Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Hoog Ludwiga krijgt van het zuidwesten uit versterking van hoog Marrit wat vervolgens ook naar het oosten verder trekt en zeker nog tot het einde van de week het weerbeeld in de Alpen zal bepalen. Zwakke storingsinvloed zal het overheersende zachte en zonnige weerbeeld slechts ten dele weten te frustreren. In het weekend op naderende hoogtetrog onbestendiger en enige afkoeling!

Gisteren konden we genieten van een zonovergoten dag en voor de tijd van het jaar zeer milde temperaturen met lokaal 20 tot 21 graden. Minder zonnig was het aan de zuidkant waar nog wat vochtigere lucht werd aangevoerd en vooral in de ochtend viel er uit de bewolking nog wat regen.

Volop zon gisteren in de Alpen en ook op Rosswald. Vanaf de piste is mooi de Hochnebel te zien die via de Simplon net tot over de pas-hoogte komt. Bron Meteo-Oberwallis.ch
En zo ziet het er dan van dichtbij uit op de Simplonpas onder de Hochnebel
En verder overal zon, heel veel zon. Foto Chamonix-Mont-Blanc‏ @Chamonix_France #Chamonix
Sonne pur Mittelberg. Via Arno van Brakel‏ @arvabra
En wat te denke van dit prachtige shot met oa een blik op het Obergoms /Rhonedal (Oberwallis), Nufenenpas en Airolo! Foto via Berny Bisselink‏ @BernyBisselink

Inmiddels zien we een volgend hogedrukgebied – Marrit – vanuit het zuidwesten aansluiting zoeken met hoog –  Ludwiga – en per saldo verandert er niet veel aan het rustige, zonnige en vooral zachte hogedrukweer.


Vandaag staat ons na lokale ochtend nevel opnieuw een zonnige dag te wachten en het wordt met 20 tot 23 graden opnieuw zeer zacht voor de tijd van het jaar. Ook in de bergen is het zeer zacht met op 2000 meter temperaturen tussen de 4 en 8 graden en een nulradenniveau meest tussen de 2300 en 2500 meter.

Radarbeeld van 09h40. Bron WetterOnline.de

In de middag ontstaan er met voorkeur voor de bergen enkele stapelwolkjes,  meer wolken of wolkenvelden drijven in de loop van de (mid)dag de westelijke Alpen en Jura binnen en lokaal kan er een spatje regen uit vallen. De wind is meest zwak tot matig uit noordwest tot zuidwest en in het zuiden uit zuidelijke richtingen.

Voor wat betreft de rest van de week kunnen we kort zijn: hogedruk, overwegend zonnig en zeer zacht. De hoogste temperaturen worden donderdag vrijdag en in het oosten op zaterdag verwacht wanneer de stroming de zuidhoek gaat opzoeken en het aan de noordkant föhnig wordt. Met föhn kan het kwik aan de Alpennoordkant stijgen tot 24 of 25 graden en het zou me niet verbazen wanneer we de tweede zomerse dag (> 25 graden) kunnen gaan bijtekenen.

GFS voor donderdagmiddag met de zeer zachte ZW to Z stroming

Mede door ondersteuning van een warme hoogterug wordt het ook in de bergen nog wat zachter waarbij de vorstgrens tussen de 2800 en 3100 meter zal uitkomen. De westelijke Alpenzuidkant krijgt te maken met vochtigere lucht die tegen de Alpen gaat stuwen. Hier zal de bewolking geleidelijk gaan toenemen.

Vrijdag opkomende Südföhn aan de noordkant en nog zachter!
Zeer zacht maar prima condities deze week voor ski toeren! Foto via FB Val Thorens 28-03

De afzakkende hoogtetrog en koudere lucht voor zaterdag – zondagFöhn is zoals we weten een voorbode van een weersverslechtering en ook nu gaat deze regel weer keurig op. Uitgaande van een afzakkende Atlantische hoogtetrog zal een koufront zaterdag de Alpen binnen trekken en krijgen we te maken met onbestendiger weer en vooral in de westelijke Alpen enige afkoeling.

De oostelijke Alpen verblijven in het weekend in wat zachtere lucht en daar is het nog langere tijd föhnig. Vooral op passage van het koufront gaat neerslag vallen en daarbij kan tijdens buien ook onweer voorkomen. De temperaturen variëren van 10 tot 15 graden in het westen tot 15 a 25 graden (met föhn) in het oosten. De sneeuvalgrens daalt in de westelijke Alpen van 1900 naar 1600 en op zondag naar 1600 tot 1400 meter. Hoe verder naar het oosten hoe hoger de sneeuwvalgrens.

Het koufront op zaterdag, de meest koude lucht stroomt over de westelijke Alpen uit, in het oosten nog langere tijde Südföhn en zeer zacht

Grotere hoeveelheden neerslag worden er ook vandaag overigens niet verwacht, uitgaande van het ECMWF model gaat er tot maandagochtend 5 tot 15mm vallen, lokaal ook nog iets meer. Droog of zo goed als droog blijft het in de oostelijke delen van Oostenrijk en aangrenzende Italiaanse Alpen.

ECMWF voor zondg 00h00 met de hoogtetrog en de koudere lucht tot over de westelijke Alpen

De ontwikkelingen in detail na het weekend worden vooral de eerste dagen wat onzeker. Het meest waarschijnlijk scenario is echter dat we te maken gaan krijgen met een uitloper van het Azorhooghoog en vervolgens de opbouw van een nieuwe hoog met kern boven de Britse Eilanden. Het zou vanaf maandag dan weer zonnig moeten gaan worden en de temperaturen gaan dagelijks weer in de lift.

In de loop van de volgende week nieuwe hogedruk en een ver noordelijke verlopende jet (zwarte lijn). Kaart ECMWF voor woensdag 5 april

Of dit inderdaad zo zal komen gaan we de komende dagen vervolgen. Graag weer tot morgen en een fijne dag gewenst. In Termen Oberwallis is het onbewolkt en 8.2 graden. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in westelijke richting over het Rhonedal
Blik vanaf de Bettmerhorn over het groene Rhonedal, tot 1700 a 1800 meter hoogte zijn de bergen al meest groen
Lawinegevaar 
Algemeen geldt een code geel (2) in de westelijke Alpen deels ook nog code oranje (3)

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of lawine risico blijf dan op de gemarkeerde pistes. 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 251 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier