Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven de Azoren zorgt met een uitloper, voor mooi nazomerweer in de Alpen, met oplopende temperaturen. De straalstroom ligt ver noordelijk en dat is het ideale scenario voor een periode met zeer warm weer. Het hoogtepunt valt in het weekeinde met (in het noorden) een opstekende föhn. De temperatuur gaat dan verder in de lift en zeer lokaal komt het kwik dan in de dalen tegen de tropische grens van 30 graden uit. Later op zondag en begin volgende week wordt het wisselvalliger en koelt het dagelijks verder af.

Weerman Roy maakte deze foto gisterenavond bij Axams (Innsbruck)

korte terugblik: op 19 september sneeuw door neerslagafkoeling

Een storing bracht op 19 september vooral regen in grote delen van Zwitserland en Frankrijk. Hoewel er niet echt koude lucht werd aangevoerd was de neerslag wel intens. Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) lag het kwik zelfs op +5 graden. Een prachtig voorbeeld van isothermie. De regen ging over in natte sneeuw en sneeuw en de sneeuwvalgrens daalde zelfs tot rond 1300 meter hoogte. Weinig wind en doorvallende neerslag hebben de temperatuur flink doen laten dalen. Isothermie komt in de Alpen vaker voor. Zeker in de Inneralpen zijn er talloze voorbeelden. Zaak om daar dus altijd rekening mee te houden zodat u niet verrast wordt. Dit leverde dus weer prachtige plaatjes op.

Filmpje is op de Furkapass in Oberwallis. @dfb_ch (Twitter)

Komende dagen andere koek, volop nazomerweer

De herfst is nu dan ook echt aangebroken in de Alpen. Qua weer is daar de komende dagen weinig van te merken. Veel zon en hoge temperaturen laten het zomers aanvoelen. Natuurlijk is er wel een verschil met de zomer. De ochtenden beginnen steeds frisser en in de avond koelt het snel af. Bovendien zien we in toenemende mate hochnebel optreden. Soms zien we ook de inversielaag terug. De zon brandt dit nu echter spoedig weg en ook dat levert weer schitterende beelden op. Ja, de Alpen zijn mooi met al haar facetten, ook in de meteorologie.

Prachtig uitzicht over Innsbruck. Goed te zien de inversielaag met daarboven wat contrails. Foto gemaakt door Remco Graas (Alpenweerman) genomen vanaf de Vordere Brandjochspitze.
Hochnebel! Ja het is herfst. Prachtig voorbeeld actueel uit de Leoganger Steinberge op 1900 meter hoogte. Er zijn 2 dingen die je kunt doen. Of je loopt naar boven en het wordt schitterend weer. Of je wacht totdat het opgelost is.

De komende dagen is het zoals gezegd dus erg mooi en rustig nazomerweer. In de dalen ligt het kwik tussen 22 en 26 graden. Alleen daar waar lokaal hochnebel wat langer blijft hangen is het wat koeler. In de nacht en ochtend koelt het flink af waarbij het kwik zelfs (aan de grond) lokaal kan flirten met het vriespunt.

In het weekeinde opstekende föhn

in het weekeinde komen storingen van de Atlantische Oceaan dichterbij. Dit resulteert in een opstekende föhnwind. Vooral aan de noordkant gaan de temperaturen nog verder stijgen. Op 850 hpa (1500 meter hoogte) wordt zelfs tijdelijk 20-22 graden bereikt. Dat zijn hoge waardes voor in de herfst, die niet vaak voorkomen. Verder blijft het vrij zonnig en droog. Pas later op zondag neemt in het westen de kans op enkele regen en onweersbuien toe.

Een flinke bel met warme lucht (geholpen door fohn) ligt zondag boven de noordkant van de Alpen. Hierdoor wordt het erg warm met lokaal zelfs 29 graden in het dal.

Volgende week wisselvalliger en koeler

Na het weekeinde wordt het wisselvalliger. Met een (zuid)westelijke stroming keert koelere en vochtigere oceaanlucht terug waarbij vooral op de dagelijkse gang weer regen en onweersbuien zullen ontwikkelen. Het mooie nazomerweer gaat er dan geleidelijk uit. Vanaf halverwege de nieuwe week doet een hogedrukgebied weer een poging om roer over te nemen. Of dat gaat lukken komen we later weer op terug. Voor wie in de Alpen verblijft, geniet van het mooie weer!

Begin volgende week zijn er van tijd tot tijd buien in de Alpen. Vooral in Zwitserland en delen van Oostenrijk. De oostkant blijft nog wat langer droog en warm.

Tenslotte nog de ensembles

Ensembles prikpunt Tirol, Oostenrijk. Tot zondag zeer warm en mooi nazomerweer. Later op zondag volgt een weersomslag met pittige regen en onweersbuien gevolgd door afkoeling. Daarna wordt het aldus het Amerikaans weermodel wisselvalliger en koeler. De spreiding neemt echter wel toe en dus ook de onzekerheid over het verdere verloop. Zo laat het Amerikaans weermodel de vorstgrens tijdelijk flink dalen.

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 41 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier