Alpen - Zonnig westen, koufront met sneeuw en storm oosten

Algemeen: tussen hogedruk boven het westen van Europa en lagedruk boven oost Scandinavië tot over de Baltische en de Balkan liggen de Alpen in een krachtige noordwestelijke hoogtestroming. Terwijl de westelijke Alpen onder de invloed van de hogedruk liggen hebben de oostelijke Alpen te maken met een koufront en zeer krachtige noordwestelijke hoogtewinden! Volgende week vooral in de bergen met veel zon overgang naar zeer zacht december weer.
Grote verschillen west (zon, zacht) – oost Alpen (koud, storm, sneeuw)
Voor de liefhebbers van winterweer met sneeuw en vorst is geduld gevraagd of er moet naar andere oorden worden uitgeweken. Een aantal dagen had ik in oa de Vlog (zie – HIER – YouTube ) al aangekondigd dat met name de positie (koers) van de polaire jetstream donderdag en vrijdag heel belangrijk gaat worden voor wat betreft eventuele sneeuwval in de oostelijke Alpen. Pakken we de hoogtekaarten erbij, pak hem beet zo tussen de 10 en 12 kilometer / 200 tot 300hPa dus het niveau waar de jetstream zich ophoudt dan zien we dat precies dat geen gebeurd is wat de modellen ons een aantal dagen geleden ook al voorschotelden.
Balkanveeg
Met een wat NW-ZO gekantelde as van hoog “Uwe” zien we dat de jet net het oosten van Oostenrijk schampt. fronten behorende bij lagedrukgebieden die via Scandinavië naar de Balkan trekken schampen zodoende nog net de oostelijke Alpenhoofdkam. De uitstroom van de echt koude (arctiche) lucht vindt oostelijk van de jet plaats waarbij diepvries kou en sneeuwstoringen wel winterweer met sneeuw helemaal tot in de Balkan veroorzaken. Grote delen van oost Europa tot in Turkije en Griekenland hebben dan ook te maken met winterse ongemakken waarbij op uitgebreide schaal sneeuw valt!
Koufront
Gisteren was dat in de vorm van een zwak warmtefront dat wat lichte sneeuwval gaf in de oostelijke delen (Alpen) van Oostenrijk. Geen grote hoeveelheden maar net genoeg voor toch een beetje winter feeling. Zoals dat meestal het geval is volgt na het warmtefront het koufront en dat staat voor vandaag op het weermenu. Met de vrij oostelijke verlopende jetstream zal ook nu de meeste activiteit weer in de oostelijke Alpen plaatsvinden waarbij vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wat sneeuw kan gaan vallen.
Ten zuiden daarvan zal de noordenwind de lucht grotendeels zover afdrogen (Nordföhn) dat er daar geen neerslag meer kan vallen. Er gaat niet alleen neerslag vallen maar ook de wind zal net als gisteren in het oosten weer een thema zijn. Met de krachtige noordwestelijk aanvoer en de jetstream in de buurt gaat het vooral in de bergen weer hard waaien of zeg maar gerust weer stormen waarbij windsnelheden (pieken) van 120 tot 150km/h gehaald zullen worden. Ook in het Alpenlaagland en Alpenvoorland staat een harde tot stormachtige wind met kans op zeer zware windstoten.
Meer naar het westen toe, westelijke delen van Oostenrijk en de overige westelijke en zuidelijk Alpen is het door de invloed van de hogedruk toenemend rustiger. Neerslag wordt er niet verwacht en de zon zal met name in de Zwitserse en Franse als ook Italiaanse Alpen weer overuren gaan maken. Ook de temperaturen komen hier een stuk hoger uit, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 3 a 5 graden en op 3000 meter is het rond het vriespunt. In de oostelijke Alpen vriest het op 2000 meter 3 tot 5 graden en op 3000 meter een graad of 7. De vorstgrens ligt met 1600 a 1500 meter maar liefst 1500 tot 1400 meter lager dan in de (zuid)westelijke Alpen.
Met het koufront wordt in alle hoogtes ook weer koudere lucht aangevoerd waarbij de sneeuwvalgrens meest weer tussen de 900 en 400 meter zal uitkomen. Achter het koufront stroomt dan nog koudere maar toenemend ook weer drogere lucht de Alpen binnen. De 0 graden isotherm op 1500 meter (T850hPa) zal in de loop van de dag tot de westelijke Zwitserse Alpenhoofkdam zijn voor gestoten, de -5 graden isotherm zal de noordoostelijke Alpen binnen lopen. Met de koudere en droge lucht, de luchtdruk stijgingen achter het koufront en de jetstream die geleidelijk naar het oosten verplaatst gaat de neerslag er in de loop van de dag weer uit.
Vrij koud en zonnig weekend in de bergen, kans op hardnekkige Hochenebel dalen
Het weekend staat geheel in het teken van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Noordzee tot over het oosten van Europa. Met de hoogteas ten noorden en zondag over de Alpen blijft de aanvoer continentaal (oostelijk). De lucht is droog en vrij koud, in de bergen schijnt de zon volop en de dalen en lagere gebieden mogen weer rekenen op Hochnebel of mist die soms hardnekkig kan zijn.
Vooral de nachten en ochtenden zijn sterk onderkoeld met licht tot matige en ook weer strenge tot zeer strenge vorst in de hoger gelegen dalen en mulden. Overdag zien we grote verschillen in temperaturen al naar gelang mist en Hochnebel of de warmere zuidhellingen wanneer die nog een aantal uur van de zon kunnen profiteren.
Warmbloedige hoogterug, natuursneeuw niet in zicht
Volgende week gaat het hoog wat aan de wandel waarbij vanuit het westen een “warme” hoogterug vanaf de Azoren tot over de westelijke Middellandse Zee en west Frankrijk wordt opgeworpen.
We zien het 500 hPa drukveld (geopotentiaal) door de warme lucht stijgen tot 575o a 5850 meter (!!) stijgen en op deze hoogte wordt het voor de tijd van het jaar extreem warm (-14 tot -16 graden graden), waardes zouden ook in de zomer niet zouden misstaan. Ook de vorstgrens moet het ontgelden en deze is bij tijd en wijlen terug te vinden op 3000 meter. Voor winterse aspiraties is dit natuurlijk een absolute doodsteek en we mogen en moeten dan ook stellen dat de kans op winterweer met deze kaarten in het vooruitzicht nihil is.
Het zeer zachte weer zal zeker nog tot en met het weekend aanhouden, mogelijk dat de nieuwe week dan van het westen en noordwesten uit kouder en wisselvalliger weer gaat opleveren met in de bergen sneeuw. Deze ontwikkelingen zijn echter nog vrij onzeker!
Gelukkig is het nog vroeg in december en heeft “Thialf” nog genoeg tijd om zijn winterse snode plannen voor te bereiden. Nu alleen nog maar hopen dat die plannen ook worden uitgevoerd ergens rond het midden van de maand! We gaan het vervolgen en tot dan nog maar lekker genieten van het mooie zonnige en toenemend zachte bergweer dat na het weekend een langere periode het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen zal gaan bepalen!
Hieronder overigens nog de seizoenverwachting (winter) uitgegeven door Meteo-Schweiz voor de noord en noordoostelijk Zwiterse Alpen. Wat dat betreft kan het alle kanten op met een lichte voorkeur voor een ietwat koude weertype dan het langjarige gemiddelde.
Met deze toch anti-winterse beschouwingen moeten we het voor vandaag doen. Morgen gaat Sander kijken of er winterse lichtpuntjes aan de horizon te zien. Een heel fijne vrijdag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een fris en onbewolkt Oberwallis.
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.