Advertentie



 

Algemeen: onder een vlakke drukverdeling boven grote delen van west Europa wordt in fases vochtig warme lucht aangevoerd. De westelijke Alpen profiteren met meer hogedruk van stabieler condities met ook  meer zon. Donderdag van west naar oost tussenhoog invloed, vrijdag opkomend koufront. In het weekend dient zich door aansturing van het Azorenhoog een volgende warmere zomerse weerfase aan.

Koeler onbestendig zomerweer

Men neme een portie vochtig warme lucht, een naderende hoogtetrog met frontale storingen, de dagelijkse gang (opwarming zon) en de meeste ingrediënten voor het ontstaan van regen en onweersbuien zijn aanwezig. De grote vraag rest dan nog waar precies die buien hun lading zullen gaan lossen en hoe zwaar ze zullen gaan uitpakken?! Helaas kan geen mens deze vraag precies beantwoorden en en dat geldt al helemaal voor een periode van meerdere dagen. Het blijft dus, hoe goed de modellen of weermannen ook zijn, altijd een benadering van de realiteit.

Veel hangt af van de exacte koers van jet en de depressies, de timing van de fronten maar vooral ook van kleinschaligere lokale factoren (triggers, locatie, orografie) en het zal verder een kwestie blijven van nowcasten dan wel goed de lucht en weerberichten (radar) in de gaten te houden!

Radarbeeld 09h00 via WetterOnline.de. Waar zullen vandaag de buien weer gaan vallen??!!

Bijzonder heftig was gistermiddag onweersbui in de omgeving van Wenen (Airport) waar een knaap van een tornado voor “Amerikaanse” taferelen zorgde. Gelukkig trok de Tornado over onbewoond agrarisch gebied zonder schade aan te richten.

Naast de Tornado vielen er ook enorme hagelstenen uit de Weens onweerscel. Foto Manuel Oberhuber‏ @manu_bx

Deze week zal duidelijk minder warm (koeler) gaan verlopen maar voor wat betreft de temperaturen hoeven we ons geen zorgen te maken, ga maar uit van 22 tot 26 graden en in het oosten en zuiden ook hoger met lokaal tropische waardes. Op 850 hPa (1500m hoogte) wordt het 18 tot 10 graden en de vorstgrens zit de komende dagen meest tussen de 4000 en 3200 meter. Het meest actieve weer (regen en onweersbuien) zal voorbestemd zijn voor de oostelijke en noordelijke Alpen. De westelijke (Franse) Alpen profiteren van meer hogedruk met stabielere als ook drogere en zonnigere condities.

Donderdag gaat een mobiele wig (tussenhoog) voor een kortere stabielere weersituatie zorgen voordat op vrijdag een koufront een volgende portie nog wat koudere lucht gaat aanvoeren. Voor het front uit kan het kwik nog even lekker oplopen. de hoogste waardes zullen in het oosten worden gehaald, lokaal kan het daar 32 graden worden. Vorstgrens aan de noordkant in de koudere lucht dan tijdelijk dalend tot 2400 a 2200 meter en op 850 hPa tot een graad of 4 a 5.

GFS T850 anomalie. Vrijdag zaterdag duidelijk koeler (blauw) en 2 tot 4 graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde

Voor de gletsjers in de Alpen maakt het allemaal weinig uit en het jaar 2017 kon wel weer eens een heel beroerd jaar gaan worden. De start was al slecht na de winter met weinig neerslag (sneeuw) en de zeer warme voor-zomerse periode zorgde voor de rest. Hieronder een impressie vastgelegd door Marko Prietzel vanuit het Zwitserse Engadin. Kenners van dit gebied maar ook metingen  constateren dat ook hier de laatste 10 jaren in een versneld tempo enorm veel aan ijsmassa’s verloren is gegaan!

De gevolgde bergwandel -route in het Engadin zie – HIER

Het is warm en het blijft (iets minder) warm en het smelten van de gletsjers gaat in hoog tempo onverminderd verder. 2017 zou wel weer eens een record “smeltjaar” Kunnen gaan worden. Foto Panorama Wanderweg richting Chamanna Coaz / Piz Roseg, Lej da Vadret, Piz Glüschaint. Via Marko Prietzel (FB)
Rosegtal in het Benina massief
Chamanna Coaz voor der Gletscherzunge van de Roseggletsjer
De omvang van de gletsjer wordt mooi zichtbaar wanneer we de “hut” in een wat ruimere perspectief plaatsen. Overigens hebben de gletsjers de laatste 10 jaren ook hier in het Engadin enorm veel aan massa verloren! (global warming)
Piz Scerscen (3971m) Op de top zijn 2 bergbeklimmers onderweg (nog net te zien)

Verdere afkoeling, weekend herstel zomerweer
De vrijdag en ook de zaterdag zullen vooral aan de noordkant dus onbestendig en duidelijk koeler gaan verlopen. Zondag krijgt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog weer vat op het west Europese weer en ook de Alpen. Met veel zon gaan de temperaturen in aanloop naar een volgende hoog zomerse fase weer in de lift. In hoeverre de buienactiviteit in het verdere verloop van de volgende week (vlakkere drukverdeling) dan een spelbreker zou kunnen gaan worden is met de kennis van nu nog niet geheel duidelijk.

ECMWF (EC12) voor zondag 16 juli. In de loop van het weekend keert met een uitloper van het Azoerenhoog de warme lucht en zon weer terug. Tmax weer oplopend naar 25 tot 30 graden en lokaal ook hoger

De komende dagen kunnen mens en natuur dus even bijkomen na al die thermische hoogstandjes van de afgelopen tijd. Vanaf het weekend dan weer overgang naar stabieler en vooral warmer zomerweer. Voor de gletsjers ondanks de wat koelere fase dus verder minder fraaie ontwikkelingen!

Vergelijk de T850 hPa voor volgende week met 4 tot 6 graden boven “normaal” GFS T850 hPa anomalie voor woensdag 19 juli

Hieronder nog de GFS ensembles west en oostelijke Alpen met de duidelijke opwarming in het weekend.


Fijne dag vanuit Termen in Oberwallis, ciao

De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 397 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier