Algemeen: Na het prachtige hoge druk weer van gisteren, trekt er een lage drukgebied via Spanje de Middellandse zee in. Vervolgens krijgen we op zondag en maandag te maken met een zware Südstau en Retour d’est met aan de noordkant een stevige föhnwind.

Gisteren hadden we te maken met een tussenhoog in de Alpen, waardoor het op veel plekken genieten geblazen was met goed zicht en op wat hoge bewolking na was de zon veel te zien. Hieronder een paar mooie plaatjes van de dag van gisteren.

vallandry1Hier in Vallandry (Les Arcs) in de Franse Alpen was het gisteren genieten met de verse sneeuw van de dagen ervoor.

vallandry2Wederom een sprookjesachtig plaatje uit Vallandry (Les Arcs)

SaalbachIn Saalbach was het ook volop genieten gisteren

KitzbuhelIn Kitzbühel was het ook perfect wintersportweer

SerfausEen droomplaatje uit Serfaus-Fiss-Ladis gisteren

Met het verplaatsen van een lage drukgebied richting de middellandse zee, komt er een sterke stroming op gang vanuit het zuiden. Met name aan de zuidkant van de Alpen hebben ze vandaag te maken met zware bewolking. In de Noordelijke Alpen hebben ze te maken met een sterke Südfohn waardoor er hier meer opklaringen zijn. Naast wat hoge bewolking rond de bergtoppen zal de zon zeker te zien zijn. Op de hogere bergkammen zal het morgen erg hard tot stormachtig waaien. In het zuiden kan er van tijd tot tijd een enkele sneeuwbui vallen. Heel veel zal dit echter nog niet zijn. De nulgraden grens zal morgen rond de 1500 m uitkomen, ten noorden van de Alpenhoofdkam zal het door een stevige Südföhn wat warmer zijn.

zondag kaartOp zondag krijgen we te maken met een inzettende Retour d’est en een Südstau

In de nacht naar zondag zal de sneeuwval zich geleidelijk meer gaan intensiveren. Op zondag en en maandag begint het dan in de Zuidelijke Alpen zwaar te sneeuwen waarbij er zeer grote hoeveelheden verse sneeuw verwacht kunnen gaan worden. Vooral in de bergen vanaf de middellandse zee naar het Gran Paradiso Nationaal park tot en met het Monte Rosa Massief gaat het door een inzettende Retour d’est aan de zuidoostkant van dit deel van de Alpenboog helemaal los gaan en kan er 100 tot 150 cm aan verse sneeuw gaan vallen, met lokaal ook nog meer! In eerste instantie zal het op zondag ten noordwesten van deze gebieden nog redelijk droog blijven, maar in de loop van de dag zal de neerslag ook over grijpen naar de gebieden noordwestelijk hiervan, tussen de middellandse zee, het Mont Blanc massief en het Berner Oberland kan er tot dinsdagochtend aan de Noorwestkant door overgrijpende neerslag toch ook zo’n 30 tot 40 cm verser sneeuw worden verwacht. Ook in de rest van de Zuidelijke Alpen wat meer naar het oosten wordt zeer veel sneeuw verwacht, al is het hier wel net iets minder. In de Dolomiten en de Karnische Alpen kan er tot dinsdagochtend ook zo’n 30 tot 70 cm aan neuschnee worden verwacht! De sneeuwvalgrens zal over het algemeen zo rond de 1200 tot 1400 meter liggen, maar kan door de zware sneeuwval en neerslagafkoeling nog verder dalen.

sneeuw tot dinsdagochtendDe totaal verwachte verse sneeuw hoeveelheid tot dinsdagochtend. Vooral langs de westelijke Alpenboog gaat er vanuit het oosten extreem veel sneeuw vallen. Ook de dolomiten mogen echter rekenen op een flink pak verse sneeuw.

Op zondag zal het in de Noordoostelijke Alpen nog droog en sterk föhnig zijn. Op maandag zal het dan vanuit het oosten met het doorschuiven van het lage drukgebied dan ook aan de noordoostelijke Alpenrand gaan sneeuwen. Wel zal de intensiteit van de neerslag in dit gebied beduidend lager liggen. Deze neerslag zal aanhouden tot in de loop van dinsdag waarna het ook hier droog zal worden. Over het Algemeen mag men in de gebieden van Tirol en Vorarlberg rekenen op zo’n 10 tot 30 cm Neuschnee met lokaal misschien wat uitschieters naar boven. De sneeuwvalgrens zal hierbij tot in de dalen liggen.

kaart maandagMet het oostwaards verplaatsen van het lage drukgebied gaat het vanuit het noordoosten op maandag ook in de noordelijke Alpen sneeuwen.

In de loop van woensdag kondigt zich alweer een nieuw lage drukgebied aan wat zich langs de Noordkam van de Alpen naar het zuidoosten te lijkt gaan verplaatsen. Dit zal met name in de Noordelijke Alpen weer veel verse sneeuw gaan opleveren. Hoeveel dit zal zijn en over de details hiervan, de komende dagen meer.

donderdag kaartIn de loop van woensdag en donderdag trekt er een lage drukgebied ten noorden van de Alpen langs wat koele lucht en verse sneeuw met zich zal meebrengen.

Komende week gaan er op veel plekken extreme hoeveelheden aan sneeuw vallen, waardoor het lawinegevaar zeer sterk zal gaan toenemen. Hou de lokale berichtgeving dan ook goed in de gaten en ga niet buiten de piste. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren! Dus doe voorzichtig. Fijne dag allemaal!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: flink wat zon, maar ook sluierwolken
Volgend artikelLage Landen: droog en vrij zonnig. Vanaf dinsdag weer wisselvallig.
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.

2 REACTIES

  1. Update uit lech Gisteren was een fantastische dag in lech .. Zon en niet te veel wind .. Condities waren perfect . Zuidhellingen onder 1700 meter beetje papperig zoals eind feb begin maar redelijk normaal is ..
    Op naar een interessante week met sneeuw 😃👍

Comments are closed.