Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de komende dagen liggen de Alpen nog steeds in het bereik van zwakke luchtdrukverschillen en wordt het weerbeeld met name door de dagelijkse gang bepaald. Vanaf vrijdag neemt de invloed van hoge druk wat toe en onder aanvoering van een hoogtelaag boven zuidwest Europa gaat veel warmere lucht vanaf zuidelijke breedtegraden tot over de Alpen uitstromen.

Eerst nog onbestendig door dagelijkse gang

Door een zwak druk overschot aan de zuidkant van de Alpen hadden gisteren vooral de zuidelijke westelijke Alpen te maken met een sombere dag. De bewolking overheerste en vooral in de eerste helft van de dag viel er aanhoudend neerslag. Deels greep de neerslag over tot de aangrenzende inner-alpine en aangrenzende noordkant.

Vooral aan de zuidkant en in Oberwallis viel de zondag grotendeels in het water. Foto vanaf de Südrampe genomen met Brig en nin de verte de skyline Rosswald en de Wasenalp (Simplon). Photo vai FB Gaby Schouten‎


In de Alpen is men nog druk doende met het sneeuwvrij maken van de passen, levert nadien wel weer heel mooie plaatjes op.

Grimselpass Oberwallis via  Gombau AG
Grimselpass

Met de bewolking en neerslag was het koel en veel warmer dan 10 tot 15 graden werd het niet. Meer naar het noorden en oosten kon het kwik met de zon tot 18 a 23 graden oplopen. Door de dagelijkse gang ontstonden er lokaal in de middag weer enkele lokale regen en -of onweersbuien waarvan sommige met veel neerslag en dien ten gevolge lokale overstromingen.

Lente stemming in de Berner Alpen. Mürren – Schilthorn @murren007
Moosalp Oberwallis zaterdag jl. Foto Sibylle Jacomet-Zenhäusern
Als ook in het Kleinwalsertal -Mittelberg. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Zaterdag was het in Oberwallis overwegend droog met ook wat zon. Mooie gelegenheid om de unieke Grengiols tulpen in bloei te bewonderen die momenteel in volle bloei staan

Pittige regen en onweersbuien ontladen zich gisteren in het zuiden van Duitsl

Pittige regen en onweersbuien met lokaal ook hagel gisteren in Krün het zuiden van Duitsland. Via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU / Report: @ChasingTeamOB

Ook vandaag maandag 2 e pinksterdag verandert er niet veel aan deze situatie met de hogedruk -Sven – boven de Oostzee en de lage druk boven het Iberische Schiereialnd. De zuidkant heeft met opnieuw wat zwakke Südstau dus duidelijk de minder goede kaarten.

Elders vooral in de ochtend zonnig of opgeklaard en in de middag weer de stapelwolken die lokaal met voorkeur voor de bergen weer het buien stadium zullen bereiken. De aangevoerde lucht is ook op hoogte vrij zacht en de vorstgrens vinden we terug tussen de 2800 en 3000 meter. Op 2000 meter wordt het een graad of 8 a 10.

Ook de rest van de week verandert er in grote lijnen niet veel aan de setting met de noordelijke hogedruk en lage druk met vlakke drukverdeling boven het continent. Ook qua weerbeeld dus weinig verandering behalve dat het zuidelijke drukoverschot wat zal afnemen.

GFS 500 hPa voor woensdagochtend

Vooral in de eerste helft van de dag dus zon, in de middag en avond lokale regen en onweersbuien. De temperaturen bewegen zich overdag al naar gelang de zon tussen de 18 en 23 graden, lokaal in het zuiden / zuidoosten 25 tot 28 graden. In de bergen pendelt de vorstgrens meest rond de 3000 meter.

Vanaf donderdag gaat onder het regime van een (hoogte)laag boven het westelijke Iberische Schiereiland en met algemeen wat stijgende luchtdruk van het zuiden en zuidoosten uit geleidelijk warmere lucht naar het noorden uitstromen. Tevens zien we dat vanaf de centrale Middellandse Zee een hoogterug naar het noorden toe wordt opgeworpen.

Vooral vanaf zaterdag wordt dan nog warmere lucht vanuit noord Afrika naar het noorden toe op transport gezet en belooft het nog warmer te gaan worden. Op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter) stijgt het kwik dan naar 18 tot 21 graden en de vorstgrens door de “warme” hoogterug naar 4000 meter.

GFS T850 hPa zondagmiddag met temperaturen op 1500 meter tot 20 a 21 graden. Tel er voor de lagerde delen en dalen maar 10 tot 12 graden bij op!
T850 hPa westelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens

In Spanje en het zuiden van Frankrijk kan het kwik dan stijgen naar 32 tot 34 graden en ook in de Alpen gaat het kwik weer naar zomerse en lokaal ook weer tropische hoogtes stijgen. Algmeen wat minder warm is het (nog) naar het oosten toe.

GFS T850 anomalie, vooral in het westen krijgen we vanaf het weekend te waken met boven normale temperaturen, later volgt dan ook het oosten.

Door de (hoogte)rug wordt de atmosfeer dan geleidelijk ook wat droger en stabieler van opbouw. Door de thermische hoogstandjes moeten we echter ook dan rekening houden met lokale warmte onweders in de middag en avond.

Ook op de langere termijn verandert er in grote lijnen niet veel aan het het boven geschetste stromingapatroon en druk verdeling. Het gaat dus zomers warm tot zeer warm verder waarbij de onweerskansen door wat toenemende lagere druk wel weer wat verder zullen toenemen.

GFS ensembles westelijke Alpen

Tot zover vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis, fijne dag en ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 323 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier