Advertentie 

Algemeen; een koufront behorende bij depressie -Christiane- schampt vandaag de noordelijke Alpen. De westelijke Franse en Italiaanse Alpen ondervinden er minder invloed van. Met de start van de nieuwe week stroomt onder zwakke hogedruk invloed vanuit het zuidwesten weer warme(re) subtropische lucht over de Alpen uit.  In het voorveld van een naderend koufront wat voor woensdag op het weermenu staat nemen vanaf dinsdagavond van west naar oost de onweerskansen weer toe. Richting en in het weekend opnieuw zeer warm /heet! 

Aanhoudend zomers, geleidelijk steeds warmer / heter

Na passage van de hoogtetrog en noord Italië laag met lokaal pittige regen en onweersbuien zette vrijdagavond en in de nacht op zaterdag op nadering van een volgend tussenhoog van het westen uit een weersverbetering in. Zaterdag profiteerden vooral de westelijke Alpen van het tussenhoog, de oostelijke Alpen hadden nog te maken met de naweeën en invloed van het hoogtelaag dat langzaam verder naar de Balkan trok.

Volop zon gisteren weer in de westelijke Alpen en ook in het Oberwallis, beeld vanuit Saas-Fee Mittelallallin (3500m)waar de storing van vrijdag weer wat verse sneeuw heeft gebracht bij temperaturen van net onder het vriespunt.

De steeds verder in het hooggebergte terugtrekkende Rhonegletsjer en het ontstane gletsjermeer aan de tong ervan. Het onderste deel is afgedekt met folie om het lokale smelten wat tegen te gaan. Foto via Roel Mulder die deze dagen in het mooie Fiesch verblijft
Heerlijk zomer en bergweer ook in de Franse Alpen regio Mont Blanc. Via Twitter Les Arcs @LesArcs
Nog kunnen we een bezoek brengen aan de ijsgrot in de Rhonegletsjer, de wandeling erheen wordt echter steeds langer en problematischer. Foto via Roel Mulder

Met veel zon steeg het kwik in de westelijke Alpen weer tot zomerse 25 a 30 graden en lokaal tot 32 graden. In de wat koelere vochtige luchtmassa’s werd de zon wat meer gefrustreerd door wolken waaruit lokaal in het oosten en noordoosten ook nog wat neerslag of een buitje viel. Met 20 tot 25 graden bleef het kwik hier ook wat achter.

Ook in Mittelberg Vorarlberg keerde gisteren het zomerweer weer terug. Wat een plaatje. Via kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Vandaag zondag mogen juist de oostelijke regionen de meeste zon verwachten, de noordkant krijgt te maken met meer bewolking en van het westen uit lokale regen en onweersbuien. De buien hangen samen met een koufront dat vandaag van west naar oost vooral de noordelijk beïnvloedt.

Algemeen meer zon en droge condities gelden vandaag ook voor de westelijke (Franse) Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen als ook de westelijke en zuidelijk Zwitserse Alpen. Met veel zon stijgt hier het kwik weer naar 25 tot 29 graden en lokaal zijn ook weer tropische 30+ mogelijk.

Radarbeeld Alpen 09h15. Vandaag van west naar oost even wat minder zon en zelfs wat neerslag/ buien

Met de bewolking en neerslag zal het kwik een stuk achter blijven en met 20 tot 25 graden is het dan meest wel gedaan. Het nulgraden niveau beweegt zich rond de circa 3800 meter. De wind is meest zwak tot matig uit west tot zuidwestelijke richtingen.

Met de start van de nieuwe week gaat met stijgende luchtdruk het weerbeeld overal weer snel verbeteren. Uitgaande van een depressie boen de Atlantische Oceaan zoekt de hoogtestroming de zuid tot zuidwest hoek op en gaat weer warmere subtropische lucht over de Alpen uitstromen. Maandag stijgt het kwik met veel zon naar 28 tot 32 graden en dinsdag met een zwakke Südföhn (3 tot 4 hPa drukgradiënt) naar 32 tot 36 graden of zelfs nog meer.

Maandag en dinsdag is het weer de beurt aan (zeer) warme lucht die vanuit zuidwest Europa wordt aangetapt
In de bergen stijgt de vorstgrens naar 4300 meter. Omdat in de loop van de middag en avond geleidelijk wat vochtigere lucht begint binnen te stromen nemen in de avond en nacht en met name op de woensdag de onweerskansen weer toe. Vooral in het voorveld en op passage van het koufront kunnen er weer pittige regen en onweersbuien ontstaan. Het ziet er naar uit dat het koufront ook dit keer vooral de noordkant zal schampen / beïnvloeden en het is nog even afwachten hoe zich het één en ander tegen die tijd in detail zal gaan ontwikkelen!

Het koufront en de pre frontale onweersbuien is nog een aandachtspuntje voor de woensdag
Vanaf woensdag en in de tweede helft van de week zien we vanuit een uitloper van het Azorenhoog een apart filiaal van hogedruk afsplitsen waarbij zich over Scandinavie een aparte hoogterug gaat opbouwen. Voor de precieze ontwikkelingen wordt de positie van de zuidelijke hoogteas die richting het noorden mee beweegt van cruciaal belang.

Het ECMWF model T850 hPa voor vrijdag 00h00, de warme lucht vanuit het oosten en zuidoosten is tot midden Duitsland en Benelux gevorderd
Na passage van de hoogteas zoekt de hoogtestroming namelijk via de oost opnieuw de zuid tot zuidwest hoek op en gaat steeds warmere of zeg maar gerust hete lucht vanuit zuidwest Europa en N-Afrika naar het noorden toe uitstromen.

En het ECMWF voor de vrijdag met de opmars van de warme lucht helemaal tot de Noorse Zee, IJsland en Spitspbergen
De grote vraag is dan toe hoever deze hete luchtmassa’s naar het noorden toe kunnen gaan opstomen. Vooral het ECMWF was gisteren heel voortvarend met deze ontwikkelingen waarbij de hete luchtmassa’s vrijdag en zaterdag tot over de de Benelux gaan uitstromen.
De Alpen gaan sowieso vanaf donderdag er al mee te maken krijgen en de vrijdag en zaterdag beloven bloedje heet te gaan worden.
Het lijkt er ook vandaag op dat de zeer warme lucht vanaf vrijdag grote delen van west en noordwest Europa gaan veroveren. Met de start van de nieuwe week proberen Atlantische storingen de hitte weer wat te temperen maar dat lukt slechts gedeeltelijk en wordt het weer wat aangenamer zomerweer. Wel neemt dan de kans op verfrissende warmte onweders weer toe.

GFS ensembles Zwitserse Alpen. Afgezien van de tijdelijke afkoeling of (zwakke) storingen houdt de hoog zomerse en deels zeer warme trend ook op de langere termijn voor de Alpen gewoon aan
Hoe dit allemaal precies zal gaan evolueren gaan we de komende dagen vervolgen en proberen in kaart te brengen! Tot zover vanuit de vrijwel onbewolkte Oberwalliser Alpen, Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.630 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier