Algemeen:een stabiel hoog met kern boven de Britse Eilanden en een uitloper tot over de westelijke Middellandse Zee zorgt vandaag en ook de  rest van de week voor stabiel en mooi “Spätherbstwetter”. De oostelijke Alpen ondervinden geleidelijk wat zwakke invloed van storingen boven oost Europa te maken. Ook op de langere termijn is er geen weeromslag in zicht en zijn de sneeuwkansen nog klein.

Kunstsneeuw productie op volle toeren

Gisteren is de koude polaire lucht die eerder al de noordoostelijke Alpen binnenstroomde ook tot over de zuidelijke Alpen uitgestroomd. Vooral in de westelijke Alpen en de aangrenzende noordelijke Italiaanse Alpen boog en Povlakte zorgde een daarmee samenhangende retour d’est stroming voor de aanvoer van nogal wat vocht in de onderste luchtlagen en daarmee voor het ontstaan van Hochnebel.

Tijdelijk kon de Hochnebel bovengrens hier tot boven de 2000 meter stijgen. In de loop van de middag loste de Hochnebel en mist weer op en werd het net als elders en de Alpen zonnig. Het was “winters” koud en het duurde tot verder in de dag voordat de atmosfeer na de zeer koude start met met matige en strenge vorst door zwakke instraling van de zon nog een beetje kon opwarmen.

rest2911
Vooral in de ochtend hadden de westelijke Italiaanse en noordelijk Zwitserse Alpen nog met Hochnebel te maken, deze loste in de middag echter grotendeels overal op.
simp2911a
Traumwetter en sneeuw gisteren op de Simplon (Wallis)

Vlog vanuit de sneeuw op de Simplon 30-11 terugzien, kijk eens – HIER – (YouTube)

cyb-b5bxcaa50y0
Kunstsneeuw productie Aletsche Arena. Foto via Meteo-Oberwallis (Stefan Schnidrig)
vars3011
Ook de hogere delen in de Franse Alpen (vanaf 2100 tot 2300 meter) hebben weinig te klagen! VWebcam Vars
ellmau
De oostelijke Alpen moeten alle zeilen bijzetten. Ellmau am Wilden Kaiser
nasfeld3011
Nassfeld

Ook afgelopen nacht ging het kwik weer flink onderuit maar omdat er vooral op hoogte al wat minder koude lucht vanuit het westen binnenstroomde en door de subsidentie ging het kwik niet zo ver meer onderuit en begon in de loop van de nacht zelfs wat op te lopen. Toch werd er ook vannacht en ook op dit moment nog weer op grote schaal licht tot matige en lokaal ook strenge vorst gemeten. Koudste plekjes op de moment zijn de Glattalp en Funtensee (de bekende koude-gaten) alwaar het 15 tot 18 graden vriest! Ter vergelijking het Jungfraujoch op 3500 meter hoogte in de Berner Alpen komt niet verder dan -8 graden.

uk3011
UKMO met de hogedruk boven west en centraal Europa donderdag 00h00

We hebben met een hogedruk te maken me  twee gezichten, de westflank vertoont vooral de kenmerken van een “warmtehoog”, de oostflank tot dusver meer die van een “koude hoog”. Vooral in de hoogte is het westelijke deel een stuk warmer en dit deel breidt zijn invloed wat verder naar het oosten uit. De lucht mag dan wel wat minder koud zijn zolang de dauwpunten sterkt negatief blijven is kunstsneeuw productie goed mogelijk (droge lucht)

cydaatkxcaa5b40
Ook de Duitse Middelgebergtes profiteren van de koude(re) lucht en mede door de droge lucht en lage dauwpunten waren de condities voor de kunstsneeuw produktie goed. Foto Winterberg Sauerland via gasthofwestfeld ‏@gasthofwestfeld
cyawsekwgaahuym
Skigebied Willingen via Sauerland Verhuur ‏@Sauerlandhuur

Geleidelijk zien we de as van het hoog wat gaat kantelen in NW – ZO  richting en daarmee zullen de straalstroom en depressies via Scandinavië naar oost Europa trekken. Bijbehorende storingen kunnen vanaf morgen in verzwakte vorm dan de oostelijke Alpen beïnvloeden. Met de nabijheid van de straalstroom zal de noordwestelijke stroming vooral hier in kracht gaan toenemen en er worden wolken(velden) aangevoerd waaruit wat (lichte) sneeuw of regen kan gaan vallen.

rrvrijdec
GFS neerslag voor vrijdag tot over de noordoostelijke Alpen

Aanvankelijk (ochtend) ligt de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen, stijgt in de loop van de dag tot 600 a 1000 meter. In windbeschutte dalen duidelijk ook lager. De westelijke Alpen en het westen en zuiden van de oostelijke Alpen houden het droog en met veel zon en wat hogere temperaturen is het hier duidelijk beter vertoeven.

In de loop van de vrijdag en zaterdag zien we dat de kern van het hoog iets naar het oosten gaat verplaatsen en ergens boven de Noordzee zal komen te liggen. Wat koudere maar ook weer drogere lucht kan dan weer van het noordoosten over de Alpen gaan uitstromen waarbij de meest koude lucht weer over de oostelijke Alpen zal komen te liggen. Het wordt dan ook in de oostelijke Alpen weer toenemend zonnig, wel neemt de kans op Hochnebel en mist weer toe. Vooral in de bergen zal de na de tijdelijke verzachting het weer een stuk kouder worden. De harde tot stormachtige wind in de oostelijke Alpen (delen) neemt geleidelijk ook weer in kracht af.

3011-t805
GFS T850hPa trend prikpunt noordkant (centrale)
3011-vg
en de vorstgrens

In het verder verloop van de week zien we dat de blokkerende hogedruk boven west en centraal Europa blijft liggen en de straalstroom met de depressie via een noordelijk koers om de noord wordt afgebogen. Naar verwachting zal de hoogte-as zich meest noordelijk van de Alpen ophouden en in combinatie met lagedruk boven de Middellandse Zee blijft de stroming dan meest oostelijk (continentaal).

hgec9dec

Het moge duidelijk zijn dat met deze constellatie de neerslagkansen bijzonder klein dan wel nihil zijn. Of een zwakke storing (hoogtelaag) die medio volgende week het bastion van hogedruk doorkruist en in de westelijke Alpen donderdag wat sneeuw gaat opleveren (ECMWF) is nog uiterst onzeker. Datzelfde geldt voor eventuele depressie invloed van het zuiden dan wel van uit het noorden.

ec30do
Medio volgende week wat toenemende sneeuwkansen door toedoen storing (hoogtelaagje)?!
jetdod
De jet wordt door het blokkerende hoog gesplits en tot ver naar het noorden en zuiden afgebogen. GFS 250hPa Mooi is ook een hoogtelaagje te zien boven Frankrijk (zowel GFS als EC)

Voorlopig houden we het maar even op de operationele uitdraai van het ECMWF en GFS, en kunnen we samenvatten: high pressure rules ook op de langere termijn!

Vanuit een koud en onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen met dan weer de kritische analyse van Lander. Ciao

flesbod3011

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 553 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Veel zon, in oosten vlok sneeuw en veel wind”

  • Jan
    30 november 2016 at 11:39

    Prachtige beelden op hoogte, de dalen nog groen.
    Hopelijk komt er over twee weken tijdelijk een sneeuwdump!
    Niet dat we drie weken droogte en kou hebben.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer