Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de westelijke Alpenzuidkant en Italiaanse Alpenboog hebben vandaag en ook morgen te maken met warme maar ook weer wat vochtigere luchtmassa`s. De overige Alpen onder hogedruk met met drogere luchtmassa’s. In de tweede helft van de week krijgen we te maken met een schampend koufront met overal stijgende buien (onweer) kansen. Met een naar noordwest draaiende stroming en op nadering van een hoogtelaag dan vooral aan de noordkant meer bewolking en afkoeling. 

Zomers, in zuiden onbestendiger. Woensdag koufront

Gisteren hadden we met de ingestroomde koelere luchtmassa’s te maken met een frisse start van de dag. Vooral in de westelijke Alpen scheen de zon echter al uitbundig en kon het weer snel opwarmen en werd het een heel fraaie dag met uitstekend berg en outdoor weer. Hieronder een paar heel fraaie shots vanuit Val Gardena via Twitter Berny Bisselink.

 

In de oostelijke Alpen duurde dit proces wat langer en verscholen de berg(toppen) vooral in de ochtend zich deels nog in de wolken. De temperaturen liepen op tot 25 a 30 graden. De hoogste waardes werden gemeten in het Zwitserse Oberwallis (30°C) en de in Oostenrijk in de Vorarlberg (25°C)

Vochtigere lucht zuidkant
In de nacht begon zich langs de noordwestelijke en westelijke Italiaanse Alpenboog wat vochtigere lucht te verzamelen en dit resulteerde in een toename van (lagere) bewolking. Vanmorgen heeft de vochtigere lucht zich wat verder langs de zuidkant naar het oosten toe uitgebreid en ook de zuidelijke Zwitserse en Franse Alpen hebben op dit moment te maken met wat meer bewolking.

UKMO frontenkaart. De noordoostelijk stroming is er bijna uit en met een deels al ZO stroming wordt er aan de zuikdant vochtigere lucht aangevoerd
Radarbeeld Alpen 10h20. Via WetterOnline.de radar
In de noordelijke Alpen wordt met een afnemende noordoostelijke stroming, in Zwitserland afnemende  “Bise” drogere lucht aangevoerd. Mede door de afnemende NO stroming kan het kwik hier vandaag en morgen wat winst gaan boeken. De maxima liggen vanmiddag met veel zon rond de 25 graden, in het zuiden rond de 27 graden. De vorstgrens lijkt zo rond de 3600 meter.

Kleinwalsertal – Kanzelwand (1970m) 

In de loop van de dag gaat door de dagelijks gang de lagere bewolking in de zuidelijke Alpen meer en meer over in hogere (stapelwolken). Doordat de warm vochtige lucht toenemend onstabiel van opbouw wordt nemen hier de buienkansen dan ook toe. Meest zijn het lokale geïsoleerde regen of onweersbuien.

Vooral de zuidkant maakt vandaag en ook morgen kans op een lokale regen of onweersbui

Hoe dan ook, geraak je net in zo’n bui dan wordt hoe dan ook nat. Het is dus zeker zaak om wanneer je de bergen intrekt om de lucht er radar APPS even goed in de gaten te houden. Morgen verandert er niet veel aan dit weerbeeld, de meeste zon dan weer voor het noorden, de grootste kans op lokale regen of onweersbuien voor het zuiden.

Opkomend koufront / Hoogtelaagje
Woensdag neemt de invloed van de hogedruk boven het Europese continent af. We krijgen dan te maken met een vanaf de Noordzee afzakkende hoogtetrog met daarin opgenomen een apart hoogtelaagje. Dit hoogtelaagje trekt vervolgens in de tweede helft van de week via het oosten van Duitsland naar Tsjechie en vervolgens verder naar de noordelijke Balkan alwaar het zaterdag aankomt.
Een meelopend koufront gaat in de loop van de woensdag de buienkansen overal doen toenemen en geleidelijk koelt het weer wat af. Ook de donderdag en vrijdag is het met name in de oostelijke Alpen onbestendig en vrij koel waarbij zich vooral aan de noordkant vochtigere lucht stuwt. Algemeen geldt hoe verder naar het westen en zuiden hoe beter de condities. De zuidkant mag met de noordelijke stroming dan weer veel zon en met Föhn zomerse temperaturen verwachten. De vorstgrens daalt aan de noordkant van 3700 meter naar circa 2700 meter.

Animatie woensdag tot vrijdag met de slechtere weerfase o.i.v het hoogtelaag / trog
In de loop van het weekend neemt de invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog en ondersteund door een volgende warme hoogterug weer toe. Van het westen evolueren we dan weer naar een volgende (hoog)zomerse weerfase en belooft het weer (zeer) warm te gaan worden met maxima die weer tot boven de 30 graden kunnen stijgen.
In de bergen stijgt de vorstgrens weer naar 4000 a 4200 meter. Of dit de opmaak is voor een langer aanhoudende stabiele(re) zomerse weerfase gaan we de komende dagen in kaart brengen! Hieronder nog de GFS ensembles voor de noordoostelijke Alpen (prikpung regio Salzburg)

Vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne maandag gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao


Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.646 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Zomerweer met schoonheidsfoutjes”

 • Erik
  14 juli 2020 at 14:50

  Wat mij opvalt is het grote verschil ilqua weerbericht per website. Vanaf maandag zitten wij een week in Gerlos…de ene website geeft qan dat het 16 graden wordt, de andere geeft aan dat het 27 graden wordt. Geen idee wat klopt. Kunnen jullie er meer over zeggen? Dank!

  • Johann
   14 juli 2020 at 16:34

   Het wordt in het weekend en begin volgende week warm tot zeer warm in de Alpen met in de dalen en maxima van 25 tot 30 of meer. Gerlos (1274m) natuurlijk minder hoge maxima door de hogere ligging. Met 20 tot 23 graden op die hoogtes dan echter prima (zomers) vertoeven in de bergen! In de loop van de week met overwegend (zwakke) hogedruk invloed aanhoudend zomers warm, geleidelijk dan wel wat meer kans op een verfrissende lokale regen of onweersbui vnl geinnitieerd door de dagelijks gang en door de wat vlakkere drukverdeling. Actievere storingen staan echter niet op het programma. Gr J

   • Erik
    14 juli 2020 at 19:16

    Bedankt voor je uitgebreide reactie. Puur uit interesse…waarom zijn er zulke grote verschillen per weersite?

    • Johann
     14 juli 2020 at 19:40

     Dat is zo lastig te zeggen. Grootste probleem is echter veelal dat de diverse websites gebruik maken van zgn DMO materiaal (Direct Model Output) welke NIET door meteorologen wordt geverifieerd dan wel wordt aangevuld! Deze DMO data wordt meerdere malen per dag door verschillende weermodellen geleverd. Diverse globale modellen leveren soms ook weer verschillende data al naar gelang het model bv van de Amerikanen (GFS) of Europeanen (ECMWF /UKMO)). Kan dus per model en dus per website of APP (welk model wordt gebruikt) enorme verschillen opleveren. Dat geldt helemaal voor de nog langere termijnverwachtingen. Ander bijkomend probleem is dat de globale modellen met hun groffe “resolutie” (rooster /grid) de Alpen überhaupt niet goed “in kaart kunnen brengen”. Bij Alpenweerman kijken we naar alle modellen en proberen daar de meest voor de hand liggende verwachting(en) uit te filtreren afgestemd op de Alpen. Anders gezegd we varen niet op slechts 1 model. Daarnaast gebruiken we ook nog veel andere “tools” zoals bv MOS (model output statistics) en verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (bv ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt. Last not least, we zitten aan de frontlinie en de afgelopen 20 jaren hebben we enorm veel kennis als ook ervaring opgedaan mbt het weer in de Alpen en met al zijn diverse micro – klimaatjes en “wetmatigheden”.

     • Erik
      14 juli 2020 at 20:00

      Complimenten hoor! Weerberichten lezen ook erg prettig weg. Ga zo door

     • Johann
      14 juli 2020 at 20:11

      Thx

 • Wim
  14 juli 2020 at 16:07

  Dag Johann, na zomers intermezzo in weekend opnieuw wat instabiel zomerweer komende week, in zuiden Karinthië? (Nassfeld). Eergisteren waren de kaarten nog zo goed, nu is het weer vrij bewolkt na maandag?

  • Johann
   14 juli 2020 at 16:39

   Klopt Wim.Na het weekend neemt de hogedruk weer wat af. De Alpen liggen dan tussen de hogedrukgebieden in een wat vlakkere drukverdeling. Met een wat zwak apart filiaal van hogedruk boven oost Europa zoekt de stroming dan wat meer de zuidhoek op en dat betekent mn voor de Alpenzuidkant meer vocht in de lucht. Warmere vochtigere lucht dus en daarmee stijgende kansen voor meer bewolking en lokale (onweersbuien). Voor details is het nog wat te vroeg, al met al blijft het (warme) zomerse karakter behouden!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier