Alpen: Zonnig en zeer warm nazomerweer
Algemeen: Een hogedrukgebied boven de Azoren zorgt met een uitloper, voor mooi nazomerweer in de Alpen, met oplopende temperaturen. De straalstroom ligt ver noordelijk en dat is het ideale scenario voor een periode met zeer warm weer. Het hoogtepunt valt in het weekeinde met (in het noorden) een opstekende föhn. De temperatuur gaat dan verder in de lift en zeer lokaal komt het kwik dan in de dalen tegen de tropische grens van 30 graden uit. Later op zondag en begin volgende week wordt het wisselvalliger en koelt het dagelijks verder af.
korte terugblik: op 19 september sneeuw door neerslagafkoeling
Een storing bracht op 19 september vooral regen in grote delen van Zwitserland en Frankrijk. Hoewel er niet echt koude lucht werd aangevoerd was de neerslag wel intens. Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) lag het kwik zelfs op +5 graden. Een prachtig voorbeeld van isothermie. De regen ging over in natte sneeuw en sneeuw en de sneeuwvalgrens daalde zelfs tot rond 1300 meter hoogte. Weinig wind en doorvallende neerslag hebben de temperatuur flink doen laten dalen. Isothermie komt in de Alpen vaker voor. Zeker in de Inneralpen zijn er talloze voorbeelden. Zaak om daar dus altijd rekening mee te houden zodat u niet verrast wordt. Dit leverde dus weer prachtige plaatjes op.
Komende dagen andere koek, volop nazomerweer
De herfst is nu dan ook echt aangebroken in de Alpen. Qua weer is daar de komende dagen weinig van te merken. Veel zon en hoge temperaturen laten het zomers aanvoelen. Natuurlijk is er wel een verschil met de zomer. De ochtenden beginnen steeds frisser en in de avond koelt het snel af. Bovendien zien we in toenemende mate hochnebel optreden. Soms zien we ook de inversielaag terug. De zon brandt dit nu echter spoedig weg en ook dat levert weer schitterende beelden op. Ja, de Alpen zijn mooi met al haar facetten, ook in de meteorologie.
De komende dagen is het zoals gezegd dus erg mooi en rustig nazomerweer. In de dalen ligt het kwik tussen 22 en 26 graden. Alleen daar waar lokaal hochnebel wat langer blijft hangen is het wat koeler. In de nacht en ochtend koelt het flink af waarbij het kwik zelfs (aan de grond) lokaal kan flirten met het vriespunt.
In het weekeinde opstekende föhn
in het weekeinde komen storingen van de Atlantische Oceaan dichterbij. Dit resulteert in een opstekende föhnwind. Vooral aan de noordkant gaan de temperaturen nog verder stijgen. Op 850 hpa (1500 meter hoogte) wordt zelfs tijdelijk 20-22 graden bereikt. Dat zijn hoge waardes voor in de herfst, die niet vaak voorkomen. Verder blijft het vrij zonnig en droog. Pas later op zondag neemt in het westen de kans op enkele regen en onweersbuien toe.
Volgende week wisselvalliger en koeler
Na het weekeinde wordt het wisselvalliger. Met een (zuid)westelijke stroming keert koelere en vochtigere oceaanlucht terug waarbij vooral op de dagelijkse gang weer regen en onweersbuien zullen ontwikkelen. Het mooie nazomerweer gaat er dan geleidelijk uit. Vanaf halverwege de nieuwe week doet een hogedrukgebied weer een poging om roer over te nemen. Of dat gaat lukken komen we later weer op terug. Voor wie in de Alpen verblijft, geniet van het mooie weer!
Tenslotte nog de ensembles
Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!
Gastreporter of weerman?
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.