Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag trekt een storing vanuit het noordwesten de Alpen binnen die zorgt voor neerslag en slechter zicht. Komende dagen lijkt een hoge drukgebied het weerbeeld over te nemen en gaat de zon uitbundig schijnen!

Gisteren viel er met name in de noordelijke Alpen wat neerslag. De sneeuwvalgrens lag door de zachtere lucht helaas niet tot in de lagere delen. Er viel sneeuw vanaf zo’n 1200 tot 1500 m hoogte. Vandaag begint de dag in het westen en zuiden van de Alpen meest zonnig. Met name in de noordelijke Alpen is meer bewolking aanwezig, al breekt de zon daar deze ochtend ook zeker nog door.

Hier in Vorarlberg schijnt de zon mooi deze ochtend. Bron: foto-webcam.eu
Verder naar het oosten in de Kitzbüheler Alpen is meer bewolking aanwezig. Door de zachte temperaturen, harde wind en regen in het dal heeft de sneeuw het in de lagere delen wat zwaar zoals te zien op dit beeld. Bron: foto-webcam.eu

Vandaag

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen vrij vriendelijke met zonnige perioden. In de noordwestelijke staugebieden trekt in de loop van de dag steeds meer bewolking binnen op de nadering van een koufront. Tegen de avond gaat het dan sneeuwen en lager ook regenen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1300 en 1800 m hoogte. Deze zal echter geleidelijk dalen tot 800- 1000 m in het noordoosten. Verder naar het noordwesten van de Alpen is het iets zachter en ligt de sneeuwvalgrens wat hoger en zal het tot ongeveer 1500 m regenen. Grote hoeveelheden neerslag verwacht ik overigens niet. Een centimeter of 5 tot 15 is goed mogelijk, maar dan is het meest ook wel gedaan. Hoe oostelijker hoe kouder. In de zuidelijke Alpen houden ze het droog en zonnig. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met een vorstgrens tussen de 2000 m in het noordoosten tot ruim 3000 m in het zuidwesten.

Vrijdagavond trekt er vanuit het noordwesten een neerslaggebied de Alpen binnen.

Morgen

Morgenochtend kan er hier en daar nog wat restbewolking voorkomen waarbij er wat vlokken of druppels naar beneden komen. Deze neerslag en bewolking zal echter snel oplossen. Alleen in de dalen kan hochnebel wat langer blijven hangen. Hoger op de berg zal het dan echter al opgeklaard zijn. In de middag zal de zon het dan vrijwel overal over gaan nemen en zal deze uitbundig gaan schijnen. In de noordoostelijke Alpen is het beduidend kouder dan in de zuidwestelijke Alpen. De vorstgrens zal variëren van 1200-1500 m in het noordoosten tot 2300 m in het noordwesten. In de zuidwestelijke Alpen ligt de vorstgrens nog wat hoger in de richting van 3000 m. In het algemeen geldt hoe verder richting het noordoosten hoe kouder en hoe verder zuidwest, hoe warmer.

Zaterdag nestelt een krachtig hoge drukgebied zich boven de Alpen waardoor het een zonovergoten weekend gaat worden.

Zondag

Zondag liggen de Alpen nog steeds onder het hoge drukgebied waardoor de zon nog steeds volop aanwezig zal zijn. Hooguit trekken hier en daar wat hogere sluierwolken over, maar dat mag niet echt een naam hebben. Het wordt een heerlijke wintersportdag. De wind is zwak tot matig. In het westen iets meer wind dan in het oosten, maar hard waait deze zeker niet. Wel is het vrij zacht met een vorstgrens die ligt tussen de 2500 en 3000 m.

Volgende week

De eerste dagen van komende week lijkt de hoge druk nog van geen wijken waardoor de zonnige periode van het weekend nog even voortduurt. Wel is er in de ochtend steeds kans op wat hochnebel in de dalen. Deze kans neemt later iets toe. Ook kunnen er zo nu en dan, vooral in het westen enkele sluierwolken overtrekken. Het zicht zal echter goed zijn en het beloven een aantal mooie wintersportdagen te worden. Wel is het zo dat het erg zacht zal zijn, met name op de lagere zuidhellingen zal de sneeuw het wat zwaarder gaan krijgen. Ook in de dalen zal de sneeuw het wat zwaarder kunnen krijgen, al kan door de weinige wind en de inversie de temperatuur in de dalen wel duidelijk lager zijn dan hoger op de berg. De vorstgrens zal begin volgende week tot boven de 3000 m gaan stijgen. Erg zacht voor de tijd van het jaar dus.

Richting donderdag en daarna trekt het hoge druk gebied zich iets westelijk terug, waardoor met name de noordoostelijke Alpen weer wat neerslag kunnen verwachten.

Later weer neerslag?

Richting donderdag lijkt het hogedruk gebied zich iets westelijk te gaan terugtrekken. Daardoor krijgen storingen vanuit het noordwesten weer de kans om de Alpen te bereiken. Met name in de noordoostelijke Alpen kan dan hogerop de berg zo nu en dan weer wat sneeuw gaan vallen. Elders lijkt de zon het nog wat langer uit te houden. Voor details is het echter nog wat vroeg. Wel lijkt het er op dat echt winterse temperaturen er voorlopig nog niet in zitten. Wel lijkt de koudere lucht weer iets dichterbij te komen, dus als de weerkaarten iets veranderen, kan de sneeuw zo maar weer terug komen. Voor nu is het afwachten en eerst genieten van een aantal prachtige dagen.

(Visited 9.588 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier