Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Er is veel sneeuw gevallen aan de Alpennoordzijde. Ook in de InnerAlpine van Zwitserland heeft het dan eindelijk ook gesneeuwd. In grote delen van Frankrijk en aan de zuidkant valt het nog steeds fors tegen met de sneeuw. De komende dagen verandert er hierin nauwelijks wat. Het blijft licht wisselvallig in de Alpen met naast zonnige dagen, ook weer wat sneeuw. Later op zondag en op maandag wordt het zelfs onstuimig met veel wind, zelfs storm. Dit gaat gepaard met sneeuwval aan de noordzijde.

Een prachtig aanzicht vanmorgen bij Johann in Rosswald (Zwitserland) Windstil en dan heerlijk die frisse buitenlucht opsnuiven. Zalig!

Eerst even samen wat winterse beelden doornemen

Alpenweerman is nog steeds in de Alpen en wat is er nu mooier om deze beelden direct te kunnen delen? Komen ze………..

Maar niet overal is het zo fraai, hoe meer naar het zuiden des te minder sneeuw. Vooral de zuidhellingen zijn al helemaal groen, of beter gezegd bruin. Lienz: Fotowebcam.

De komende dagen afwisseling van zon en storingen

De komende dagen is het wisselvallig met een afwisseling van zon, bewolking en neerslag. In (grote) delen van de Franse Alpen en de Italiaanse Alpen blijft het gewoon droog en daar blijft het soms behelpen met de hoeveelheid sneeuw en daarmee dus de sneeuwkwaliteit. In de andere gebieden ligt er meer sneeuw en is er ook veel verse sneeuw bijgevallen. Lokaal zelfs 50 cm tot 1 meter.

Vrijdag eerst zon, daarna meer bewolking

Vrijdag is het nog een overwegend mooie dag in de Alpen. Ook aan de befaamde noordkant. Vooral in Vorarlberg en Tirol zijn er ook wolkenvelden aanwezig. Het wordt wat zachter dan de afgelopen dagen. In Innsbruck wordt het met veel zonneschijn zelfs 8 graden in de middag. Op 2000 meter hoogte schommelt het kwik in de Alpen tussen -5 en 0 graden. Bovendien blijft het tot de avond droog. In Zwitserland valt later in de avond neerslag op nadering van een zwak front.

Een zwak (kou)front brengt in de avond de eerste neerslag in de noordwestelijke helft van de Alpen.

Zaterdag (ochtend) wat meer sneeuw

Een zwak front ligt zaterdag over de noordzijde van de Alpen met wat lichte sneeuwval. De wind trekt hierbij wat aan en de sneeuwvalgrens daalt naar 1000 tot 700 meter. De meeste sneeuw wordt verwacht in Vorarlberg, al blijven de hoeveelheden beperkt tot 5 a 10 cm. Elders valt nog minder. Vervolgens is het wat rustiger later op zaterdag en ook zondag begint nog droog, maar de bewolking heeft al de overhand.

Er komt zaterdag wat koudere lucht binnen met een dalende sneeuwvalgrens.

Maandag zeer onstuimig, stormachtig en veel sneeuw

Later op zondag begint het in de Zwitserse Alpen te regenen in de lager gelegen gebieden en al iets hogerop valt sneeuw. De sneeuwvalgrens zal echter snel dalen. Maandag komt Oostenrijk aan de beurt. Dit is een actief koufront met alle facetten die er bij komen kijken. Veel neerslag, maar ook veel wind. De wind bereikt op diverse locaties stormkracht en in de bergen lokaal orkaankracht. Uiteraard zullen de liften dan uit veiligheidsoverwegingen niet overal open gaan. De sneeuwvalgrens daalt tot in het dal.

Maandag beukt een storing letterlijk en figuurlijk op de noordelijke Alpen. Het is uitkijken voor veel wind (storm) en sneeuw!
Toch weer aardige neerslagtotalen in veel gebieden. Ook de Inner-Alpine kan mee profiteren en Vorarlberg doet ook goed mee. Afgebeeld de totale neerslag van donderdag t/m dinsdag.

Na maandag komt de atmosfeer meer tot rust en lopen de temperaturen geleidelijk op. Er breekt dan een zachtere periode aan met meer zon onder een hogedrukbolwerk boven de Alpen. De noordkant kan dan rustig sneeuwscheppen, maar lokaal ook de schade moeten opruimen van het heftige weer. Hoe het precies uit gaat pakken komen we in een later bericht weer op terug. Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 1.354 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer