klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; hoog – Keywan – trekt zich verder naar zuidoost Europa terug. Na tijdelijk wat vochtigere luchtmassa’s neemt een volgend filiaal van hogedruk de scepter over en zal in grote delen van Europa de gehele week en mogelijk ook in het (paas)weekend voor meest zonnig en zacht lenteweer zorgen.

Aanhoudend zonnig en zeer zacht lenteweer

Korte terugblik
Gisteren konden we in grote delen van west en centraal Europa genieten van heerlijk zonnig en vooral ook zeer zacht lenteweer.

Grote delen van Europa gisteren onbewolkt

Ook in de Alpen was het prima weer en zeer zacht met maxima die in de lagere delen en dalen tot 20 a 23 graden opliepen. Het warmst werd het hier in Oberwallis met lokaal zelfs bijna 24 graden. De hoge temperaturen in het Wallis werden mede mogelijk door een opstekende föhn.

Prima vertoeven in Termen in de lounge met blik op de zuidelijke Walliser Alpen en Glishorn. Gistermiddag wel een stevig opstekende “thermische” wind
Heerlijk panorama^s met de droge lucht tijdens rondje harlopen. Blik Glishorn (2550m)
Oberwallis Ried-Brig Stockalperweg

Zaterdagochtend graadje of 9 en met (nog) weinig wind prima condities voor een rondje hardlopen. Omgeving Schallberg / Ried-Brig 

Opvallende ook de zeer droge lucht in de wat hogere atmosfeer boven de subsidentie inversie.  Hier zorgde de dalende luchtbewegingen voor een verder “afdrogen van de luchtmassa’s”.

Modelsounding atmosfeer prikpunt Davos (CH) met vooral op wat grotere hoogte de (zeer) droge luchtmassa’s (dauwpunt temperatuur / blauwe lijn en luchttemperatuur / rode lijn liggen ver uit elkaar)

Zo meldden de weerstations boven de 2200 meter een luchtvochtigheid van 2 tot 5 %. Gortdroge lucht dus en dit zorgde voor die fenomenale vergezichten en staalblauwe hemel. Daarnaast was het ook in de bergen vrij zacht met een nulgraden niveau bevond zich op circa 2800 meter.

Fenomenale vergezichten en deze was wel heel extreem. Schitterend shot genomen door Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal in Mittelberg met de maan om 18.00 uur bij het Gipfelkreuz (2200m) ‘over de berg’.
Staalblauwe lucht als uiting van zeer droge lucht ook boven de Bettmeralp vanmorgen
Kapelle Bettmeralp met blik op de zuidelijke Walliser Alpen

Aletsch Arena gistermiddag, wat jammer toch dat we er niet meer van kunnen / mogen genieten

Nieuwe hogedruk
Hoog – Keywan – is verder naar oost Europa getrokken en ligt vandaag met zijn kern  ten noorden van de Zwarte Zee maar bepaalt ook vandaag nog het weer in de Alpen.

Hoog Keywan vanmiddag met kern boven de Balkan, een volgende filiaal is inmiddels boven west Frankrijk aangekomen. Een meelopend (zwak /oplossend) koufront zal oplossen en nauwelijks een rol voor het Alpenweer gaan spelen

Met een zuidelijke stroming wordt opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd en net als gisteren is het föhnig. Met volop zon kan het kwik nog iets hoger uitkomen met op uitgebreide schaal in de middag 20 tot 24 graden. In de bergen ligt de vorstgrens rond de 2700 meter.

Radarbeeld 09h05 met de vochtigere luchtmassa’s boven west Frankrijk

Vanaf morgen neemt een volgend hoog de scepter over en daarmee houdt het mooie en (zeer) zachte lenteweer aan. Tijdens het wisselen van de wacht stroomt er tijdelijk wel wat vochtigere lucht binnen waardoor er met name dinsdag wat meer wolken(velden) kunnen overtrekken. In de hoogte moet het kwik ietwat inleveren, in onderste atmosfeer koelt het niet tot nauwelijks af.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Het ziet er naar uit dat dit weerbeeld met hogedruk tot in het weekend aanhoudt. In hoeverre een (zwakke) Atlantische hoogtetrog (GFS hoofdrun zaterdag) zich tijdens het paas weekend met het lenteweer gaat bemoeien en voor afkoeling en ook neerslag (buien) zal gaan zorgen is nog onzeker. Het ECMWF is wat minder progressief met vooral op zaterdag nog het aanhouden van de hogedruk en zeer zacht en droog lenteweer! We houden dus maar even het ECMWF model aan!

ECMWF voor zaterdag 11 april

Sterke UV straling
Met de hogedruk, de droge lucht en de steeds sterker wordende lentezon neemt ook de UV straling steeds verder in kracht toe. Dat geldt helemaal in de bergen en op grotere hoogte(s). In het Alpen laagland en de dalen hebben vandaag te maken met een UV index van 5, op hoogtes van 1000 tot 3000 meters van 6 tot 8!

UV index Zwitserland voor vanmiddag. Bron Meteo-Schweiz

Onze veelal nog “blanke winterhuidjes” zij dus gebaat bij bescherming tegen de schadelijke UV straling! Vermijd dus te lang blootstellen aan de zon en smeer je goed in!

Meer info met betrekking tot de UV straling lees je – HIER

Voor Nederland en België dagelijkse UV Index zie – HIER

Ter afsluiting hieronder nog de GFS ensembles prikpunt noordelijke centrale Alpen

Tot zover voor deze maandag de 6 april vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een heel fijne dag, blijf gezond. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 219 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer