klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Afgelopen dagen was het in de Alpen erg goed toeven. Na de warmte in de kerstvakantie is er op veel plekken weer een verse laag sneeuw gevallen. Afgelopen dagen werd het zonnig en bleef het vrij fris. Optimale wintersport condities dus!

Staalblauwe luchten in de hele Alpen!

Na een aantal hele zonnige en ook koude dagen is inmiddels wat warmere lucht de Alpen binnengestroomd. Nog steeds liggen de Alpen onder invloed van een krachtig hoge drukgebied waardoor de zon nog volop schijnt en ook de komende dagen nog veel te zien zal zijn. Er staat daarbij weinig wind, dus het is op en top wintersport weer. De temperatuur is wel aan de warme kant voor de tijd van het jaar en de vorstgrens ligt zo tussen de 2800 en 3200 m hoogte.

Desondanks dat de temperaturen zo hoog zijn zal het effect ervan op de sneeuwsmelt enigszins meevallen doordat de lucht erg droog is. Het smeltwater sijpelt daardoor niet her sneeuwdek in, maar zal snel verdampen door de lage dauwpuntstemperaturen. Zo wordt het sneeuwdek veel minder aangetast.

Daarnaast hebben we met deze weerssituatie te maken met een inversie. Dat wil zeggen dat het in de dalen kouder is dan hoger op de berg. Gedurende de heldere nachten koelt het in de bergen boven het sneeuwdek flink af en zakt deze zware koude lucht naar beneden en verzamelt zich in de dalen. Doordat er weinig wind staat en de zon weinig kracht heeft, zal dit koudereservoir in de dalen deels behouden blijven.

Hierdoor zal de sneeuw in de lagere delen dan ook niet heel snel weg smelten. Uitzondering zijn altijd de lagere zuidhellingen die richting de zon liggen. Door de grote instraling van de zon zal het sneeuwdek hier wel langzaam afnemen.

Dit weekend blijft het hoge drukgebied gehandhaafd boven centraal Europa

Dit weekend blijven de Alpen nog onder invloed van het hoge drukgebied. Later op zondag, in de nacht naar maandag en maandag overdag kunnen de noordoostelijke Alpen wel langzaam te maken gaan krijgen met wat meer wind en enkele sneeuwbuien. Grote hoeveelheden verwacht ik niet. De temperatuur doet tijdelijk wel weer een stapje terug in de bergen. In de westelijke Alpen zal de zon blijven overheersen.

Vanaf dinsdag neemt ook in de oostelijke Alpen het hoge drukregime het weer over en komt ook daar het zonnige weer weer terug. Ook zal de temperatuur weer wat oplopen, maar de lucht is droog waardoor het sneeuwdek niet zwaar te lijden zal hebben.

Sneeuwval volgende week?

Vanaf donderdag lijkt het vanuit het noorden flink koudere lucht binnen te gaan stromen die met name in de noordoostelijke Alpen voor wat verse sneeuw tot in de dalen kan gaan zorgen. Het hogedrukgebied blijft echter dichtbij liggen waardoor het in het westen vrijwel droog zal blijven. Het is nog spannend in hoeverre dit hoge drukgebied zal zorgen voor de tempering van de hoeveelheid neerslag in de noordoostelijke Alpen. De hoeveelheden zijn erg onzeker, maar zowel het amerikaanse, als het Europese weermodel geven een neerslagsignaal af met sneeuw tot in de dalen.

Vanuit het noord wordt vochtige polaire lucht aangevoerd richting de noordelijke Alpen
Er stroomt daarbij flink koudere lucht het Alpengebied binnen. Deze kaart geeft de temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte weer. Deze lijkt toch tussen de -5 en -10 uit te gaan komen.

Later in de week lijkt het hogedrukgebied vanuit het westen opnieuw uit te gaan breiden richting het oosten waardoor de zon weer terug kan keren. Echter lijken de temperaturen nu vrij laag te blijven met vorst in de bergen.

Hoe het komende dagen allemaal verder gaat, zullen we moeten afwachten. Momenteel hebben de Alpen echter te maken met fantastische condities.

(Visited 174 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen....
Lees verder
Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Voor iedereen die er graag op uit gaat in de natuur is het weer een belangrijke factor voor een geslaagde dag. Plotselinge mist of onweer kan een prachtig panorama behoorlijk verpesten terwijl een lekker zonnetje tijdens een blokje om de hele dag goed maakt. Het doel van deze workshop Weerkunde...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer