Advertentie 

Algemeen – De satellietbeelden van deze ochtend maken het meteen duidelijk. De Alpen genieten van uitbundige zonneschijn. Oorzaak van dit aangename zomerweer is het hogedrukgebied boven de Baltische staten en het uitgestrekte hogedrukgebied boven de Azoren. Wanneer twee zo’n drukgebieden een stabiele verbinding maken liggen de Alpen altijd op de juiste plaats.

De Alpen liggen er zonnig bij deze ochtend. Bron: sat24
Twee hogedrukgebieden die een verbinding maken over Europa. Dat resulteert quasi altijd in zonnig weer voor de Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Vandaag – Zoals het satellietbeeld al aangeeft begint de dag overal zonnig. Geleidelijk krijgen we dan in de dagelijkse gang het ontstaan van cumulus wolken (stapelwolken) die na de middag lokaal kunnen uitgroeien tot een (onweers)bui. De kans op zo’n lokale onweersbui is het grootst net ten noorden van de Alpenhoofdkam. Het is warm in de Alpenlanden met temperaturen tot 28-32°C in de grote valleien. Op 1500 meter schommelt het kwik nog rond 22-25°C en het vriest pas vanaf 4000-4200 meter. Tijdens eventuele onweersbuien valt de neerslag onder vaste vorm vanaf 3700-3800 meter. Vanavond en vannacht drijven er vanaf het westen-noordwesten meer wolken het Alpenruim binnen en vergroot overal de kans op een (onweers)bui.

Morgen – Het hogedrukgebied boven de Baltische staten schuift verder door naar het noordoosten waardoor de invloed hiervan op de Alpen afneemt. Er ontwikkelt wel een apart hoog boven de Benelux maar omwille van de verminderde kracht zijn er meteen vanaf de ochtend al buien mogelijk zijn in de oostelijke Alpen. Meer naar het westen kan de dag in de valleien grijs beginnen. Uiteindelijk evolueren alle Alpengebieden naar hetzelfde weertype tijdens de namiddag met zon, stapelwolken en kans op een (onweers)bui. De temperaturen in de bergen zijn gelijkaardig aan vandaag maar liggen in de valleien iets lager omwille van de reeds aanwezige wolkenvelden tijdens de voormiddag.

Nog steeds een stevige hogedrukblokkade boven Europa op woensdag. Bron: wetterzentrale.de

Donderdag – Donderdag wordt een prachtige zomerdag in de hele Alpen. De zon is er vanaf de ochtend bij en schijnt quasi de hele dag. Uiteraard zullen er door de orografie wel stapelwolken ontstaan maar deze groeien nergens uit tot een regenbui. Het wordt bovendien nog wat zachter met een nulgradengrens die stijgt tot 4500 meter. Het wordt dus weer zweten voor de Alpiene gletsjers.

Heerlijk zomerweer bij de Mont Blanc vandaag. Bron: Chamonix.fr

Vrijdag – Vrijdag start overal nog zonnig met snel stijgende temperaturen. Er ontstaan opnieuw stapelwolken met lokaal de vorming van een (onweers)bui. Na de middag en ’s avonds zorgt een depressie tussen de Britse eilanden en Scandinavië er echter voor dat de wind naar het noordwesten draait en dat er beduidend frissere lucht wordt aangevoerd. Deze overgang naar een frisser weertype zorgt ’s avonds en tijdens de nacht naar zaterdag voor de passage van een actief koufront met regen en onweer.

Vrijdag nadert een koufront vanaf het westen. Bron: wetterzentrale.de

Weekend – Zaterdag betert het weer al snel in de westelijke Alpen maar meer naar het oosten blijft het de hele dag bewolkt met neerslag. In de afgekoelde lucht valt de neerslag zaterdag als sneeuw vanaf 2800 meter, mogelijk zelfs nog iets lager. Pas tijdens de nacht naar zondag verdwijnt de neerslag ook in de oostelijke Alpen. Net ten noorden van de Alpenhoofdkam kan er in het oosten zaterdag lokaal meer dan 150 mm neerslag vallen. Zondag klaart het verder op van west naar oost  Algemeen geldt: Hoe meer naar het oosten hoe minder zon en hoe groter de kans op een lokale bui of nog wat restneerslag. De temperaturen zitten in de lift maar bereiken nog geen echt zomerse waarden.

Van vrijdag avond tot zaterdag avond kan er zeer veel neerslag vallen. Bron: snowforecast.com

Volgende week zomer? Volgende week zien we dat het hogedrukgebied boven de Azoren zich meer naar het noorden verplaatst. Door deze actie wordt de straalstroom teruggedrongen naar het noorden en kan de warme lucht vanaf het zuiden verder oprukken. Zo lijken de Alpen de hele week te kunnen genieten van zonnig zomerweer met hoge temperaturen.

Volgende week schuift de hogedrukgordel met het hogedrukgebied boven de Azoren op naar het noorden waardoor de droge warme lucht vanaf het zuiden verder kan oprukken. Dit zorgt voor warm zomerweer in de Alpen. Bron: wetterzentrale.de
De temperatuurdip tegen het weekend is mooi te zie in de pluimverwachting. Daarna herstellen de temperaturen en blijft het droog. Bron: meteociel.fr

Zo, dat was het weer voor vandaag. Aan alle wandelaars en andere “Alpen genieters”, profiteer van het zonnige weer!

Tot ziens vanuit een fris en nat Merksplas.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 709 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier