Algemeen; op nadering van een uitloper van het Azorenhoog – Pia – is de luchtdruk weer aan het stijgen en vooral de westelijke Alpen gaan hier al van profiteren. De oostelijke Alpen en Alpennoordkant houden echter nog de koude noordelijke stroming waarmee ook nog vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam wordt gestuwd. Vanaf vrijdag breidt zich vanuit het zuidwesten het eerste “zomerhoog” tot over de Alpen uit en evolueren we naar een veel warmere weer fase met lokaal de eerste tropische temperaturen van dit seizoen.

Van zuidwesten uit opbouwend “warmte hoog”

Deze mei maand blijft zijn onderkoelde lijn trouw en opnieuw stroomde er vanuit het noorden een portie polaire lucht tot over de Alpen uit. Het koufront trok gisteren met neerslag over de Alpen en in de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 1500 en lokaal in de noordelijke Alpen ook nog lager. De zon liet het gisteren afweten en onder de wolken en met de neerslag  als ook een stevige west tot noordwesten wind deed het weerbeeld eerder aan de herfst dan aan de lente denken!

Oberstdorf Scheibenhaus 815m
Winklern 1370m Mölltal
Zugspitze 2962m – Top of Germany . -2.3 graden en sneeuwval
Val d’Isère – laatste wintersneeuw Front de neige

Vandaag woensdag gaan de westelijke Alpen al profiteren van een uitloper van het Azorenhoog welke de naam – Pia – heeft meegekregen. In de bergen zal aanvankelijk de bewolking nog overheersen en er kan nog een laatste bui of wat neerslag vallen

Met de noordelijk hoogtestroming aan de noordflank van een noord Italië (hoogte)laag stuwt koudere en ook vochtige lucht tegen de Alpen en valt er aan de noordkant ook nog aanhoudend neerslag. Het zwaartepunt  van de neerslag zal geleidelijk naar de oostelijke Alpennoordkant verplaatsen.

Radarbeeld Europa 09h30. Via WetterOnline.de

De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1500 en 2000 meter, tijdens aanhoudende en intensieve neerslag in de hogere noordelijke dalen in de ochtend deels ook nog lager. In de loop van de dag gaat in de westelijke Alpen de zon van west naar oost steeds meer ruimte krijgen en afgezien van nog een lokale bui(tje) in de bergen is het dan droog.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

De middagtemperaturen kunnen vandaag in de westelijke Alpen met de zon weer een paar graadjes winst gaan pakken. In de oostelijke Alpen(noordkant) is het een stuk kouder en wordt het niet veel warmer dan 7 tot 15 graden. De laagste waardes onder de bewolking en in de neerslag en voor deze tijd van het jaar is dat een graad of  5 tot 10 lager dan normaal. Daarmee gaat de mei maand over de gehele linie veel te koud de geschiedenis boeken in!

Temperatuur anomalie mei tot vandaag.

In de nacht van woensdag op donderdag zet de weersverbetering zich geleidelijk ook in de oostelijke Alpen door. De oostelijke Alpen hebben ook donderdag nog met de naweeën van de naar de Balkan wegtrekkende hoogtelaag. Met de noordoostelijke stroming heeft de noordkant ook dan nog te maken met veel bewolking en er valt in de Stau van de Alpen nog wat neerslag of een bui.

In het weekend krijgen we te maken met een apart filiaal van hogedruk dat tot zondag met zijn zwaartepunt boven Polen komt te liggen. We komen dan aan de “warme” kant te liggen en vanuit zuidwest Europa breidt zicht tevens een warme hoogte-rug tot over de Alpen.

GFS 500 hPA voor zaterdag 15h00 Hogedruk aan de grond ten noorden van de Alpen en een hoogterug vanuit het zuidwesten gaan voor zomers weer zorgen

Met de aanvoer van steeds warmere sub tropische lucht gaan de temperaturen in alle hoogtes verder in de lift en kan het kwik naar 25 tot 27 graden oplopen en lokaal zullen de eerste 30-ers van deze lente gehaald gaan worden! Op het 850 hPa vlak stijgt het kwik naar 15 tot 16 graden en de vorstgrens richting de 3900 a 4000 meter.  Vooral zondag moet er met voorkeur voor de zuidelijke Alpen (bergen) met lokale warmte onweders rekening worden gehouden.

Badiwetter ist angesagt. Vanaf vrijdag wordt het zomers warm met volop zon. Zwembad Geschina in Brig

Met de start van de nieuwe week gaat het naar alle waarschijnlijkheid (zeer) warm verder. Wel moeten we een depressie / hoogtetrog in het zeegebied ten zuiden van IJsland in de smiezen houden. De weermodellen worstelen nog wat met dit systeem in strijd met het Azorenhoog en een hoog boven oost Europa.

GFS dinsdag 4 juni. Koelere Atlantische luchtmassa’s stromen vrij westelijk naar het zuiden uit en zullen de Alpen niet bereiken. Daarvoor in de plaats houdt de zeer warme zuidelijke stroming aan!

Het ziet er naar uit de de hoogtetrog en de polaire jet op de Atlantische Oceaan naar het zuiden koersen en later in de week nog iets oostelijker via Het Iberische Schiereiland en west Frankrijk verplaatsen. De Alpen blijven ook dan aan de warme kant van de jet en houden de warme zuidwestelijke en later zuidelijke hoogtestroming. In hoeverre regen en onweersbuien dan voor een welkome opfrisser gaan zorgen is nog even afwachten.

Verloop jetstream voor dinsdag 4 juni, ook in het verdere verloop blijven we aan de warme kant van de jet

Vandaag en morgen (oosten) dus nog even afrekenen met de naweeën van het wegtrekkende hoogtelaag, vanaf vrijdag dan op en top zomers. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen vervolgen.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Fijne dag en graag weer tot een volgende weerpraatje met dan ook aandacht voor het zomer en vakantieweer in Europa. Ciao vanuit een opklarend Termen in Oberwallis.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 384 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer