Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Afgelopen dagen was het in de Alpen erg goed toeven. Na de warmte in de kerstvakantie is er op veel plekken weer een verse laag sneeuw gevallen. Afgelopen dagen werd het zonnig en bleef het vrij fris. Optimale wintersport condities dus!

Staalblauwe luchten in de hele Alpen!

Na een aantal hele zonnige en ook koude dagen is inmiddels wat warmere lucht de Alpen binnengestroomd. Nog steeds liggen de Alpen onder invloed van een krachtig hoge drukgebied waardoor de zon nog volop schijnt en ook de komende dagen nog veel te zien zal zijn. Er staat daarbij weinig wind, dus het is op en top wintersport weer. De temperatuur is wel aan de warme kant voor de tijd van het jaar en de vorstgrens ligt zo tussen de 2800 en 3200 m hoogte.

Desondanks dat de temperaturen zo hoog zijn zal het effect ervan op de sneeuwsmelt enigszins meevallen doordat de lucht erg droog is. Het smeltwater sijpelt daardoor niet her sneeuwdek in, maar zal snel verdampen door de lage dauwpuntstemperaturen. Zo wordt het sneeuwdek veel minder aangetast.

Daarnaast hebben we met deze weerssituatie te maken met een inversie. Dat wil zeggen dat het in de dalen kouder is dan hoger op de berg. Gedurende de heldere nachten koelt het in de bergen boven het sneeuwdek flink af en zakt deze zware koude lucht naar beneden en verzamelt zich in de dalen. Doordat er weinig wind staat en de zon weinig kracht heeft, zal dit koudereservoir in de dalen deels behouden blijven.

Hierdoor zal de sneeuw in de lagere delen dan ook niet heel snel weg smelten. Uitzondering zijn altijd de lagere zuidhellingen die richting de zon liggen. Door de grote instraling van de zon zal het sneeuwdek hier wel langzaam afnemen.

Dit weekend blijft het hoge drukgebied gehandhaafd boven centraal Europa

Dit weekend blijven de Alpen nog onder invloed van het hoge drukgebied. Later op zondag, in de nacht naar maandag en maandag overdag kunnen de noordoostelijke Alpen wel langzaam te maken gaan krijgen met wat meer wind en enkele sneeuwbuien. Grote hoeveelheden verwacht ik niet. De temperatuur doet tijdelijk wel weer een stapje terug in de bergen. In de westelijke Alpen zal de zon blijven overheersen.

Vanaf dinsdag neemt ook in de oostelijke Alpen het hoge drukregime het weer over en komt ook daar het zonnige weer weer terug. Ook zal de temperatuur weer wat oplopen, maar de lucht is droog waardoor het sneeuwdek niet zwaar te lijden zal hebben.

Sneeuwval volgende week?

Vanaf donderdag lijkt het vanuit het noorden flink koudere lucht binnen te gaan stromen die met name in de noordoostelijke Alpen voor wat verse sneeuw tot in de dalen kan gaan zorgen. Het hogedrukgebied blijft echter dichtbij liggen waardoor het in het westen vrijwel droog zal blijven. Het is nog spannend in hoeverre dit hoge drukgebied zal zorgen voor de tempering van de hoeveelheid neerslag in de noordoostelijke Alpen. De hoeveelheden zijn erg onzeker, maar zowel het amerikaanse, als het Europese weermodel geven een neerslagsignaal af met sneeuw tot in de dalen.

Vanuit het noord wordt vochtige polaire lucht aangevoerd richting de noordelijke Alpen
Er stroomt daarbij flink koudere lucht het Alpengebied binnen. Deze kaart geeft de temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte weer. Deze lijkt toch tussen de -5 en -10 uit te gaan komen.

Later in de week lijkt het hogedrukgebied vanuit het westen opnieuw uit te gaan breiden richting het oosten waardoor de zon weer terug kan keren. Echter lijken de temperaturen nu vrij laag te blijven met vorst in de bergen.

Hoe het komende dagen allemaal verder gaat, zullen we moeten afwachten. Momenteel hebben de Alpen echter te maken met fantastische condities.

(Visited 127 times, 1 visits today)

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Benelux-weerbericht | Koning winter al onderweg?

Benelux-weerbericht | Koning winter al onderweg?

Zaterdag droog, zondag&maandag regen Terwijl we vandaag zonnig en droog afsluiten staan zondag en maandag in het teken van een dubbel koufront dat vanaf de Atlantische oceaan over ons heen komt zetten. De regen begint morgen in de ochtend in het westen en breidt zich in de loop van de...
Lees verder
Alpenweerbericht | Vanavond sneeuw, daarna ook hogedrukinvloeden

Alpenweerbericht | Vanavond sneeuw, daarna ook hogedrukinvloeden

Gisteren is flink wat sneeuw gevallen in de zuidelijke Alpen. Vandaag doet de zon goede zaken, maar nieuwe sneeuw is in aantocht. Hoe ziet de rest van de week eruit? Frisse nacht Na de verse sneeuw van gisteren klaarde het vannacht flink op. Boven de sneeuw daalde de temperatuur daardoor...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier