Algemeen: Hoge druk regeert veelal over het Alpenruim met veel zon al zorgen enkele drukverlagingen vanaf morgen ook regelmatig voor vochtigere lucht vanaf het zuiden. Dit kan in de zuidelijke Alpen (vooral de westkant) resulteren in wat neerslag maar echt veel zal het waarschijnlijk niet voorstellen. Het is al bij al vrij zacht weer en vanaf woensdag doen de temperaturen er nog een paar graden bij. Het wordt dan alvast een paar dagen echte lente alvorens er tegen het weekend mogelijk een weersverandering plaatsvindt.

Een zonnige (lente) week in het vooruitschiet

Vandaag: Zonnig en zacht weer. Vanaf het zuiden wordt zachte lucht aangevoerd en het zijn vooral de westelijke Alpen die hiervan invloed ondervinden. Meer naar het oosten is de lucht een beetje frisser. De temperatuurgradiënt ligt dus duidelijk west-oost waarbij het in het westen pas vriest vanaf 2800-3000 meter en in het oosten vanaf 1700 meter. Weinig wolken vandaag en erg droge lucht waardoor de vergezichten over de besneeuwde bergtoppen echt prachtig zullen zijn.

Onder een ontwikkeld hoge druk gebied is het vandaag droog en zonnig in de Alpen. Aan de westflank van deze hogedruk wordt zachte Afrikaanse lucht naar het noorden gestuurd. De westelijke Alpen ondervinden hier het meeste invloed van met de zachtste temperaturen. Meer naar het westen is er nog enigszins invloed van de uitvloeiende koudere lucht waardoor het daar wat minder zacht is. Bron: wetterzentrale.de
De Alpen liggen deze ochtend te glinsteren in de zon. Bron: sat24
Gisteren waren de webcambeelden op veel plaatsen al prachtig en vandaag zal dat niet anders zijn. De zon is er vanaf ’s morgens bij. Webcam Arlberg
Met de gevallen sneeuw van de afgelopen 2 weken is het heerlijk vertoeven in Zillertal. Bron: webcam Zillertal

Morgen: Het hoge druk gebied schuift wat meer op naar het oosten en de wind draait wat meer naar het zuiden waardoor er van over de Middellandse zee vochtigere lucht naar de Alpen wordt gestuurd. Vooral de westkant van de zuidelijke Alpen zal hier de invloed van ondervinden met mogelijk wat stuwingsneerslag in de regio’s Aosta en Piemonte in Italië, de oostkant van de Savoie in Frankrijk en de zuidelijke gebieden van Wallis in Zwitserland. De hoge en middelhoge bewolking is in de westelijke Alpen sowieso talrijk waardoor de zon hier beduidend minder zal schijnen dan vandaag. Meer naar het oosten is de zon wel vaak present. De temperaturen zijn vergelijkbaar met vandaag al wordt het in het westen iets frisser. Eventuele stuwingsneerslag aan de zuidkant valt al sneeuw vanaf 1800-2000 meter.

Morgen is er wat stuwingsneerslag mogelijk aan de zuidkant van de Alpen. Bron: wetterzentrale.de
Mooie altocumulus lenticularis wolk boven de top van de Mont Blanc gisteren. Bron: roundshot.com, webcam Aiguille du Midi
Ook zonnig weer in de Aletsch-arena gisteren. Bron: twitter Alpenweerman

Maandag: Maandag wint de hoge druk weer terrein waardoor de aangevoerde lucht minder vochtig wordt. De wolken aan de zuidkant van de Alpen zijn nog wel vaak aanwezig maar deze worden gaandeweg de dag vordert toch minder dik en talrijk. Aan de noordkant blijft het de hele dag zonnig. De nulgradengrens schommelt rond 2500 meter in het westen en 1500 meter in het oosten. Vooral in het oosten is de lucht bovendien erg droog waardoor de sneeuwkwaliteit daar zeer goed blijft.

Maandag lijken de twee dominerende drukgebieden zich te verbinden waardoor de luchtdruk ook in de Alpen weer begint te stijgen. Bron: wetterzentrale.de
Prachtige panorama’s gisteren in Solden (Oostenrijk)

Dinsdag: Dinsdag stijgt de luchtdruk in de Alpen tot 1030-1332 hPa en is de zon overal in het weerbeeld aanwezig. De hogere luchtlagen zijn iets vochtiger waardoor er wel enkele hoge wolkenvelden present zullen zijn. De temperaturen zitten in de lift met een nulgradengrens stijgend tot 2700 meter in het westen en 2000 meter in het oosten.

Hogedruk en zachte lucht dinsdag over de Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Woensdag: Zon van ’s morgens vroege tot ’s avonds laat. De temperaturen bereiken hun echte lente-niveau met 6-12°C op 1500 meter van oost naar west. De nulgradengrens pendelt tussen 2500 en 3000 meter. In lokale beschutte valleien lijkt me onder 1000 meter 20°C wel mogelijk.

Trend: Donderdag en vrijdag zonnig en zeer zacht. De temperaturen doen er nog en tweetal graden bij. Vanaf het weekend, vooral zondag draait de wind meer naar het westen/noordwesten en worden mogelijk neerslagzones naar de Alpen gestuurd. Wat de sneeuwgrens hierbij zal doen is momenteel nog onzeker.

Richt de straalstroom zich vanaf het weekend terug op de Alpen met bijhorende neerslagzones? Bron: wetterzentrale.de

Zo, dat was het weer voor vandaag. Geniet van de prachtige dag in de Alpen. Morgen is Johann er weer met meer Alpenweer. Tot ziens vanuit een zonnig Merksplas.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                        


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 587 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer