Advertentie



 

Algemeen; Na een zeer milde föhnige zondag gaat een koufront maandag voor onbestendiger weer en een tijdelijke  afkoeling zorgen. In het vervolg evolueren we naar een krachtig zonaal (westelijk) Atlantisch regime waarbij het polaire front wat zuidelijker komt te liggen. Opgenomen in de westelijke hoogtestroming zorgen ruggen en troggen dan weer voor wat kouder en dan weer voor wat zachtere weerfases.

Nogmaals zeer zacht

Gisteren stond het weer geheel in het teken van zwakke hogedrukinvloed en was het met name de zon die het weerbeeld bepaalde. Met maxima van 13 tot 17 graden was het voor de tijd van het jaar bijzonder zacht. Uitzondering daarop regionale mist en Hochnebel gebieden die soms hardnekkig de gehele dag aanwezig bleven. Dit was onder andere het geval in “Seeland”, de lagere delen ten zuidwesten van de Zwitserse Jura. Onder de grauwe deken kwam het kwik niet veel hoger uit dan een graad of 5 tot 8.

De besneeuwede Alpentoppen van het het Wallis en Aosta vanuit de ruimte gezien en gisteren weer badend in de zon.

Door het aanhoudende droge en zeer zachte weer is veel van de oktober sneeuw tot op grotere hoogtes weer weggesmolten of verdampt. De zuidhellingen zijn vanaf pak hem beet 2500 meter meest weer sneeuwvrij. Aan de beschutten noordkant treffen we deels nog een al of niet gebroken sneeuwdek aan.

Diegenen die in de Alpen vertoeven konden ook gisteren dus weer genieten van het nog zeer aangename milde novemberweer en mooie natuur die zich langzaam maar zeker aan het voorbereiden is op de komende winter met vorst en sneeuw. Dit leverde al naar gelang hoogte natuurlijk weer fraaie plaatjes en mooie contrasten op.

Schitterend weer en zeer zacht gisteren ook in het Oberwallis. Blik in heet Fieschertal
En met de thermiek ook prima weer voor de paragliders. AWM teamlid Bas Laros gisteren met een volgende oefensessie in opleiding tot paraglider

Föhnige zondag

Vandaag zondag doet het kwik er nog een schepje bovenop en kan het kwik mede door ondersteuning van een aantrekkende Südföhn nog wat hoger uit gaan komen. Van het westen uit naderen in de middag echter eerste wolken en aantrekkende (Föhn) als teken van een inzettende weersverslechtering in de nacht op maandag en maandag overdag.

Radarbeeld west Europa. Het koufront met bewolking en neerslag heeft west Frankrijk al bereikt

De weersverslechtering heeft te maken met een koufront dat maand over de Alpen trekt. Van het westen uit gaat er in de avond eerste neerslag vallen die in de nacht op geleidelijk naar het oosten trekt. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 2200 a 2000 meter, met het instromen van de koudere lucht daalt deze tot circa 1500 a 1200 meter. De meeste neerslag (sneeuw) is er dan echter ook al weer uit.

UKMO ( Bracknell) fronten en isobarenkaart voor zondag 12h00

Overdag wordt het op nadering van een tussenhoog weer droog en klaart het weer op, laatste neerslag trekt via de zuidoostelijke Alpen naar de Balkan verder.

Met het koufront evolueren we geleidelijk naar een zonaal (westelijk) stromingspatroon. Onder invloed van een geleidelijk wat meer zuidelijk koersende jet en het polaire front gaan storingen periodiek neerslag geven. Afwisselend krijgen we met dan weer wat koudere (koufront -sector) en dan weer wat zachtere luchtmassa’s te maken (warmtefront -sector).

Tussenhoog

Vooral de woensdag en deels ook nog de donderdag gaan op passage van een tussenhoog en een uitloper van het subtropenhoog zeer zacht verlopen, dat geldt met name ook in de bergen. Tijdelijk wordt het prefrontaal aan de noordkant weer wat föhnig.

Volgende houfront

Donderdag in de loop van de middag dan weer afkoeling en neerslag op een volgend koufront. Sneeuwvalgrens weer dalend van 2000 naar 1200 meter. Vrijdag en ook op zaterdag is het in de koude lucht en met een opkomende Bise (NO wind Zwitserland) guur, sneeuwvlokken zijn dan tot 1000 a 800 meter mogelijk.

Neerslag / sneeuw

In de Alpen gaat er dan eindelijk weer eens neerslag vallen, grotere hoeveelheden blijven echter volgende week nog uit. Tot en met het weekend kan er zo’n 10 tot 30 mm gaan vallen.

ECMWF met de neerslag tot en met vrijdag. Hogerop kan er 10 tot 30 cm sneeuw gaan vallen met zwaartepunt westelijke Alpen. Veel neerslag wordt er verwacht in de westelijke Balkan

De sneeuwvalgrens varieert sterk, tijdens de koudere fases sneeuwt het vanaf 1000 a 1200 meter, deels ook nog wat lager. Tijdens de zachtere fases vanaf 1400 a 1800 meter. Op dit moment is het nog wat lastig aan te geven in hoeverre het polaire front tot over de Alpen zal komen te liggen en de warme lucht (sector) al dan niet zijn stempel op het geheel zal doen drukken. Gezegd moet worden dat de koudere oplossingen waarbij de -5 graden isotherm op het 850 hPa vlak tot over de Alpen kwam te liggen sinds gisteren weer verdwenen zijn.

Ook de GFS ensemble oplossingen prikpunt Innsbruck vanmorgen over de gehele linie weer een stuk opgewarmd en ook droger!

Aanhoudend zonaal

Ook in het verdere verloop houden we het zonale stromingspatroon vast. Met een weer wat meer meanderende jetstream nemen de temperatuur contrasten geleidelijk weer toe en zal er van echt winterweer, met uitzondering van de hogere Alpen, nog geen  sprake zijn.

De operationele uitdraai van het GFS met de jetstream op 300 hPa ( 9 km hoogte). Voor winterse opties een kansloze kaart Let ook weer op de blokkerende zuidelijke hogedruk

Daarvoor zal de jetstream een zuidelijkere koers moeten gaan volgen of nog beter retrograd moeten gaan worden. Voorlopig lijkt dit scenario met de Atlantische hogedruk en de blokkerende hogedruk boven Rusland en de Balkanhoog geen optie. Integendeel, over de gehele linie zien we ook vandaag steeds meer zachtere oplossingen.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Zo kwamen de ECMWF hoofd en control run gisteren met een heel koude oplossingen op de wat langere termijn. Ook vandaag zien we nog steeds ensemble leden die dit (een) kouder scenario opteren. Dus wie weet gaat het in het volgende weekend of de week daaropvolgend met wat meer noordelijke hogedruk toch nog een heel stuk kouder worden.

Hogere atmosfeer

Ten slotte dan ook nog even een blik naar de hogere atmosfeer. Ook hier weinig nieuws onder de zon. De stratosferische polair vortex (SPV) is voor de tijd van het jaar al goed ontwikkeld en bovengemiddeld krachtig.

Zonaalgemiddelde zonale wind op 60 hPa, 10N (pool). Een waarde boven 0 betekent gemiddeld over alle breedtegraden westenwind (te koppelen aan een lagedrukgebied op de pool / PV) Hoe meer positief hoe sterker de PV. Vanmorgen zien we een nog verder in kracht toenemend zonaal regime (rode lijn)
Hoogte-breedtegraad sectie van 1000 hPa tot 1 hPa (90 ° Z – 90 ° N) van de zonale gemiddelde zonale wind (m / s), 240 uur voorspelling van 14 november 2020 12 UTC tot 24 november 2020 12 UTC. Gegevens: ECMWF via DWD.

Wat lager in de stratosfeer tot in de troposfeer duidelijk minder maar ook hier geleidelijk in kracht toenemend. Het GFS kwam de laatste dagen op 150 tot 50 hPa nog met de “split” op de proppen, ook deze is vandaag niet meer terug te vinden. Hetzelfde beeld ook bij het  ECMWF.

Ook op 100 hPa (16 km hoogte) is de split weer verdwenen en de blauwe kleuren in onze contreien weer verdwenen

Sowieso lijkt zich op onze breedtegraden ook in de wat hogere atmosfeer het zonale karakter te kunnen handhaven en op termijn dus te versterken. De wat “koudere” oplossingen met een meer uitzakken van de koudere lucht naar het zuidoosten (hoogtetrog) is daarmee ook weer uit de modellen verbannen.

Tot zover voor deze zondag vanuit een half bewolkt Termen met een temperatuur van 5.3 graden. Een heel fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgend Alpenweerbericht. Ciao

(Visited 602 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Zonaal, geleidelijk zuidelijker verlopend polair front”

  • Bertil blaas
    15 november 2020 at 11:25

    Goede zondag gewenst en zo als altijd bedankt voor de uitgebreide uitleg 👍👍 Maar te hopen dat dit niet mnd- lang blijft aan modderen, die anti winterse drukverdeling. Oh ja en C, moet wat getemperd worden.
    groeten bertil.

  • Erwin
    15 november 2020 at 18:29

    GFS12 laat gelukkig geen langdurige West circulatie zien. Komt er op neer dat we na een tijdelijke Westcirculatie weer een tijd in een aflandige wind terecht komen en temperaturen geleidelijk omlaag gaan naar een graad of 5 gemiddeld (aan kuststrook wat lager) en in binnenland eind run wat lager. Geen grote hoeveelheden neerslag. In Alpen ook geen enorme hoeveelheden sneeuw maar ook daar op termijn fors kouder met veel koudere bovenlucht. Einde run zien we een hoog boven de UK ontstaan. Wind zal in de LL dan weer meer een West component krijgen en kansen op neerslaggebieden vanaf de Noordzee worden dan weer wat groter in deze hoofdrun. Mogelijk gaat dat eind november, begin december tot meer sneeuw in de Alpen leiden…. Maar heel ver weg uiteraard nog en betrouwbaarheid dus laag. Daarnaast betreft het enkel de hoofdrun 🙂

  • Erwin
    15 november 2020 at 20:24

    Indien we kijken naar het ensemble van de gfs 12 uur vallen 2 dingen op:

    • De temperatuur op 850 HPA (ongeveer 1500 meter) is vanaf 29 november veel lager in de hoofdrun 12 u dan vrijwel alle andere members. Dat geldt uiteraard voor zowel de lage landen als voor Oostenrijk maar in Oostenrijk is dat verschil nog extremer.
    • We zien in ongeveer 35-40 % van de berekeningen op dinsdagochtend 1 december licht vriezend weer in de nacht en vroeger ochtend in de lage landen waarbij de 2M dauwpunten zowel overdag als nacht geleidelijk nog maar heel licht positief blijven.

  • Erwin
    16 november 2020 at 09:02

    Even het volgende mbt de gfs 00 uur. OPER is een zachte uitbijter en dus NIET representatief voor het ensemble. Dat geldt zowel voor de lage landen als de Alpen. De kans is zeer groot dat we de komende runs van de gfs een behoorlijk koude oplossing gaan zien. Als we naar de 2M temperatuur kijken op de lange termijn dan zien we een serieuze tube voor echt kouder weer gaan. Om te spreken over een bifurcatie is nog overdreven maar we zien een serieus cluster voor kouder weer in de LL op termijn. Ook de temperatuur op het 850HPA vlak gaat op termijn zelfs naar waarden beneden gemiddeld.

    Ik zeg altijd: beter een redelijk ensemble en een slechte hoofdrun dan omgekeerd.
    En in dit geval is de hoofdrun bagger maar ensemble niet heel verkeerd! Dat gaan we vandaag ongetwijfeld terugzien in een fors koudere oper in 1 van de 4 gfs runs!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier