Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  een omvangrijk hoog – Yaprak – strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan tot over centraal en oost Europa en behoudt tot het weekend de invloed op het Alpenweer. Daarbij wordt in onderste atmosfeer met een zwakke oostelijke stroming vrij koude en wat vochtigere lucht aangevoerd, in de hogere atmosfeer geleidelijk een stuk zachtere lucht. In het weekend krijgen we te maken met een koufront, afkoeling en gaat er vooral aan de noordkant weer wat sneeuw vallen.

Subsidentie inversie
Gisteren konden we in de Alpen genieten van een heerlijke herfst of misschien beter gezegd winterse dag. Ook aan de noordkant moest de (rest) bewolking met stijgende luchtdruk steeds verder het veld ruimen en ging de zon steeds meer schijnen. Omdat de lucht vrij droog was viel het met de Hochnebel en mist erg mee, wel was het met de noordoostelijke wind en in de schaduw koud. Hieronder nog enkele zeer fraaie winterse plaatjes

Tussen herfst en winter- Foto Martin Meier via SRF Meteo
Riezlern Kleinwalsertal / Odette ter Braak‏ @OdetteterBraak

Zonder dat de meesten het van ons gemerkt hebben is in de wat hogere atmosfeer, pak hem beet zo vanaf 2000 meter al zachtere lucht binnen gestroomd en dat leidde bijvoorbeeld in de westelijke Alpen in het hooggebergte al tot een vrij snelle verzachting van 8 tot 12 graden! Verder in de bergen zoals gezegd prachtig weer en schitterende wintersport condities. Kijk en geniet maar eens mee naar deze “privat pulver chase”

Vooral in de bergen zachter
We hebben dus te maken met een uitgesproken inversie situatie (subsidentie / dalende luchtbewegingen) met de koudste lucht juist in de lagere delen en dalen. Kijk maar eens naar de temperaturen van vanmorgen, lokaal tot -10 tot  -18 graden (St Moritz) op een hoogte van 800 tot 1700 meter, gelijktijdig op bijvoorbeeld het 3500 meter hoge weerstation van het Jungfraujoch slechts – 7 graden.

De warmte toevoer op hoogte vanuit het westen gaat ook vandaag en morgen door en datzelfde gelt voor de toevoer van vochtigere en koudere lucht in de lagere luchtlagen met daardoor aan de noordkant ook Hochnebel en mist.

Verder in de droge lucht vooral in de bergen, het westen en zuiden ook veel zon. De middag temperaturen variëren sterk al naar gelang Hochnebel / zon, schaduw en hoogte. In het laagland meest tussen de 0 en 8 graden, op 1500 meter een graad of 3, op 2000 meter 0 tot 3 graden en op 3000 meter -5 tot -3 graden.

Ook vrijdag verandert er nog niet veel en in de bergen gaan de temperaturen weer naar beneden. In de loop van de dag neemt komt vanuit het noorden geleidelijk wat (hogere) bewolking binnendrijven.

De komende 3 dagen vooral in de bergen heel veel zon en zachter. Webcam Leogang – Asitz 1.900m

Deze bewolking is een voorbode op een weersverslechtering die voor de 3e keer op rij precies in het weekend zal plaatsvinden. Boosdoener is een depressie die Scandinavie in trekt en waarbij aan de westflank weer koudere lucht tot over de Alpen kan uitstromen. Vooral op grotere hoogte word dan weer zeer koude lucht aangevoerd Zo zien we het kwik op het 500 hPa vlak (5 km hoogte) weer snel dalen van circa -18 graden op vrijdag naar – 30 tot -35 graden in het weekend.

De meest koude lucht zal via de oostelijke Alpen naar het zuidoosten toe uit stromen, meer naar het westen toe zit hogedruk die de kou maar ook neerslag hier frustreert. Dat betekent dus ook dat de meeste neerslag in de oostelijke noordelijke Alpen zal gaan vallen. Lokaal wordt er in de Stau tot 30 a 45 mm verwacht en met een sneeuwvalgrens die weer snel daalt naar 1100 tot 700 meter mogen ze zich daar dus weer gaan opmaken voor een verse laag sneeuw!

Het ECMWF is voor de Zwitserse Alpennoordkant overigens wat gunstiger en het model rekent hier in de Stau ook zo’n 30 tot 70 mm aan neerslag en hogerop lokaal nog meer. Algemeen geldt echter, hoe verder naar het westen hoe droger. De zuidkant houdt het met een opkomende noordelijke stroming overwegend droog!

Gisteren merkte ik mijn vlog – zie HIER de Facebook versie – al op dat de vierde kou inval die voor het volgende weekend gepland staat nog onzeker is en ook de modellen met grote verschillen op de proppen kwamen. daarbij zaten hele koude varianten (ECMWF) als ook veel zachtere (GFS). De diverse ensemble oplossingen lieten daarbij een trend zien richting wat een wat zachter stromingspatroon!

Ook vandaag zien we de weermodellen weer worstelen met de posities van de sturende drukgebieden en de koers van een meanderend jetstream en is nog steeds niet duidelijk wat er in de loop van de volgende week (tweede helft) gaat gebeuren.

Verloop jetstream donderdag 23 november. Voor de kou moe de jet meer afzakken dan wel beneden de Alpen door lopen

Vrij zeker is wel dat we opnieuw met een inkomend hoog te maken gaan krijgen en vanaf maandag de temperaturen dagelijks weer wat omhoog gaan, vooral in de bergen gaan we dat merken. Of dan we dan uiteindelijk weer in de koudere lucht (koude kant van de jet) gaan komen of dat toch de zachtere lucht de overhand gaat krijgen dat staat gezien het wispelturige karakter van de weermodellen nog volledig open. De koudere winterse oplossingen zijn echter vandaag duidelijk aan de verliezende hand en ook het tot gisteren nog “koudere” ECMWF” moet wat warm water bij de wijn doen.

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen. Van de koude oplossingen vanaf 23 november is nog slechts 1 “lijntje” over

De komende dagen meer daarover en kijken of we november winterintermezzo 4 (weekend nr 4) toch nog kunnen gaan scoren.

Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel in Termen Oberwallis -3 graden en onbewolkt! Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 753 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier