Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen dagen was het in de Alpen erg goed toeven. Na de warmte in de kerstvakantie is er op veel plekken weer een verse laag sneeuw gevallen. Afgelopen dagen werd het zonnig en bleef het vrij fris. Optimale wintersport condities dus!

Staalblauwe luchten in de hele Alpen!

Na een aantal hele zonnige en ook koude dagen is inmiddels wat warmere lucht de Alpen binnengestroomd. Nog steeds liggen de Alpen onder invloed van een krachtig hoge drukgebied waardoor de zon nog volop schijnt en ook de komende dagen nog veel te zien zal zijn. Er staat daarbij weinig wind, dus het is op en top wintersport weer. De temperatuur is wel aan de warme kant voor de tijd van het jaar en de vorstgrens ligt zo tussen de 2800 en 3200 m hoogte.

Desondanks dat de temperaturen zo hoog zijn zal het effect ervan op de sneeuwsmelt enigszins meevallen doordat de lucht erg droog is. Het smeltwater sijpelt daardoor niet her sneeuwdek in, maar zal snel verdampen door de lage dauwpuntstemperaturen. Zo wordt het sneeuwdek veel minder aangetast.

Daarnaast hebben we met deze weerssituatie te maken met een inversie. Dat wil zeggen dat het in de dalen kouder is dan hoger op de berg. Gedurende de heldere nachten koelt het in de bergen boven het sneeuwdek flink af en zakt deze zware koude lucht naar beneden en verzamelt zich in de dalen. Doordat er weinig wind staat en de zon weinig kracht heeft, zal dit koudereservoir in de dalen deels behouden blijven.

Hierdoor zal de sneeuw in de lagere delen dan ook niet heel snel weg smelten. Uitzondering zijn altijd de lagere zuidhellingen die richting de zon liggen. Door de grote instraling van de zon zal het sneeuwdek hier wel langzaam afnemen.

Dit weekend blijft het hoge drukgebied gehandhaafd boven centraal Europa

Dit weekend blijven de Alpen nog onder invloed van het hoge drukgebied. Later op zondag, in de nacht naar maandag en maandag overdag kunnen de noordoostelijke Alpen wel langzaam te maken gaan krijgen met wat meer wind en enkele sneeuwbuien. Grote hoeveelheden verwacht ik niet. De temperatuur doet tijdelijk wel weer een stapje terug in de bergen. In de westelijke Alpen zal de zon blijven overheersen.

Vanaf dinsdag neemt ook in de oostelijke Alpen het hoge drukregime het weer over en komt ook daar het zonnige weer weer terug. Ook zal de temperatuur weer wat oplopen, maar de lucht is droog waardoor het sneeuwdek niet zwaar te lijden zal hebben.

Sneeuwval volgende week?

Vanaf donderdag lijkt het vanuit het noorden flink koudere lucht binnen te gaan stromen die met name in de noordoostelijke Alpen voor wat verse sneeuw tot in de dalen kan gaan zorgen. Het hogedrukgebied blijft echter dichtbij liggen waardoor het in het westen vrijwel droog zal blijven. Het is nog spannend in hoeverre dit hoge drukgebied zal zorgen voor de tempering van de hoeveelheid neerslag in de noordoostelijke Alpen. De hoeveelheden zijn erg onzeker, maar zowel het amerikaanse, als het Europese weermodel geven een neerslagsignaal af met sneeuw tot in de dalen.

Vanuit het noord wordt vochtige polaire lucht aangevoerd richting de noordelijke Alpen
Er stroomt daarbij flink koudere lucht het Alpengebied binnen. Deze kaart geeft de temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte weer. Deze lijkt toch tussen de -5 en -10 uit te gaan komen.

Later in de week lijkt het hogedrukgebied vanuit het westen opnieuw uit te gaan breiden richting het oosten waardoor de zon weer terug kan keren. Echter lijken de temperaturen nu vrij laag te blijven met vorst in de bergen.

Hoe het komende dagen allemaal verder gaat, zullen we moeten afwachten. Momenteel hebben de Alpen echter te maken met fantastische condities.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Lage Landen: zon, maar ook pittige regen en onweersbuien

Vandaag is het dieper landinwaarts op meerdere plaatsen tropisch warm. Aan het einde van de middag en in het begin van de avond ontwikkeld zich in de oostelijke helft lokaal een warmte-onweersbui. Meer regen en onweersbuien volgen vannacht als een storing (trog) de buienactiviteit laat activeren. Ook morgen en in...
Lees verder

Een actief weerzien met Innsbruck (Video)

Innsbruck is voor mij een stad met bijzondere herinneringen. In de winter van '16-'17 heb ik hier gestudeerd (inderdaad de winter met witte linten tijdens Kerst). Deze zomer had ik de kans om de stad en omgeving op een andere manier te leren kennen. Zo zijn we, naast een bezoek...
Lees verder

  • door Edwin Hagenouw
    Als Noors merk heeft Helly Hansen indrukwekkende resultaten behaald door zijn bedrevenheid, cultuur en geschiedenis. De doelstellingen van het bedrijf zijn ambitieus en in lijn met die van alpineskiën, en beide partijen hebben een brede en wereldwijde impact.
  • door Aimee en RP
    Gebruikersreview van de Julbo Quickshift Reactive. De bril die alle goggle problemen zou moeten oplossen en die je zelfs bij skitouren op zou moeten kunnen houden: klopt dat?
  • door Karin Nijhof
    Als ik dit schrijf is het nog maar 192 dagen tot de opening van het nieuwe wintersportseizoen in Val Thorens. Wie kan er nog meer niet wachten? Bekijk hier de foto's van afgelopen week tijdens de Dutchweek

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer