Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het is en blijft genieten voor de vakantievierders in de Alpen. Ook in het weekend blijft het rustig en zonnig weer dankzij hogedruk ten noorden van de Alpen. De temperaturen gaan dit weekend wat verder dalen en kansen op nieuwe sneeuw zien we zondagavond en begin volgende week in Oosterrijk.

Dalende temperaturen met perfecte condities

Als we naar de weerkaart kijken zien we dat de Alpen nog steeds profiteren van het hogedruk bolwerk ten noorden ervan in Europa. Het is in de bergen prachtig weer met droge condities en volop zon. Boven de middellandse zee zien we depressie activiteit maar door de dominerende hogedruk geeft die geen weersverslechtering in de Alpen. De meeste sneeuw valt op de Balkan en wat betreft de bergen zien we enkel wat sneeuwval op de oosthellingen van de Alpen in Piemonte. Wel zorgt de depressieactiviteit dat er een noordoostelijke stroming tot stand komt met nog koudere lucht. Morgenochtend gaat de temperatuur in het oosten van Oostenrijk richting de -10 graden op 1500m.

Synoptische situatie. Hogedruk aan de macht in Alpen. Door depressies op de middellandse zee steekt er in Oostenrijk een koude noordoosten wind op. Vanuit het westen een zwak front met bewolking, maar dat gaat de Alpen niet bereiken. Bron KNMI.

De koudere lucht mag de pret echter niet drukken voor de wintersporters. Overdag komt het kwik op de meeste pistes nog net boven 0. Door de sterker wordende zon, die volop aanwezig blijft, is het in het zonnetje gewoon heerlijk toeven. Vergeet zeker de zonnebrand crème niet! In de nachten gaat het op steeds meer plaatsen streng vriezen, iets wat de pistes alleen maar verder ten goede gaat komen. Oftewel de condities blijven uitstekend dit weekend. De west alpen in Frankrijk worden bedreigd door een zwak front vanuit het westen wat ingeklemd zit tussen twee hogedrukgebieden. De front verpietert echter verder en zal de Alpen niet gaan bereiken.

Vanaf zondagavond toenemende sneeuwkans in Oostenrijk

Richting het einde van het weekend lijkt het erop dat het hogedrukgebied nabij de Britse eilanden dominant gaat worden. In Oostenrijk gaat de stroming dan naar het noorden draaien en neemt de kans op sneeuw toe door de nordstau. Het is nog niet helemaal duidelijk waar het precies gaat sneeuwen en hoeveel er gaat vallen. Alles valt of staat hoe ver westelijk de kern van het hogedrukgebied gaat uitkomen. Komt deze oostelijker dan blijft de wind ook meer in de oosthoek en blijft de stuwing uit. De weermodellen zijn he hierin nog niet helemaal met elkaar eens. De kans op sneeuw is echter voor nu het grootst in de gebieden en oosten van Tirol. Elders blijft het droog.

Een heel fijn weekend gewenst en als u in de bergen bent, geniet van het prachtige weer! Blijf ons volgen en graag tot de volgende update. Groet Sebastiaan.

Prachtige condities dit weekend! Foto archief Alpenweerman.

(Visited 1.001 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer