Advertentie 

Algemeen: Vandaag blijft het droog in de Alpen met ook wat zon. Morgen trekt er een frontje vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Zondag komt de zon dan weer terug en wordt het een mooie dag. Daarna volgt dan weer een nieuwe storing gevolgd door ook weer drogere dagen. Tegen volgend weekend kunnen er serieuze hoeveelheden gaan vallen.

De dag begint vandaag op veel plekken droog met veel zon zoals hier in Oostenrijk bij Hochkönig. Bron: foto-webcam.eu

Vandaag

De dag begint vandaag met prima weer in de hele Alpen. Met name in de oostelijke helft schijnt de zon uitbundig. In het westen zijn al wat meer wolken aanwezig door de nadering van een storing. Deze bewolking zal vanuit het westen langzaam meer worden en tegen de avond zal er dan ook enige neerslag kunnen gaan vallen. In het oosten blijft het langer zonnig en zien we een beetje hetzelfde gebeuren als in het westen maar dan allemaal iets later.

Alleen de zuidelijke Alpen houden het volledig droog. Het is vandaag zeer zacht met een vorstgrens die ligt tussen de 2800 en 3200m in de ochtend tot 2400 m in de avond. Met name in Oostenrijk is het door invloed van de föhn erg zacht vandaag. De neerslag die vanavond kan vallen zal weinig voorstellen. Het kan wat gespetter of wat vlokken geven, maar veel stelt het allemaal niet voor.

Morgen

Morgen trekt het zwakke koufrontje de noord(oostelijke) Alpen binnen, Het is daarbij bewolkt en van tijd tot tijd kan er wat regen vallen en vanaf 1600 tot 1900 m ook wat sneeuw vallen. Veel stelt het wederom niet voor en is het met maximaal enkele centimeters verse sneeuw wel gedaan. Het vakantie verkeer zal er in elk geval weinig last van ondervinden is mijn inschatting.

In de westelijke Alpen is het vanaf het begin van de dag droog en zal de zon gedurende de dag domineren, waarbij het in Frankrijk beter zal zijn dan in Zwitserland. Italië is hoe dan ook wetter begünstigt en daar zal de zon dan ook de overhand hebben. Het is iets koeler dan vandaag met een vorstgrens tussen de 2000 en 2500 m, al is dat nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar.

Zondag liggen de Alpen onder de vleugels van een hogedrukgebied waardoor het een zonovergoten dag lijkt te gaan worden.

Zondag

Zondag belooft een heerlijke wintersportdag te worden met veel zonneschijn. Alleen in de ochtend kan hier en daar in de dalen wat hochnebel voorkomen, maar hogerop zal de zon uitbundig schijnen. Af en toe kunnen er wat sluierwolken overtrekken, maar veel stelt dit niet voor. De vorstgrens ligt wederom zo tussen de 2000 en 2500 m hoogte.

Begin volgende week

Maandag trekt er vanuit het noordwesten een storing de Alpen binnen die veel bewolking en ook wat neerslag met zich mee brengt. Daarbij doet de temperatuur ook een stapje terug. Ik verwacht dat er dan vanaf 1200 tot 1500 m weer wat sneeuw kan gaan vallen. Wederom verwacht ik geen grote hoeveelheden, maar enkele centimeters kunnen toch voor een opfrisbeurt zorgen hoger op de berg. De Alpen zuidzijde houdt het wederom droog en meest zonnig.

Daarna lijken er een paar rustigere dagen aan te komen waarbij het meest droog zal blijven. Helaas lijkt het er nu op de de bewolking wel de overhand zal hebben, al zal de zon zo af en toe ook zeker wel zijn gezicht laten zien.

T/m midden volgende week valt er af en toe wat sneeuw. Grote hoeveelheden zijn het echter niet. Deze kaart geeft de totale hoeveelheid verse sneeuw weer tot midden volgende week.

Volgend weekend

Richting volgend weekend op de vrijdag en zaterdag lijkt het erop dat de straalstroom richting de Alpen duikt waardoor er mogelijk grote hoeveelheden neerslag kunnen gaan vallen. Er lijkt zich dan ook een genualaag te ontwikkelen wat deze keer ook in de Italiaanse Alpen voor de nodige sneeuwval kan gaan zorgen. Maar ook elders in de Alpen kan het flink onstuimig worden met flinke hoeveelheden neerslag en dus ook sneeuw.

Zoals het er nu uitziet doet de temperatuur daarbij ook een flinke stap terug waardoor het ook weer eens tot in vele dalen kan gaan sneeuwen. Voor details is het echter nog veel te vroeg en is er nog veel onzekerheid. Desondanks zijn de voortekenen voor de winterliefhebbers best gunstig.

Richting volgend weekend lijkt er veel neerslag en dus ook sneeuw te gaan vallen in de Alpen.

Voor nu wens ik iedereen die komende week op wintersport gaat in de voorjaarsvakantie een hele fijne en veilige week toe! Komende dagen wordt het meer duidelijk hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen, we houden het in de gaten voor jullie. Wintersporttips!


(Visited 8.071 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier