Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van een zwak tussenhoog neemt de noordelijke hoogtestroming morgen verder in kracht af en kan de atmosfeer enigszins stabiliseren. In loop van de zaterdagavond en nacht op zondag gaat een eerste storing met sneeuwval een zeer onbestendige weerfase inluiden die tot en maandag zal aanhouden. In de Alpen gaat weer sneeuw van betekenis vallen en de noordwesten wind gaat aantrekken tot hard of stormachtig met in de bergen storm. Sneeuwvalgrens zondag en maandag pendelend tussen de lagere delen en dalen en tot 1000 a 1300 meter in de noordelijke Alpen.

Nogmaals 80 tot 120 cm Neuschnee in NW Stau

Gisteren konden ook de oostelijke Alpen even bijkomen van de hevige sneeuwval en was zelfs de zon weer aan het zwerk te zien. In de loop van de middag en avond begon vanuit het noorden de bewolking weer toe op een zwak warmtefront.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Ook de oostelijke Alpen kregen weer even de zon te zien

Vooral aan de noordkant van de Alpen leverde dit weer een aantal centimeters verse sneeuw op, elders bleef het afgezien van een verdwaalde vlok droog. Met de aanvoer van wat minder koude lucht ging het kwik in alle hoogtes weer wat in stijgende lijn.

Winterwonderland Roggenstock – Foto Daniel Gerstgrasser @danivumalvier ( Met. Meteo-Schweiz)

Onderstaande foto’s en info werden opgestuurd door Remco Graas vanuit Absam  in Tirol met onder andere een blik op Nordkette boven Innsbruck waar inmiddels meer dan 4 meter sneeuw ligt (bron Nordkettenbahnen) en de situatie precair is! Diverse stadsdelen in Innsbruck hebben instructies gekregen de ramen/deuren gesloten te houden wegens gevaar voor poederlawines. Door de omstandigheden kunnen ze geen artificiële lawines laten afgaan waardoor het lawinegevaar zich blijft opbouwen boven de stad.

Stilte voor de storm (en sneeuw)
Vandaag zaterdag kunnen we opnieuw even profiteren van (zwakke) tussenhoog invloed en met een beetje geluk zal ook de zon nog even te zien zijn. Meer zon vinden we naar het zuiden en zuidwesten toe.

Veel zon gisteren in de Franse Alpen, ook vandaag vandaag kunnen ze er nog even van genieten. Les Arcs – via Savoie Mont @SavoieMontBlanc

De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want vanaf zaterdagavond tot maandag krijgen we opnieuw met zeer onbestendig weer te doen.

Radarbeeld Alpen 10h15
Meteo Oberwallis Webcam Kandersteg

Meerdere fronten zullen over de Alpen trekken waarbij afwisselend wat zachtere en dan weer wat koudere lucht wordt aangevoerd.

UKMO met de diverse fronten waarmee we vooral zondag en maandag te maken gaan krijgen!

Vooral in de Alpen met als zwaartepunt de noordwestelijke Staugebieden gaat tot en met maandag veel neerslag vallen, boven de 800 a 1200 en lokaal nog wat hoger (1500m) in de vorm van sneeuw. Omdat vooral op wat grotere hoogte zachtere lucht binnenstroomt zal de sneeuw vochtig(er) en dus een stuk zwaarder zijn.

Wellicht doet men er in de noordelijke Alpen verstandig aan om wanneer mogelijk de enorme sneeuwlasten op met name platte daken van schuren of stallingen maar ook van grotere objecten zo veel mogelijk van de eerder gevallen sneeuwlast te ontdoen. Met de nieuwe sneeuw die er gaat vallen zal de druk van de sneeuwlast sterk doen toenemen met alle vervelende gevolgen van dien.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de bergen krijgen we te maken met zeer slechte weer en sneeuwcondities en opnieuw zal de (zware) sneeuw in combinatie met de harde tot stormachtige wind voor overlast gaan zorgen.Het moge duidelijk zijn dat het off piste begeven in alle regionen in de noordelijke Alpen vragen is om problemen! Diegenen die van of naar de Alpen onderweg zijn moeten rekening houden met vertraging en overlast door de sneeuw waarbij de kans reel is dat diverse doorgaande wegen of passen zullen worden gesloten.

Verkeer informatie Oostenrijk – ÖAMTC Verkehrsservice
Voor diegenen die in de Oostenrijkse Alpen onderweg zijn hieronder een link met uitgebreide (verkeers) informatie m.b.t. vertragingen, stremmingen en Schneekettenobligatorium (sneeuwkettingen verplicht).

Klik op kaart of de link hieronder voor de meest acturle verkeers informatie

Verkeersinformatie Oostenrijk Zie HIER

Tot maandagavond gaat er in de Alpen 40 tot 80 cm aan sneeuw bijvallen, in de hogere delen en Stau gebieden 100 tot 120 cm of lokaal zelfs nog meer!

In de lagere delen, pak hem beet tussen de 1300 a 1000 meter, zal een deel van de sneeuw weer verdwijnen en “inzakken” doordat deze “nat” wordt door positieve temperaturen en ook enige tijd door de regen die er in zal vallen. In het Alpen voor en laagland zal het wintersprookje met de nu nog mooie droge sneeuw en vorst voorbij zijn en gaat het regenen en dooien!

Tussenhoog
Maandag in de weer ingestroomde koudere lucht dan weer sneeuw tot down, Dinsdag neemt de hogedruk vanuit het westen verder toe en trekt de sneeuwval zich geleidelijk afzwakkend terug langs de centrale en oostelijke Alpen noordkant terug. Omdat we tijdelijk weer aan de warme kant van de jet terecht komen gaan de temperaturen gaan met het instromen van weer wat zachtere lucht in de lift. Woensdag wordt het op 850 hPA zo’n 3 graden in de plus en op 2000 meter hoogte rond het vriespunt.Het is dan echter overal droog en naast overtrekkende wolkenvelden zal ook de zon dan weer van de partij zijn.

ECMWF voor woensdag met het tussenhoog

Donderdag start nog veel belovende voordat in de loop van de dag op nadering van een koufront de bewolking vanuit het noorden weer toeneemt gevolgd door sneeuwval. Met het instromen van weer koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. Vrijdag veranderlijk bewolkt met lokaal wat (lichte) sneeuwval.

ECMWF voor zondag met de jet die helemaal de Middellandse Zee induikt

In het weekend zien we de straalstroom nog verder naar het zuiden toe afzakken en met opbouwende hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan tot zuid Scandinavie wordt er met een meer continentale stroming steeds koudere polaire lucht aangevoerd. In hoeverre kleinere storingen sneeuwval gaan opleveren is nog even afwachten.

ECMWF (EC12) ensembles noordelijke Alpen

Hoe het één en ander in details in zijn werk gaat gaan we de volgende dagen in kaart brengen. Voor nu een fijne zaterdag en ciao vanuit een diep winters en bewolkt Termen in Oberwallis

Oberwallis Webcam Belalp Hohbiel

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Wil je sponsor of partner worden of  de ‘The fastest rising star at the sky’, ondersteunen en verder laten groeien neem contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.933 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Zondag en maandag turbulent met veel Neuschnee”

 • Remco Graas
  14 januari 2019 at 08:22

  Hi Johann,
  Leuk dat je m’n foto’s en bijdrage hebt gedeeld!
  Ik volg op de voet!!

  Groetjes uit Absam,
  Remco

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier