpen. Op 3000 meter wordt het het van oost naar west -8 tot -15 graden. De nulgradengrens ligt tussen de 1300 meter in het noorden en 500 meter lokaal in het zuiden. Bij dit alles staat een meest matige en in de bergen ook harde zuid tot zuidwesten (föhn)wind.
In het weekend nemen op zaterdag de drukverschillen tussen zuid en noord tijdelijk weer af en de hogedrukinvloed weer wat af. Dat betekent dat de Südföhn en Südstau er ook grotendeels weer uitgaan en het weerbeeld ook in het zuiden een weer wat vriendelijker karakter zal krijgen. We krijgen te maken met een mix van opklaringen, zonnige perioden, overtrekkende (hogere) wolken velden en in de dalen en het Alpenlaagland ook weer Hochnebel (bovengrens meest 1200 tot 1500 meter) of mist.
Zondag volgt dan vooral in de centrale westelijke Alpen weer een Südstau en Südföhn fase en gaat daar, met voorkeur voor de centrale zuidkant de bewolking weer toenemen en er gaat weer wat de neerslag (sneeuw) vallen. Qua temperaturen verandert er in het weekend niet al te veel.
Zacht hogedruk regime
Volgende week staat geheel in het teken van hogedruk waarbij er wel wat “addertjes” onder het gras zitten. De belangrijkste is een (zwakke) Altantische hoogtetrog welke vooral later in de week het bastion van hogedruk van het noordwesten uit wat te ontwrichten. Gisteravond liet vooral het ECMWF dit zien inclusief een afsnoerende bel koudere lucht. Vanmorgen zien we dit scneario echter weer in een afgezwakte vorm terug. Mocht dit toch wat beter gaan doorzetten dan zal de warme hoogterug die in de loop van de week tot over de Alpen loopt weer worden weggeduwd waardoor de eerdere voorziene verzachting hogerop in de atmosfeer waarschijnlijk geen lang leven beschoren is.
Uitgaande van de kaarten van vanmorgen lijkt de wat koudere lucht op enige hoogte de Alpen toch minder goed te kunnen bereiken. Wel zien we dat vanaf het midden van de volgende week de zachtere lucht toch ook op hoogte (warme rug) wat gaat afkoelen en de temperaturen weer wat zullen gaan dalen. Een overgang naar kouder winterweer en sneeuw is volgende week echter zeer onwaarschijnlijk en dat heeft alles te maken met hoog -Ericka –
Unaniem zien we dat de weermodellen het zwaartepunt van het hoog naar het zuidoosten laten afzakken waardoor we aan de “warme” westflank van het systeem verblijven. Met de daarbij overwegend zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming hoeven we dan geen kouder weer te verwachten. De hoogste temperaturen zullen volgende week aan de deels föhnig noordkant worden gehaald, de zuidkant is een stuk kouder! Vooral in de bergen kan de zon overuren gaan maken, in de lagere delen en dalen is er kans op mist of Hochnebel. De zuidkant blijft met de aanvoer vanuit het zuiden gevoelig voor stuwings effecten en dus meer bewolking waaruit mogelijk ook nog lichte sneeuw valt.
Veel neerslag wordt er echter niet verwacht en het meeste zal vandaag en zondag – maandag vallen langs de zuidelijke westkant. De grotere neerslaghoeveelheden die het GFS gisteren nog berekende (lokaal tot 120mm) zijn vandaag van de kaarten verdwenen en daarmee loop het model mooi in de pas met het ECMWF dat zijn lijn is trouw gebleven (zie kaarten hieronder met de cumulatieve neerslag tot midden van de volgende week. Bron WetterOnline.de)
De komende week moet de winter in de Alpen dus wijken voor een markant zachtere fase, hoelang dat zal gaan duren en of in aanloop van de naderende krokus vakantie het weer kouder gaat worden met sneeuwval zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Hoe dan ook, we zullen het dagelijks vervolgen dus stay tuned en graag weer tot morgen! Ciao vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis.
Lawinegevaar / ongelukken
Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Algemeen geldt een code ORANJE (3) blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes want juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman