Advertentie 

Het is en blijft genieten voor de vakantievierders in de Alpen. Ook in het weekend blijft het rustig en zonnig weer dankzij hogedruk ten noorden van de Alpen. De temperaturen gaan dit weekend wat verder dalen en kansen op nieuwe sneeuw zien we zondagavond en begin volgende week in Oosterrijk.

Dalende temperaturen met perfecte condities

Als we naar de weerkaart kijken zien we dat de Alpen nog steeds profiteren van het hogedruk bolwerk ten noorden ervan in Europa. Het is in de bergen prachtig weer met droge condities en volop zon. Boven de middellandse zee zien we depressie activiteit maar door de dominerende hogedruk geeft die geen weersverslechtering in de Alpen. De meeste sneeuw valt op de Balkan en wat betreft de bergen zien we enkel wat sneeuwval op de oosthellingen van de Alpen in Piemonte. Wel zorgt de depressieactiviteit dat er een noordoostelijke stroming tot stand komt met nog koudere lucht. Morgenochtend gaat de temperatuur in het oosten van Oostenrijk richting de -10 graden op 1500m.

Synoptische situatie. Hogedruk aan de macht in Alpen. Door depressies op de middellandse zee steekt er in Oostenrijk een koude noordoosten wind op. Vanuit het westen een zwak front met bewolking, maar dat gaat de Alpen niet bereiken. Bron KNMI.

De koudere lucht mag de pret echter niet drukken voor de wintersporters. Overdag komt het kwik op de meeste pistes nog net boven 0. Door de sterker wordende zon, die volop aanwezig blijft, is het in het zonnetje gewoon heerlijk toeven. Vergeet zeker de zonnebrand crème niet! In de nachten gaat het op steeds meer plaatsen streng vriezen, iets wat de pistes alleen maar verder ten goede gaat komen. Oftewel de condities blijven uitstekend dit weekend. De west alpen in Frankrijk worden bedreigd door een zwak front vanuit het westen wat ingeklemd zit tussen twee hogedrukgebieden. De front verpietert echter verder en zal de Alpen niet gaan bereiken.

Vanaf zondagavond toenemende sneeuwkans in Oostenrijk

Richting het einde van het weekend lijkt het erop dat het hogedrukgebied nabij de Britse eilanden dominant gaat worden. In Oostenrijk gaat de stroming dan naar het noorden draaien en neemt de kans op sneeuw toe door de nordstau. Het is nog niet helemaal duidelijk waar het precies gaat sneeuwen en hoeveel er gaat vallen. Alles valt of staat hoe ver westelijk de kern van het hogedrukgebied gaat uitkomen. Komt deze oostelijker dan blijft de wind ook meer in de oosthoek en blijft de stuwing uit. De weermodellen zijn he hierin nog niet helemaal met elkaar eens. De kans op sneeuw is echter voor nu het grootst in de gebieden en oosten van Tirol. Elders blijft het droog.

Een heel fijn weekend gewenst en als u in de bergen bent, geniet van het prachtige weer! Blijf ons volgen en graag tot de volgende update. Groet Sebastiaan.

Prachtige condities dit weekend! Foto archief Alpenweerman.

(Visited 1.124 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier