Advertentie 

Algemeen: Komende dagen hebben de Alpen te maken met een hoge drukgebied. Daardoor zal de zon uitbundig gaan schijnen. Richting de Kerstvakantie lijkt de invloed van storingen weer te gaan toenemen.

Momenteel hebben vooral de Oostenrijkse Alpen nog te maken met meer bewolking en een sneeuwbui
In de zuidelijke Alpen zoals hier in de Dolomieten, is de zon alweer doorgebroken wat prachtige plaatjes oplevert met de verse sneeuw!

Vandaag

Vanuit het westen schuift er langzaam een hoge drukgebied richting de Alpen. Deze zal de komende dagen het weer gaan domineren in het hele Alpengebied. Voordat de zon echter overal doorbreekt hebben met name de noordoostelijke Alpen nog te maken met een noordwestelijke stroming waarbij er nog veel bewolking aanwezig is en er ook nog wat sneeuw kan vallen. De vorstgrens pendelt in de oostelijke Alpen vandaag tussen de 800 en 1500 m hoogte. Grote hoeveelheden verse sneeuw verwacht ik niet, maar 5 a 10 cm zou hier en daar mogelijk moeten zijn. Tegen de avond zal het ook in het oosten steeds meer opklaren en gaat de neerslag er uit.

In de westelijke Alpen hebben ze vanaf vanochtend vroeg al te maken met veel zonneschijn. Wel is het zo dat er in een groot deel van de Alpen een flinke wind staat nog vandaag die op de toppen ook vrij krachtig kan uitpakken. In de westelijke Alpen is het vandaag wat zachter en ligt de nul-graden grens tussen de 1000 m in het noorden tot 1800 m in het zuiden.

Vanuit het westen schuift een hoge drukgebied dichterbij wat de komende dagen veel invloed zal hebben op het weer in de Alpen. Met name aan de Oostenrijkse noordkant kunnen vandaag nog wat sneeuwbuitjes voorkomen.

Morgen

Morgen kunnen met name de oostenrijkse Alpen nog te maken hebben met wat bewolking, maar deze zal onder invloed van het hoge drukgebied gaan verdwijnen. Het wordt dan net als in de rest van de Alpen een stralend zonnige dag. In de ochtend kan er op verschillende plaatsen hochnebel voorkomen waarbij het zicht in de dalen slecht kan zijn. Hogerop zal de zon domineren. Wel staat er een stevige noordoosten wind die met name de condities rond de toppen wat beïnvloedt. Met name in de westelijke Alpen stroomt er al flink zachtere lucht binnen. De temperatuur op 2000 meter zal variëren tussen de +5 in het zuidwesten tot -5 in het noordoosten.

Een krachtig hoge drukgebied zal zich komende dagen vestigen boven het Alpengebied. De zon zal uitbundig gaan schijnen!
De temperatuur zal daarbij behoorlijk mild zijn. Dit zijn de temperaturen op ongeveer 1500 m hoogte.

Zondag

Op zondag is het in het hele Alpengebied droog en prachtig zonnig weer. Er kan hier en daar wat hoge bewolking voorkomen, maar de zon zal de overhand houden. Het wordt behoorlijk zacht in de bergen met een vorstgrens die flink hoog zal liggen richting de 2800 tot 3200 m. Wel is de wind een stuk minder aanwezig dan de dagen ervoor. Dit kan er toe leiden dat het opgebouwde koude reservoir in de dalen minder makkelijk opgeruimd kan worden. Dit zal betekenen dat het in vele dalen frisser zal blijven dan hogerop de berg. De hogere temperaturen zullen zeker invloed hebben op de sneeuw, maar de droge lucht zal het verdwijnen van de sneeuw helpen tegen te gaan. Met name hellingen die van de zon af liggen zullen beperkt last hebben van de hogere temperaturen.

Volgende week

Ook het begin van de nieuwe week brengt zonnig, stabiel hogedruk weer met veel zonneschijn en milde temperaturen.

Midden volgende week maakt de hoge druk plaats voor een noordwestelijke stroming waarbij er weer koelere en vochtigere lucht richting de Alpen stroomt.

Sneeuwval in het vooruitzicht?

Rond het midden van volgende week lijkt het hoge drukgebied zijn invloed te gaan verliezen en lijkt er een west tot noordwestelijke stroming richting de Alpen te komen. De temperaturen zullen daarmee weer gaan dalen en wordt er vochtigere lucht aangevoerd. Daarbij nemen met name in de noordwestelijke staugebieden de sneeuwkansen dan ook weer toe. Voor details is het echter nog wat vroeg, maar er lijken toch weer serieuze sneeuwval kansen te ontstaan!

Voor nu wens ik jullie een heel fijn weekend!

(Visited 3.159 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier