Alpen - Een zonnig weekend, volgende week overgang naar winterweer?

Algemeen: Het hogedrukgebied net ten noorden van de Alpen zit stevig in het zadel en droge Afrikaanse luchtmassa’s zorgen voor zonnig weer. Het is bovendien ook zacht met de hoogste temperaturen in het zuidwesten van de Alpen. Volgende week verschuift de hoge druk wat oostwaarts en zal de subtropische component geleidelijk afnemen. Vanaf woensdag zorgt een uitzakkende depressie mogelijk voor een (beperkte) omslag van het weer.
Oktober eindigt met aanhoudend zonneschijn
Vandaag: Net als gisteren en eergisteren wordt vandaag een zonovergoten dag met af en toe hoge sluierwolken in grote delen van de Alpen. Nog steeds ligt de kern van een stevig hogedrukgebied boven de Benelux waardoor Centraal-Europa erg rustig en droog weer beleeft. Het is bovendien ook zacht waarbij de hoogste temperaturen aan de zuid- en westkant worden opgemeten. De nulgradengrens schommelt hier rond 4200 meter met op 1500 meter zo’n 16°C en op 3000 meter zo’n 6°C. In Oostenrijk is het iets frisser met 0°C op 2800 meter. De wind waait zwak in de valleien tot lokaal matig op de bergtoppen. Mogelijk blijven er aan de noordkant van de Duitse en Oostenrijkse Alpen wel meer wolken aanwezig.
Morgen: Droog en zonnig weer voor de hele Alpen. In de loop van de dag wordt de meest zachte lucht verdreven naar het zuidwesten en daalt de nulgradengrens zo’n 500 meter. Net als de voorbije dagen worden de hoogste temperaturen opgemeten in de zuidwestelijke Alpen alwaar het kwik op 1500 meter nog steeds kan stijgen tot 15°C.
Maandag en dinsdag: Zoals gezegd in de inleiding verschuift het hogedrukgebied, althans de kern, maandag geleidelijk naar het oosten. Hierdoor neemt de invloed over de Alpen af en stijgt de kans op stratus bewolking. De temperaturen nemen lichtjes af.
Maandag schommelt de nulgradengrens rond 3500 meter in het westen en 2500 in het oosten. In de Franse voor-Alpen kan het in sommige valleien nog 20°C worden.
Dinsdag blijft het vrij zonnig, enkel aan de zuidkant kan wat stratus ontstaan. Een zwakke föhnsituatie zorgt voor iets hogere temperaturen in het oosten. De zwak dalende trend van de maxima zet zich door in het westen.
Trend: Woensdag zakt een depressie uit naar de Baltische staten en verandert het stromingspatroon in Centraal-Europa volledig. De aangevoerde lucht komt nu vanaf het noorden en is dan ook gevoelig frisser. Een zwak koufront trekt woensdag naar de oostelijke Alpen en zal daar voor wat lichte sneeuw zorgen bij een sneeuwgrens die naar omlaag gaat tot in de dalen. Donderdag zorgt een nieuwe hoge druk rug waarschijnlijk alweer voor herstellend najaarsweer met een toename aan zonneschijn en licht stijgende temperaturen. Ook vrijdag lijkt het weer bepaald te worden door deze hoge druk rug en blijft het dus droog.
Lange termijn: Tijdens het weekend zakt een nieuwe venijnige depressie uit naar de Benelux en Duitsland en zou er een nieuwe weeromslag kunnen plaatsvinden in de Alpen. Dit zou dan voor de hele Alpen lagere temperaturen en neerslag betekenen. Er is alleszins hoop voor de winterliefhebber!
Morgen maar eens zien of de weersverwachtingen op de lange termijn er nog steeds winters uit zien.
Tot ziens vanuit een bewolkt maar zacht Merksplas.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.