Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de Alpen liggen aan de zuidrand van hoog –Brigitta–  vandaag met kern boven Tsjechie en zich uitstrekkend vanaf de Noordzee tot over de Balkan. Met een wat naar zuidoost draaiende hoogtestroming wordt dit weekend en  tot ver in de komende week droge lucht aangevoerd die geleidelijk nog wat verder opwarmt. De westelijke Alpen krijgen tijdelijk met de invloed van een depressie op de westelijke Middellandse Zee te maken. In de uiterste zuid(westelijke) Alpen kan op zondag wat (lichte) sneeuw vallen.

Kaiserwetter, zondag in zuidwesten wat sneeuw

Het weekendweer staat in het teken van hoog Brigitta, zondag wordt het laag boven de westelijke Middellandse Zee in de zuidwestelijke Alpen tijdelijk van invloed

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van Kaiserwetter waarbij in de bergen de zon weer overuren kon maken. Toch was het niet overal zonnig en vooral in het Zwitserse Alpenlaagland zat weer hardnekkige mist (Hochnebel). Doordat de “Bise” wat in kracht was de onderste koude laag wat minder “machtig” en daalde ook de bovengrens van de Hochnebel naa circa 1000 meter.

Hochnebel gezien van de “Hurst (1970 m) et blik in het Sarganserland. De Fläscher Berg (1135m) steekt nog net boven de Hochnebel en het “meer van koude lucht” uit. Foto via Meteo Schweiz Wetterblog

Onder de mist en Hochnebel en in de dalen waar de zon nog niet kon doordringen was het frostig, elders kon het kwik weer een paar graden winst boeken in vergelijking met de voorgaande dag. Hier in Termen op 1020m steeg het kwik in de middag zelfs tot 7 graden en begon de sneeuw op de zon geexponeerde daken en bomen toch aardig te smelten. In de schaduw veranderde er mede door de lage dauwpunten niet veel aan het aanwezige sneeuwdek en was van dooi geen of nauwelijks sprake.

Hieronder nog een foto impressie van het Kaiserwetter in de Alpen:

De Alpen op hun mooist. Genieten zoals in Zermatt Via Twitter Katja & Walter ‏@travel_memo
Kaiserwetter ook de  komende dagen in de Alpen. Foto via onze partner Onweer-Online (Justin) vanuit het mooie Saalbach Hinterglemm
Prima vertoeven ook op de terrasjes in de al wat warmer wordende januari zon- Proost Justin (Onweer-Online)
Ook niet verkeerd! Via Portes Du Soleil NL ‏@LesPdSNL
Door de hogere temperaturen en de warme zon gaan de mooie kantjes van het “winter wonderland” er geleidelijk wel wat af. Verder natuurlijk alles op en top in het Kleinwalsertal -Mittelberg. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Vrijdag -weekend- feeling . Meribel via Twitter Alpine Infusion ‏@alpineinfusion

Vandaag staat het weerbeeld opnieuw in het teken van de hogedruk en de zon schijnt in de bergen weer volop en in de droge lucht kunnen we weer genieten van prachtige vergezichten. De zaterdag start weer onderkoeld met in de dalen matige en lokaal (zeer) strenge vorst maar met het vorderen van de dag kan de zon de lucht weer wat gaan opwarmen. Aan de noordkant lokaal weer (hardnekkige) Hochnebel met een bovengrens van 800 tot 1000 meter.

Radarbeeld 08h3.0 Via WetterOnline.de

De temperaturen kunnen ook naar het oosten toe weer een paar graden winst gaan pakken waarbij het aan de noordkant wat föhnig kan worden. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de -1 in het westen en -6 graden in het noordoosten. het nulgradenniveau stijgt van lokaal 700 meter naar 1300 tot 1500 meter en lokaal in het noorden naar 1700 meter. Bij dit alles staat een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoostelijke richtingen.

Hochnebelmeer vanmorgen gezien vanaf de Kasten (1795m) richting Rheintal

Sneeuw zuidelijk Alpen
Zondag staat ook in het teken van hoog Brigitta maar tegelijkertijd neemt de invloed van een depressie boven de westelijke Middellandse Zee wat toe. Dit systeem trekt op zondag en maangdag via de Baleraren naar Corsica en Sardinie en wordt op dinsdag boven de Tyrreense Zee verwacht. De invloed ervan gaan we merken aan de wind die vooral in de zuidoostelijke Alpen gaat aantrekken.

In de westelijke Alpen neemt in de loop van de zondag de (hogere) bewolking vanuit het zuiden toe en verslechteren de (zicht) condities. In de zuidelijke Alpen en de Ligurische Alpen gaat ook neerslag vallen en kan er tot maandag 10 tot 25 cm Neuschnee gaan vallen. De 70 cm die de modellen voor die contreien eergisteren nog berekenden zijn gisteren en ook vandaag dus behoorlijk teruggerekend. Dat geldt ook voor de neerslag meer naar het noorden toe , hier valt nauwelijks tot geen neerslag. Maandag valt er nog wat sneeuw in de Piemont-se (Italiaanse) Alpen maar veel zal dit niet meer te betekenen hebben.

De sneeuwval die een paar dagen voor de zuidwestelijke en Ligurusche Alpen nog zo prominent op de kaarten stond is inmiddels aardig terug gerekend!

In de eerste helft van de nieuwe week verandert er niet zo veel aan de boven beschreven constellatie met het hoog boven midden en oost Europa en het laag dat quasi stationair boven de centrale Middellandse Zee zijn rondjes draait. Ook aan het weerbeeld verandert grosso modo niets. In de loop van de vrijdag en in het weekend trekt het hoog dan naar west Rusland weg. Daarmee draait de hoogtestroming via het zuiden naar zuidwesten en wordt vooral op hoogte zachtere lucht aangevoerd. In het weekend wordt het aan de noordkant wat föhnig en de meest koude lucht vinden we dan aan de zuidkant, hier biedt de Alpenhoofdkam beschutting voor de zachtere luchtmassa’s  en de zuidwesten wind.


Begin volgende week blijft tussen lagedruk in het noorden en de Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren en zuidelijk boven de Middellandse Zee de zuidwestelijke hoogtestroming doorstaan en liggen de Alpen ten zuiden van de Polaire jet die via west Frankrijk en de Benelux naar Polen koerst. Met deze constellatie blijft de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten westen voortduren. Omdat de lucht geleidelijk vanuit het westen vochtiger wordt en de storingsinvloed gaat toenemen neemt vanaf dinsdag ook de kans op neerslag toe. De sneeuwvalgrens ligt in het noorden dan rond de 2000 tot 1800 meter, in het zuiden tussen de 800 en 1200 meter.

Vanaf het weekend en volgende week steeds hogere sneeuwvalgrens. Aan de noordkant het hoogst (1800 tot 2200 meter) De zuidkant profiteert ook dan nog door de beschutte ligging van de aanwezige koudere lucht (reservoir)

Zowel het GFS als ook het ECMWF komen vanmorgen met deze ontwikkelingen op de proppen en de koudere oplossingen (ensembles) zijn sterk in de minderheid. Daarmee lijkt het er toch sterk op dat het met het Alpenwintertje vanaf vrijdag in ieder geval voorlopig toch echt gedaan is.

GFS ensembles prikpunt noordelijke centrale Alpen

Morgen gaat  Lander jullie weer bijpraten en kijken hoe het er dan voorstaat. Fijne zaterdag, blijf volgen en graag weer tot morgen! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, 10cm sneeuw en -2.1 graden.

Langzaam verovert de zon de Oberwalliser Alpen. Blik vanaf Belalp Bruchegg | 2091 m richting het zuiden (Simplon) met in het midden het Rhonedal met nog net Termen- Ried-Brig en Glis te zien

Lawinegevaar

De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkings kracht op de wintersporters doen toenemen. We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden soms precair is.

Prima omstandigheden ook voor “lawine trainingen” en  “Ernstfall”  zoals hier in de Franse Alpen – Les Orres ‏@Les_Orre /Vars

Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de oudere Triebschneeansammlungen zijn de condities soms verraderlijk dan wel precair. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

29 januari Bergsportdag NKBV Jaarbeurs Utrecht. Ook Alpenweerman zal op de Jaarbeurs aanwezig zijn (stand / lezing).  Tot dan
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 612 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier