Algemeen; Boven Scandinavië ligt op dit moment een groot hogedrukgebied. Deze bepaalt de komende dagen nog het weerbeeld in een groot deel van Europa. Lagedrukgebieden in het oosten en zuidoosten van Europa dringen af en toe ook door tot het Alpengebied. Het zuiden en oosten is daardoor vaker gevoeliger voor buien en bewolking dan de westelijke en noordelijke Alpen. Na het Pinksterweekend wordt het warmer, maar ook vochtiger. Dat betekent dat onweersbuien op de loer liggen.

Terugblik

Gisteren was er voor ieder wat wils. Zonnige perioden en wolkenvelden wisselden elkaar af. In Oostenrijk was toch wat meer bewolking aanwezig en daar vielen ook nog een aantal buien. Dat was niet alleen gisteren het geval, maar de laatste week doen de Oostenrijkse Alpen vaak aan de herfst denken en de Westelijke juist aan de zomer.Gisteren zag het beeld er zo uit.

Schitterende groene natuur.

De wolken zorgen voor schaduw op de grond.

Ook de Italiaanse Alpen bij de Drei-Zinnen geven een mooie afwisseling weer van wolken en zon.

Heerlijk zomerweer.

In Pizol liggen nog wat sneeuwesten, maar veel is het niet.

Hogerop bij de Jungfrau ligt nog veel sneeuw, maar was het heel vriendelijk weer.

Hoe anders is dat in de Oostenrijkse Alpen. Daar viel boven de 2000 meter nog geregeld sneeuw. Gisteren was het daar ook nog ronduit bewolkt.

Vanochtend was er ook nog vrij veel bewolking aanwezig, maar de zon wil zich ook al graag laten zien.

Prachtig besneeuwde Oostenrijkse Alpen.

Nog veel sneeuw aanwezig, alleen de weg is sneeuwvrij gemaakt.

Het is eind mei en dat betekent dat de zon al heel veel kracht heeft. Dat is hier goed te zien. In de schaduw ligt nog sneeuw, in de zon is alles al weggebrand.

Vandaag zorgt een groot hogedrukgebied voor zonnige en zomerse condities in een groot deel van de Alpen. De zuidelijke en oostelijke Alpen blijven gevoelig voor een bui vanwege lagedrukinvloed boven Oost- en Zuidoost-Europa.

Ook op de weerkaart zien we een uitgestrekt hogedrukgebied boven Scandinavië liggen. Lagedruk is zichtbaar in het (zuid)oosten.

Vandaag zijn vooral buien mogelijk in het zuiden en het oosten.

Morgen verandert er eigenlijk weinig aan het weerbeeld. Hogedruk blijft voorlopig dominant. Ook morgen blijft het zuiden en het oosten gevoelig voor een bui. In de (zuid)westelijke Alpen wordt het het warmst. Daar kan het, met veel zon, zomaar 28 graden worden.

De temperatuursverschillen zijn ook goed te zien aan de sneeuwvalgrens. Als er in de Oostenrijkse Alpen een bui valt dan valt er boven de 2000 meter gewoon nog sneeuw.

Zondag is een herhaling van zetten. Veel zon in een groot deel van de Alpen. Ook de oostelijke Alpen zien de zon geregeld, maar blijven toch gevoelig voor een enkele bui. Zeker in de dalen warmt het flink op. Zo verlopen de Pinksterdagen volop zomers.

Na het Pinksterweekend krijgen (thermische) lagedrukgebieden boven Zuid-Europa geleidelijk wat meer invloed. De stroming wordt meer zuidelijk en er wordt dan warme lucht aangevoerd.

In de dalen kan het dan gemakkelijk 30 graden worden. De lucht is echter wel behoorlijk vochtig, wat er voor zorgt dat er in de middag dat er onweersbuien gaan ontstaan. Het voelt ook een stuk minder aangenaam dan komend weekend. Maar voor het zover is, belooft het komende Pinksterweekend zeer aangenaam te verlopen!

Om af te sluiten nog een schitterend plaatje uit de Oostenrijkse Alpen!

Een heel fijn weekend voor nu en graag tot de volgende keer.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK