Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk – Zella – met zwaartepunt boven oost Europa en een depressie – Xaver –  met kern ten noorden van Ierland wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming nog wat warmere lucht aangevoerd. Geleidelijk wordt de lucht ook vochtigere en onstabieler van opbouw waardoor de onweerskansen weer toenemen. Woensdag – donderdag van west naar oost föhnig op nadering koufront en passage koufront.

Nog iets warmer, föhnig, woensdag koufront

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen van hogedruk (rug) en met volop zon steeg het kwik naar 27 tot 32 graden. In de bergen zorgden de dalende luchtbewegingen in combinatie met een zwakke Nordföhn (Wallis) voor helder weer met in de bergen schitterende vergezichten. De nulgradengrens bevond zich op circa 4000 meter.

In de oostelijke Alpen en met name de centrale Alpen was de hogedruk wat minder van invloed en hier hadden we te maken met wat meer bewolking waaruit ook nog wat neerslag of een lichte regenbui viel. Hier bleven de temperaturen dan ook wat achter in vergelijking met de rest van de Alpen.

Zonnig ook in het westen van Oostenrijk. Foto van de Widderstein, met 2533m de hoogste berg in het Kleinwalsertal. Aan de andere kant van deze berg ligt Warth in het Lechtal. Foto en info via Hans ter Braak @hansterbraak @hauswalserberge
Meer wolken in de noordelijke oostelijke Alpen en zuid Duitse Alpen. Webcm Wendelstein Ost 1724m. Bron foto-webcam.eu

Een zwakke storing (occlusie) die ten noorden van de Alpen langs trok zorgde met name in de nacht in de westelijke Alpen voor wat meer hogere bewolking en ook in de ochtend kan de zon nog wat gefrustreerd worden door de soms wat compactere (hoger) wolkenvelden. waaruit lokaal een buitje kan vallen.

Vanuit het westen wordt er nog wat warmere lucht aangevoerd en komt de zon er dan bij dan kan het kwik weer tot hoog zomerse waardes. Na aftocht van de storing  gaat de nieuwe week gaat weer optimistisch van start en onder invloed van (zwakke) hogedruk stijgt het kwik met de zon en een nog wat aantrekkende zuidwestelijke wind en lichte föhn tendens weer naar hoog zomerse en lokaal ook weer tropische waardes.

Met de warmte en de niet geheel stabiele atmosfeer kan er later in de middag – avond getriggerd door de dagelijkse gang lokaal een regen of onweersbui tot ontwikkeling komen

Ook in de bergen is het vandaag weer (zeer) zacht, op 2000 meter wordt het een graad of 15 en op 3000 meter een graad of 7. De vorstgrens pendelt rond de 4000 meter.

Dinsdag stroomt er samenhangend met een naderend koufront van het zuidwesten uit vochtigere lucht over de Alpen uit. Met de aanvoer van nog steeds warme lucht wordt de atmosfeer van het westen uit toenemend onstabiel van opbouw met als gevolg lokale regen en onweersbuien.

Dinsdag dinsdag 18h00. op nadering van het koufront verder stijgende buienkansen

De meest zware buien worden in de zuidelijke Alpen verwacht en lokaal kan er hier veel neerslag (in soms korte tijd) gaan vallen. Op passage van het koufront en in de daarachter instromende koelere lucht gaat het kwik in de loop van de woensdag -donderdag van west naar oost een graad of 5 tot 8 onderuit.

In de middag wordt het al naar gelang zon / neerslag 20 tot 24 graden, lokaal inner-alpin en in het zuiden tot 28 graden. In de bergen daalt de vorstgrens aan de Alpenoordkant van 3800 meter naar circa 3500 meter en aan de zuidkant na een stijging tot circa 4300 meter dalend naar circa 4000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag lokaal nog en regen of onweersbui maar geleidelijk afnemende buienkans en geleidelijk weer meer zon. Aan de voorzijde van een Atlantische depressie die dan tot de noordelijke Golf van Biskaje zal zijn afgezwakt wordt vervolgens weer steeds warmere lucht vanuit zuidelijke breedtegraden naar het noorden op transport gezet. De middag temperaturen stijgen weer naar 23 tot 27 graden, lokaal in het zuiden en inner-alpin (Wallis) ook nog hoger.

GFS 850 hPa voor donderdagavond 21h00

In het weekend trekt de depressie verder naar het zuiden van Scandinavië en krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog. Daarmee wordt droge maar wel weer wat minder warme lucht aangevoerd waardoor de hitte weer getemperd gaat worden. Al met al belooft het onder de vleugels van de hogedruk het weekend echter prima zomer en bergweer te gaan worden!

GFS 500 hPa voor zaterdagochtend met de uitloper van hogedruk tot over de Alpen

Met de start van de nieuw week stroomt dan maandag weer warmere maar geleidelijk ook weer vochtigere lucht vanuit het zuidwesten tot over de Alpen uit en daarmee keren ook de regen en onweersbuien weer terug. Dinsdag volgt een koufront met op uitgebreidere schaal weer regen en onweersbuien en opnieuw wordt de warmte weer getemperd.

GFS ensembles centrale Alpen

Hoe het één en ander tegen die tijd zal gaan verlopen is qua timing en in detail nog onzeker. Daarover dan later meer. Vanuit een bewolkt Temren voor nu een fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 594 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier