Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; de invloed van hogedruk neemt weer toe en in samenspel met lagedruk boven ZW Europa en de Atlantische Oceaan kan vanuit zuid Europa weer drogere zeer warme (hete) subtropische lucht naar het noorden toe gaan uitstromen.  Zondag bereikt een koufront de Alpen en wordt de hitte tijdelijk getemperd! 

Ook volgende week zweten onder subtropische luchtmassa’s

Gisteren hadden we in de Alpen nog te maken met de naweeën van de onweersstoring die dinsdag van west naar oost over de Alpen trok. Lokaal ontwikkelden zich dinsdag op een koufront zware onweersbuien waarbij ook hagel en (zeer) zware windstoten werden gemeld.

Ook in Termen zorgde de onweerscel boven de Aletsch (op de achtergrond) even voor een sterke toename van de wind.

Achter het front mooie opklaringen en wolken luchten incl. mammatus in schril contrast met de ondergaande zon
Vooral in de hogere delen en bergen haalde de wind fors uit met windstoten van meer dan 100 km/h. Opvallend ook de gemeten windpiek van 158 km/h in de middag op de Bettmerhorn (2640m) in de Aletsch Arena. Verder werd er lokaal in de lagere delen van het het Alpenvoorland ook zeer zware hagel gemeld met schade.

De webcam op de Bettmeralp / Bettmerhorn met de bui 28-07 namiddags in aantocht
Windpieken tot maar liefst 158 km/h. Veel losliggend of niet goed bevestigd materiaal moest het dit middag ontgelden, een rondvliegende trampoline veroorzaakte helaas ook een gewonde die met de Air Zermatt naar het Spital moest worden gevlogen!

Gisteren woensdag hadden we post frontaal nog te maken met het nodige aan (rest) vocht in de atmosfeer en getriggerd door de dagelijkse gang en de warme lucht (dauwpunten tussen 17 en 22 graden) ontstonden er vooral in de zuidelijke en zuidoostelijke Alpen (Oostenrijk) nogmaals weer regen en onweersbuien waarbij lokaal ook weer hagel werd gemeld.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte
Op nadering van hoog – Claw – zocht de stroming van het westen uit geleidelijk de oosthoek op en konden de luchtmassa’s met ondersteuning van de zon weer flink gaan opwarmen. In vergelijking met de voorgaande dagen was het een graad of 7 tot 10 afgekoeld en werd het nog slechts 25 tot 30 en lokaal 31 tot 32 graden.

Veel zon gisteren ook al in het Zwitserse Graubünden. Beeld St Mortitz Silvaplana – Corvatsch
Hittegolf in de maak
De afkoeling is echter maar van zeer tijdelijk aard want met het verder doortrekken van hoog Claw naar noord Duitsland kan van het zuiden uit de veel warmere (hete) lucht vanuit het brongebied noordwest Afrika en zuidwest Europa (Spanje) weer naar het noorden gaan uitstromen. Met veel zon stijgt het kwik vandaag naar 25 tot 33 graden in de oostelijke Alpen en naar 33 tot 37 graden in de westelijke Alpen.

Hoog Claw vandaag met kern boven de Benelux en Duitsland. In samenwerking met de lagedruk boven ZW Europa en Atl. Oceaan kan de subtropische lucht weer naar het noorden gaan uitstromen
Ook in de bergen is het warm met op 2000 meter temperaturen van 18 tot 20 graden en een vorstgrens rond de 4500 meter. De zon is de gehele dag prominent aan het zwerk te bewonderen en stapelwolken boven de bergen zullen het buien stadium meest niet bereiken. Geheel uitsluiten kunnen we een geïsoleerd warmte onweder echter niet, dat geldt met name voor de Alpenzuidkant waar de lucht ietwat vochtiger is.

Radarbeeld Alpen 08h30. Bron WetterOnline.de
Ook de vrijdag en de zaterdag beloven met veel zon zeer heet te gaan worden met in de lagere delen en dalen maxima van 35 tot 38 graden. Ook in de nachten koelt het hier niet meer onder de 20 graden af en met minima van 20 tot 24 graden kunnen we ook enkele tropennachten gaan optekenen. In verband met de verwachte hitte zijn is er door Zwitserse overheid (Bund) gisteren een “een “Hitzewarnung” uitgeven voor het zuidelijke Tessin, Wallis en de regio van Genève (kaart hieronder)
Dit wordt gedaan aan de hand van de zogenaamde “hitte index” welke de komende dagen de kritische grens zal overschrijden. – Zie ook onze blog met uitleg desbetreffend – LINK

Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen @JoyceDFoto vanuit een zomers lac d’Annecy. De komende dagen gaat het in Z Frankrijk nog veel warmer worden met lokaal 40+ graden!
Tijdelijk enig tempering hitte
Zondag en maandag
krijgen we te maken met enige tempering van de hitte waarbij tijdelijk de onweerskansen weer zullen gaan toenemen. Verantwoordelijk voor de afkoeling is een koufront welke aan de oostflank van een volgend inkomend hoog naar het oosten mee trekt.
Het is nog even afwachten in hoeverre we ook dan weer te maken gaan krijgen met onweersbuien. Met name in het voorveld van het koufront zou in de zeer warme toenemend vochtige luchtmassa’s een onweersstoring voor zware regen en onweersbuien kunnen gaan zorgen. Het is op dit moment echter nog te vroeg om daar in detail op in te gaan. Zeker iets om even goed in ons achterhoofd te houden, tegen die tijd meer daarover.
Ook nu weer lijkt de afkoeling van tijdelijke aard te zijn met de start van de nieuwe week gaat het weerbeeld met nieuwe hogedruk impulsen en ondersteund door het subtropenhoog de atmosfeer weer flink opwarmen en lijken we op een volgende en mogelijke langere durende periode met zeer warm / heet zomerweer af te stevenen.
Uitgaande van de laatste modeluitdraai en de temperaturen op wat grotere hoogte wordt het dan zo mogelijk nog heter. Op uitgebreide schaal wordt het dan weer tropische met maxima die meest tussen de 33 en 37 graden bewegen, lokaal kan het echter ook nog warmer worden. Hieronder de multimodel verwachting voor het Wallis prikpunt Brig (680m). De ervaring leert dat we voor dit soort gebieden (dalen) en ook andere regionen in de Alpen er rustig nog wat bij op kunnen gaan tellen.
Hieronder de GFS ensembles voor de centrale noordelijke Alpen en Zwitserse Alpen

Westelijk Alpen
Oostelijke Alpen
Afgezien van het verkoelende dipje zondag maandag dus op en top zomerweer open end. Met de hoge temperaturen zullen we echter lokale Wärmegewitter op de koop toe moeten nemen maar zeg, wie maalt er dan nog om een verfrissende bui! Tot zover voor dit moment, vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis een heel fijne dag gewenst , blijf volgen en dan graag weer tot een volgend Alpenweerbericht. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 764 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier