Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De gehele Alpen worden nog altijd beïnvloedt door een groot en krachtig hogedrukgebied met een centrum boven de Britse eilanden en zich uitstrekt tot de Alpen. Droge lucht zorgt voor zonnige weersomstandigheden en perfecte wintersportcondities op dit moment.  Dit weekend draait de hoogtestroming van noord naar west en gaat de wind iets toenemen. Ook de bewolking neemt iets toe, maar blijft het verder droog en is er veel ruimte voor de zon. Na het weekend is de kans groot op nieuwe winterse neerslag. 

Vandaag was het een prachtige dag in de Alpen met veel zon in de bergen en weinig wind, Kaiserwetter ook wel genoemd. In de dalen was hier en daar nog Hochnebel en kwam deze soms uit boven de 1000 meter. Onderstaande video en foto’s geven een impressie hoe dat er vanochtend uitzag in het Oostenrijkse Axamer Lizum in de buurt van Innsbruck.

Dronebeeld vanochtend in Axamer Lizum in de buurt van Axamer Lizum. In het dalen is Hochnebel te zien, maar hogerop was de lucht blauw en scheen de zon volop (beeld: Innsbruck Tourism en ProMedia).

Vanavond en vannacht is het helder en gaat het flink afkoelen. Temperaturen beneden de 10 graden zijn mogelijk in besneeuwde Alpendalen. Hier en daar kan er ook wat mist voorkomen.

Een hogedrukgebied beïnvloedt de Alpen vandaag en ook dit weekend nog en zorgt voor zonnig en rustig weer (ICON-EU luchtdrukkaart)

Oben blau, unten grau

Zaterdagochtend begint fris en op de meeste plaaten met zon. In de bergen en de Zuid-Alpen schijnt de zon het grootste deel van de dag en vaak is het hier zelfs helemaal onbewolkt. In de dalen komt nog wel wat Hochnebel voor, maar is deze minder hardnekkig dan de afgelopen dagen. Toch kunnen sommige Alpendalen de hele dag in de mist blijven liggen. De wind gaat mogelijk ook iets in kracht toenemen en draait richting het westen. De temperatuur loopt ook weer wat op met een vorstgrens rond de 2000. Vooral in de bergen zal het aangenaam wintersportweer blijven, maar in de dalen kan het kouder en killer aanvoelen. 

Zondag iets meer wind

Zondag begint net als de zaterdag fris en met af en toe zon. In het grootste deel van de Alpen belooft het weer in zonnige dag te worden, maar komen er ook enkele wolkenvelden voor. Op sommige plaatsen kan het langer mistig blijven en zal er opnieuw sprake zijn van Hochnebel. In de Franse Alpen komt er wat meer bewolking voor en is een lichte bui niet uitgesloten. Een westen- tot noordwestenwind neemt in kracht toe en windvlagen van 60 tot 70 km per uur zijn mogelijk in de bergen. Met een krachtig wind kan hierdoor wat frisser aanvoelen dan de afgelopen dagen.

Trend: nieuwe winterse neerslag op komst?

Op maandag wisselen de zon en de wolken met soms wat Hochnebel in de dalen. Vooral aan de noordkant van de Alpen kan de bewolking soms behoorlijk dicht zijn, met af en toe wat sneeuw en regen. Op de meeste plaatsen blijft het echter wel droog. Aan de zuidkant van de Alpen overheerst de zon en is het licht Föhnig. Bovendien kan het in de bergen soms stormachtig waaien vanuit het westen. 

De komende dagen blijft het nog overwegend droog, maar vanaf dinsdag/woensdag is er weer wat nieuwe sneeuw op de weerkaarten te zien.

Halverwege komende week liggen de Alpen op de grens van warme en koude lucht (Luftmassagrenze). Dit kan mogelijk gaan leiden tot veel neerslag. (bron: Wetterzentrale.de, ECMWF 500 hPa).

In de loop van de week zakken koudere luchtmassa’s af richting de Alpen. Omdat de Alpen zich op dat moment op de grens bevinden van warme en koude luchtmassa’s is er sprake van een zogeheten ‘Luftmassagrenze’. Tijdens dit soort weersituatie’s valt er meestal veel neerslag. Echter is de onzekerheid nog groot, maar mogelijk gaat er veel regen of sneeuw vallen halverwege de week. Daarover meer in het volgende weerbericht. We houden in de gaten!

(Visited 1.459 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier