Alpen - zonnige start weekend, later buien met onweer

Het weekend start zonnig en zomers in de Alpen maar het weerbeeld wordt uiteindelijk wisselvallig. De kans op (onweers)buien neemt elke dag wat meer toe. Welke momenten geschikt zijn om eropuit te gaan en de andere details van het weer in de Alpen? Dat lees je in dit nieuwe weerbericht voor de Alpen.
Op Hemelvaartsdag komen met name rond de Duits-Oostenrijkse grens buien voor. De bovenlucht is relatief koud met een sneeuwvalgrens van rond de 2200 meter, dus op een aantal bergtoppen kan het tijdelijk wat wit worden bij een bui. In de andere regio’s van de Alpen is het zonnig afgewisseld met wolkenvelden. Een lichte noordelijke föhnwind zorgt voor een matige wind op de bergtoppen. In de dalen komen maxima van zo’n 19 tot 22 graden voor. In de loop van de avond zullen de buien in het noordoosten van de Alpen inzakken en wordt het overal droog.
Vrijdag wordt zomers warm en zonnig
Dat de buien steeds meer afnemen bij de start van het weekend komt door de invloed van een hogedrukgebied. Op vrijdag ligt dit hogedrukgebied precies boven de Alpen waardoor het weerbeeld rustig en zonnig wordt. Wel kan in de ochtend in diverse dalen nog wat lage bewolking of nevel hangen, maar die lost in de loop van de ochtend op. Gedurende de dag ontstaan in de bergen een aantal stapelwolken, slechts lokaal valt hieruit wat regen. Ook is het vrijdag een stuk warmer dan donderdag. De 0-gradengrens ligt tussen de 4000 meter in het westen tot 3000 meter rondom Salzburg. In de lagergelegen dalen loopt het kwik op naar 23 tot 28 graden.
Weekend: overgang naar wisselvallig weer met (onweers)buien
Vanaf zaterdag gaat de invloed van het hogedrukgebied alweer afnemen. De dag begint zonnig met overtrekkende wolkenvelden van hoge bewolking. Gedurende de dag zullen er steeds meer stapelwolken in de bergen vormen. Deze groeien vooral op en ten zuiden van de Alpenhoofdkam uit tot regen- en onweersbuien. Opnieuw is het warm met een 0-gradengrens die tussen de 3500 en 4000 meter ligt. In de dalen loop het kwik in de middag op naar 25 tot lokaal 30 graden. In de avond en nacht doven de buien weer uit en wordt het overal droog.
Op zondag gaan er over het gehele Alpengebied buien voorkomen, ondanks dat de dag overwegend zonnig zal beginnen. De atmosfeer is namelijk “onstabiel” opgebouwd waardoor relatief eenvoudig buien kunnen ontstaan. De eerste buien beginnen met het groeien van stapelwolken in de bergen. In de ochtend groeien die lokaal dan al uit tot regen- en onweersbuien. De hoeveelheid buien zal gedurende de middag steeds meer toenemen waardoor ze overal in en rondom het Alpengebied voor zullen komen. Lokaal kunnen de buien redelijk krachtig zijn en regent het even flink door. Koud is het niet met een vorstgrens die tussen de 3500 en 4000 meter ligt. Ook in de avond en nacht naar maandag blijven buien voorkomen.
Wisselvallige start week, later kansen op rustiger zomerweer
Na het weekend start de week wisselvallig met op maandag verspreid over de Alpen regen- en onweersbuien. Op dit moment is de verwachting dat de buien in de vroege ochtend al voorkomen en gedurende de dag steeds actiever en intensiever worden. Ook dinsdag en woensdag worden buien verwacht omdat de atmosfeer “onstabiel” blijft. Vanuit het zuiden wordt dan zachte en vochtige lucht aangevoerd. Pas in de tweede helft van volgende week zien we de invloed van hogedrukgebieden rondom de Alpen toenemen. Hierdoor neemt de kans op buien weer af en de kans op hogere temperaturen en ruimte voor de zon juist toe. Wel lijkt het erop dat “echt stabiel” zomerweer er voor de Alpen nog niet omdat de weermodellen geregeld buien verwachten in en rond de Alpen.
Omslagfoto: webcambeeld Termen (1020 meter) via de webcams van Alpenweerman.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd. In zijn vrije tijd gaat hij graag eropuit om te fietsen of wandelen, en als het kan natuurlijk in de bergen.