Advertentie 

Er is veel sneeuw gevallen aan de Alpennoordzijde. Ook in de InnerAlpine van Zwitserland heeft het dan eindelijk ook gesneeuwd. In grote delen van Frankrijk en aan de zuidkant valt het nog steeds fors tegen met de sneeuw. De komende dagen verandert er hierin nauwelijks wat. Het blijft licht wisselvallig in de Alpen met naast zonnige dagen, ook weer wat sneeuw. Later op zondag en op maandag wordt het zelfs onstuimig met veel wind, zelfs storm. Dit gaat gepaard met sneeuwval aan de noordzijde.

Een prachtig aanzicht vanmorgen bij Johann in Rosswald (Zwitserland) Windstil en dan heerlijk die frisse buitenlucht opsnuiven. Zalig!

Eerst even samen wat winterse beelden doornemen

Alpenweerman is nog steeds in de Alpen en wat is er nu mooier om deze beelden direct te kunnen delen? Komen ze………..

Maar niet overal is het zo fraai, hoe meer naar het zuiden des te minder sneeuw. Vooral de zuidhellingen zijn al helemaal groen, of beter gezegd bruin. Lienz: Fotowebcam.

De komende dagen afwisseling van zon en storingen

De komende dagen is het wisselvallig met een afwisseling van zon, bewolking en neerslag. In (grote) delen van de Franse Alpen en de Italiaanse Alpen blijft het gewoon droog en daar blijft het soms behelpen met de hoeveelheid sneeuw en daarmee dus de sneeuwkwaliteit. In de andere gebieden ligt er meer sneeuw en is er ook veel verse sneeuw bijgevallen. Lokaal zelfs 50 cm tot 1 meter.

Vrijdag eerst zon, daarna meer bewolking

Vrijdag is het nog een overwegend mooie dag in de Alpen. Ook aan de befaamde noordkant. Vooral in Vorarlberg en Tirol zijn er ook wolkenvelden aanwezig. Het wordt wat zachter dan de afgelopen dagen. In Innsbruck wordt het met veel zonneschijn zelfs 8 graden in de middag. Op 2000 meter hoogte schommelt het kwik in de Alpen tussen -5 en 0 graden. Bovendien blijft het tot de avond droog. In Zwitserland valt later in de avond neerslag op nadering van een zwak front.

Een zwak (kou)front brengt in de avond de eerste neerslag in de noordwestelijke helft van de Alpen.

Zaterdag (ochtend) wat meer sneeuw

Een zwak front ligt zaterdag over de noordzijde van de Alpen met wat lichte sneeuwval. De wind trekt hierbij wat aan en de sneeuwvalgrens daalt naar 1000 tot 700 meter. De meeste sneeuw wordt verwacht in Vorarlberg, al blijven de hoeveelheden beperkt tot 5 a 10 cm. Elders valt nog minder. Vervolgens is het wat rustiger later op zaterdag en ook zondag begint nog droog, maar de bewolking heeft al de overhand.

Er komt zaterdag wat koudere lucht binnen met een dalende sneeuwvalgrens.

Maandag zeer onstuimig, stormachtig en veel sneeuw

Later op zondag begint het in de Zwitserse Alpen te regenen in de lager gelegen gebieden en al iets hogerop valt sneeuw. De sneeuwvalgrens zal echter snel dalen. Maandag komt Oostenrijk aan de beurt. Dit is een actief koufront met alle facetten die er bij komen kijken. Veel neerslag, maar ook veel wind. De wind bereikt op diverse locaties stormkracht en in de bergen lokaal orkaankracht. Uiteraard zullen de liften dan uit veiligheidsoverwegingen niet overal open gaan. De sneeuwvalgrens daalt tot in het dal.

Maandag beukt een storing letterlijk en figuurlijk op de noordelijke Alpen. Het is uitkijken voor veel wind (storm) en sneeuw!
Toch weer aardige neerslagtotalen in veel gebieden. Ook de Inner-Alpine kan mee profiteren en Vorarlberg doet ook goed mee. Afgebeeld de totale neerslag van donderdag t/m dinsdag.

Na maandag komt de atmosfeer meer tot rust en lopen de temperaturen geleidelijk op. Er breekt dan een zachtere periode aan met meer zon onder een hogedrukbolwerk boven de Alpen. De noordkant kan dan rustig sneeuwscheppen, maar lokaal ook de schade moeten opruimen van het heftige weer. Hoe het precies uit gaat pakken komen we in een later bericht weer op terug. Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 1.480 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier