Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Afgelopen nacht is een koufront de Alpen binnen getrokken en zijn de temperaturen weer iets gezakt en valt er weer wat sneeuw. Wel is er veel wind met name in de noordelijke Alpen. De bewolking lost langzaam op en de zon komt tevoorschijn. Zondag dan in de zuidelijke Alpen neerslag. Vanaf zondag hoge druk invloed met veel zonneschijn.

Gisteren hadden we te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming die zeer zachte lucht aanvoerde. De zon scheen veel en het kwik ging ver omhoog richting 15-20 graden in de meeste dalen. In de loop van de dag nam de bewolking wat toe op het naderende koufront.

Gisteren was het prachtig weer met mooie vergezichten zoals hier bij het Ortler gebergte.
Genieten gisteren bij lenteachtige temperaturen.
De Dolomieten liggen er verlaten, maar nog altijd prachtig bij met zelfs nog sneeuw tot in de dalen.
In de lagere delen doet de lente ook al z’n intrede en worden de dalen steeds groener zoals hier in St. Johann in Tirol.
Ook hier in Zell am See wordt het langzaam lente.
In het hooggebergte doet het echter nog volop winters aan zoals hier bij de grote Aletschgletsjer.
In Zwitserland zijn ze helemaal klaar voor de lente hier bij de Vierwaldstätter See.

Afgelopen nacht is het begonnen met sneeuwen vanuit het noordwesten en vandaag is het deels ook alweer minder geworden. In de noordwestelijke Alpen valt in totaal zo’n 5 tot 20 cm neuschnee en sneeuwt het nog door tot aan de middag. In de noordelijke Alpen is het met enkele centimeters tot maximaal zo’n 5 cm wel gedaan. De meeste sneeuw is voor de noordwestelijke helft. Er valt sneeuw vanaf zo’n 800 tot 1200 m hoogte. In de loop van de middag wordt de bewolking minder en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Met name in de noordelijke Alpen is het koeler als gisteren. In de zuidwestelijke Alpen is het nog altijd zacht. De nul-graden grens varieert dan ook van 1700 m in het noorden tot 3100 m in het zuidwesten.

Het radarbeeld van deze ochtend half 9. Met name in de noordoostelijke Alpen nog wat (sneeuw)buitjes. Bron: Wetteronline.de

In de nacht van vrijdag naar zaterdag en zaterdagochtend dan hebben we te maken met een zuidoostelijke stroming waardoor er met name aan de zuidkant van de Alpen sneeuw gaat vallen vanaf zo’n 1000 m hoogte. In de Franse Alpen belooft het zaterdag een erg zonnige dag te gaan worden met goed wintersport weer. In de noordelijke Alpen is het meest bewolkt, maar in de loop van de middag lost deze bewolking steeds meer op en laat de zon zich ook zien.

Zaterdag wat sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen.

Zondag hebben de Alpen dan weer te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waardoor weer erg zachte lucht wordt aangevoerd. De dag begint op veel plaatsen met hochnebel die tot wel 2000 m hoogte kan uitkomen. Deze zal in de loop van de dag oplossen. De zon zal daarbij flink schijnen en de wind neemt weer wat toe. Het zal ronduit lenteachtig gaan verlopen met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Zonnebaden in de sneeuw zal op uitgebreide schaal mogelijk zijn.

Vanaf zondag liggen de Alpen onder invloed van een hoge drukgebied en hebben we te maken met een zuidwestelijke stroming die erg zachte lucht aanvoerd richting de Alpen.

Maandag liggen de Alpen ook nog onder invloed van de hoge druk en wordt het nog wat warmer met in de dalen temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Lokaal misschien nog wel wat warmer. Er is hooguit wat sluierbewolking aanwezig. Een perfecte dag om er op uit te trekken in de bergen.

Dinsdag en woensdag liggen de Alpen onder de vleugels van een krachtig hoge drukgebied met zon, zon en nog eens zon. De temperatuur is vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Ook op dinsdag en woensdag lijken de condities zonnig en zacht te gaan verlopen. Niet zo goed voor de sneeuwcondities, maar met het zonnige weer is het des al niet te min heerlijk genieten in de bergen.

Richting eind volgende week krijgen de Alpen te maken met een noordoostelijke hoogtestroming die de winter dan weer helemaal terug gaat brengen met erg koude lucht die tot over de Alpen zal gaan uitstromen!

Op donderdag trekt er vanuit het noorden dan een koufront weer de Alpen binnen met wat sneeuw. Daarna lijkt het flink kouder verder te gaan door een noordoostelijke stroming. Neerslag lijkt daar dan ook nauwelijks bij te zitten. De winter lijkt dan weer even helemaal terug te komen. Hoe het in detail verder gaat, daarover komende dagen meer. Voor nu geniet van de zon en alvast een fijn weekend gewenst!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 697 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer