Algemeen; aan de voorzijde van een laag met kern boven de het zuiden van Engeland en een hoogtelaag boven de Golf van Biskaje wordt warme maar toenemend weer vochtigere lucht aangevoerd. Op nadering van een koufront nemen daarmee de onweerskansen weer toe, maandag volgt een afkoeling. In de tweede helft van de week nogmaals hoog zomers voordat in het weekend het zomerweer moet gaan plaatsmaken voor een meer herfstachtig weerbeeld.

Naderend koufront / onweersbuien

Een tussenhoog zorgde gisteren in de westelijke Alpen voor een heel mooie zomerdag. Met volop zon steeg het kwik tot 28 a 30 graden en in het zuid Zwitserse Tessin tot 32 graden.
Kaiserwetter gisteren ook in de Oberwalliser Alpen ( Zermatt)
Perfect weer ook voor een stevige wandeling en klimpartij naar het Bortelhorn (3200m) in Oberwallis. Met AWM Bas Laros
Op weg naar de top van het Bortelhorn
De oostelijke Alpen hadden het minder fraai en dat gold met name voor de oostelijke noordelijke regionen. In de aanwezig vochtigere en ook koelere lucht had de zon het moeilijk in strijd tegen de bewolking of moest het zelfs geheel afleggen.Hier en daar viel er ook wat neerslag of een bui.
Afgelopen nacht hadden de oostelijke regionen nog steeds te maken met bewolking en neerslag. In de centrale zuidelijke Alpen ontwikkelde zich een onweersstroring en ook op dit moment is het met name in het zuidelijke Tessin en aangrenzende  Italië niet pluis.
Radarbeeld Alpen 09h00
Naderend Koufront

Vanuit het westen nadert zich een koufront dat samenhangt met een hoogtelaag met kern boven de Golf van Biskaje.

Eerste (hoger) bewolking nadert inmiddels al de westelijke Alpen. Vandaag wordt er in het voor veld van het koufront met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming nogmaals warme lucht aangevoerd.

Fronten en isobaren kaart voor vanmiddag

Deze wordt echter ook toenemend vochtigere en met de afnemende hogedruk toenemend onstabiel van opbouw. Vooral in de ochtend schijnt de zon, met het vorderen van de dag en het opwarmen van de lucht (dagelijkse) gang groeien stapelwolken boven de bergen weer uit tot lokale regen of onweersbuien.

Ook vandaag is het nogmaals warm en vooral in de ochtend ook zonnig. Foto Arvenweg, hoogteweg boven Zermatt, uitzicht op dorpje Findeln en Gletsjer Trift. Foto Tamara Casile van den Berg (Zermatt)

Lokaal kunnen dit pittige buien zijn waarbij de zwaarste exemplaren veel neerslag, hagel en ook (zware) windstoten kunnen voortbrengen. In de loop van de avond zullen de buien door gebrek aan voeding dan weer in elkaar zakken.
Het is echter maar van korte duur want het koufront gaat morgen met meer neerslag /(onweers)buien) van west naar oost over de Alpen trekken. Het langst droog en zonnig blijft het in de oostelijke Alpen, hier zullen de hoogste temperaturen worden gehaald. Later op de dag en in de avond volgt dan ook hier het koufront.
Achter het koufront zal het een graad of 5 tot 10 gaan afkoelen. Op 1500 meter daalt het kwik van 18 naar 10 graden en de vorstgrens van 4000 meter naar cirva 3200 meter. Ook de dinsdag staat nog in het teken van de koelere en on bestendige Atlantische luchtmassa’s.
Nogmaals thermische opleving
In de loop van de dinsdag volgt in de westelijke Alpen op nadering van een volgend hoog alweer een weersverbetering die in de loop van de woensdag ook in de oostelijke Alpen zijn intrede zal gaan doen. Het hoog zal donderdag met zijn kern tot over de Alpen doorschuiven en daarna geleidelijk verder naar het noordoosten. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een markante depressie liggen.
Donderdag en vrijdag beloven nogmaals hoogzomers te gaan verlopen. GFS 500 hPa voor donderdagavond
Tussen deze beide sturende druksystemen kan dan weer veel warmere lucht vanuit het zuiden en zuidwesten van Europa naar het noorden tot noordoosten gaan uitstromen. Deze krijgt daarbij ook nog ondersteuning van het wat noordelijker aantippen van een warme hoogterug (subtropenhoog)
Het kwik gaat dan ook weer flink in de lift en vooral de donderdag en met name de vrijdag beloven weer zeer warm (heet) te gaan verlopen.In de bergen stijgt de vorstgrens weer tot boven de 4500 meter en de maxima in de dalen en het Alpenlaagland stijgen weer tot 27 a 30 graden en lokaal naar 30 tot 32 graden. Helaas voor de warmte liefhebbers zal de thermische opleving slechts van korte duur zijn.
Puntprognose voor Innsbruck met het “durchwachsene” zomerse weerbeeld en de thermische opleving donderdag en vrijdag. Ook de zaterdag zal het nog zomers warm zijn voordat de onweersbuien een naderende afkoeling gaan inleiden
Het Atlantische laag trekt geleidelijk met zijn kern richting het zuiden van Sandinavie verder en via de achterdeur kan met een naar west draaiende hoogtestroming (zonaal) veel koelere van origine polaire lucht over west Europa gaan uitstromen. Dit zal in het weekend worden ingeleid door een koufront met neerslag (onweersbuien). In alle hoogtes gaan de temperaturen dan 10 tot 13 graden omlaag en in de hogere Alpen gaat weer sneeuw vallen.
GFS 500 hPa dinsdag 25 augustus
Ook met de start van de nieuwe week houdt het herfstachtige weerbeeld aan en het is maar de vraag of het zomerweer zich überhaupt weer van deze klap kan herstellen. Of dit zal gaan gebeuren en ook voor wat betreft de verdere details gaan we de komende dagen in kaart brengen. Hieronder nog de GFS ensembles prikpunt centrale Alpen noordkant.
Tot zover vanuit een zonnig Oberwallis, na een frisse nacht (15 graden) kan het kwik weer lekker gaan oplopen voordat dan vanmiddag de bewolking wee gaat toenemen. Fijne dag, blijf volgen en tot een volgende keer maar weer. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Hittegolf wankelt, “herfst” op de wat langere termijn?!
Volgend artikelLage Landen: landelijke hittegolf bijna voorbij, warmte zeker niet!
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.