Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De winter is ver te zoeken in de Alpen. Een groot hogedruk gebied heeft de macht in de bergen en voert van oorsprong tropische lucht aan. Daarbij schijnt de zon volop, het lijkt eerder lente dan winter. De donderdag vormt de uitzondering. Voor meer sneeuw is de hoop gevestigd op de langere termijn.

Een diepblauwe lucht in Rosswald, Zwitserland. Ondanks dat de temperatuur de dubbele cijfers in de plus aantikt, blijft blijft de sneeuw door de droge lucht behoorlijk onaangetast. Bron: Johanns (Alpen)weer op X.

Droog en zonnig, kouder in de dalen

Over het weer vandaag en morgen kunnen we kort zijn: zonnig en droog. Een warmbloedig hogedrukgebied heeft de regie in de Alpen en pompt van oorsprong zachte maritiem tropische lucht rond. Van winterweer is dan ook absoluut geen sprake, het lijkt eerder op een vroeg voorjaar. Door de dalende luchtbewegingen van het hogedrukgebied (subsidentie) kan de koudere lucht niet of nauwelijks uit de dalen ontsnappen. Hierdoor zien we met dit weertype vaak dat de temperatuur juist oploopt hogerop en daalt richting het dal.

Een tegenovergesteld beeld dus van wat me meestal zien! Zo zien we op dit moment +8 graden op 2100 meter in Oberwallis, en vriest het met -7 graden matig in het dal bij Ulrichen! Vandaag is het een graad of 6 op 1500 meter hoogte. Op woensdag ligt de temperatuur rond 5 graden, het warmst is het in Zwitserland, des te oostelijker in Oostenrijk des te kouder. Maar met 3 graden op 1500 meter is het ook in het Salzburgerland ‘gewoon’ zacht.

Op de weerkaart zien we dat hogedruk de Alpen in zijn macht heeft. Het koufront in het westen gaat donderdag een weersverandering brengen. Bron KNMI.

Sneeuwdek blijft redelijk in stand

Ondanks dat de temperatuur flink in de plus gaat, blijft het sneeuwdek goed in stand. Dit komt doordat de lucht zeer droog is. Door deze droge lucht vind er geen afsmelt plaats, maar verdampt de sneeuw direct. De stap naar vloeibare afsmelt slaan we dus over. Dit noemen we sublimatie. Deze sublimatie kost warmte, en dus koelt de sneeuwmassa door dit proces verder af. Hierdoor kan de sneeuw dus ook weer beter blijven liggen, ook als de temperatuur (ruim) boven het vriespunt ligt.

Op plaatsen die in de zon liggen kan met name wat later op de dag er wel wat slush ontstaan op de pistes. In de avonduren kan deze dan weer opvriezen waardoor er kans bestaat op het ontstaan van ijsplaten. Iets om in de gaten te houden voor de wintersporters! Daarnaast is de droge lucht ook wel een factor om rekening mee te houden. Je huid zal snel schraal aanvoelen en je lippen sneller scheuren.

De pistes houden zich dus aardig, maar het mooie is wel af. Vergelijk hieronder het beeld maar tussen vandaag, en daarnaast het beeld van twee weken geleden. Bron: Johanns (Alpen)weer op X.

Hoe zat het ook alweer?

Hoe droog lucht is drukken we uit in het dauwpunt. Het dauwpunt bereiken we wanneer de lucht helemaal is verzadigd met waterdamp, de luchtvochtigheid is dan 100%, Dit gebeurd bij een bepaalde temperatuur, de dauwpunt temperatuur. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten dan koudere lucht. Als deze temperatuur wordt bereikt ontstaat er bijvoorbeeld mist of bewolking.

Donderdag wat regen of sneeuw

Donderdag weet een front toch even de Alpen te bereiken. Dan geen zonneschijn en vanuit het noordwesten gaat het in de loop van de ochtend regenen en sneeuwen. Aan de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen en in de Italiaanse Alpen blijft het droog. Doordat het een koufront betreft zal de sneeuwvalgrens weer wat gaan dalen. Deze ligt donderdagochtend nog rond 1800 meter in Zwitserland tot 1300-1400 meter in Oostenrijk. Donderdagmiddag is deze een klein beetje gedaald, zoals te zien op onderstaande kaart;

Reken je echter niet rijk, de hoeveelheden zullen niet veel voorstellen. Het gaat op de meeste plaatsen om 5 tot 10 centimeter. En de lagere dalen gaan gewoon regen krijgen. Vooral hogerop zal het dus een welkom opfrissertje zijn. Het vriespunt schommelt rond de 1500 meter hoogte.

Wachten op meer sneeuw

Na de sneeuw op donderdag zal er vrijdagmiddag en avond in Oostenrijk nog wat gaan vallen. Het meeste in het Salzburgerland, daar kan lokaal nog 10 centimeter bijvallen. Elders gaat het om een paar centimeter. In de andere Alpenlanden zal het droog blijven, al kan het uiterste oosten van Zwitserland nog net wat meepikken. Voorlopig zit er daarna geen sneeuw meer in de verwachting.

Hogedruk blijft ook het weekend aan de macht met droog weer met veel zon. Het blijft daarbij aanhoudend te zacht. Pas op de langere termijn verschijnen er weer meer sneeuwsignalen voor de Alpen, maar dat is voorlopig nog te ver weg en onbetrouwbaar. Het blijft dus wachten op meer sneeuw.

Vrijdagmiddag en avond valt er vooral in Oostenrijk nog wat sneeuw. Bron WXcharts.com.

Het is bijna februari en het hoogseizoen – de Krokusvakantie – komt eraan. Wat betekent het te warme weer voor de sneeuw in de komende weken in de Alpen? We blijven je op Alpenweerman informeren over de sneeuw- en zonverwachting in de bergen. Volg ons dus op Alpenweerman.nl en op onze social media. Meer lezen over wintersport? Ga ook eens naar Snowrepublic.nl, voor nieuws en reistips.

(Visited 2.749 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier