klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  tussen lagedruk boven Scandinavië en de Tyrreense Zee liggen de Alpen in een gebied met weinig drukgradiënt. Met de vlakke drukverdeling en de aanwezige vrij vochtige warme luchtmassa’s blijft de atmosfeer onstabiel van opbouw. Dinsdag krijgen we achter een koufront te maken met een koudere onbestendige weerfase, tegen het einde van de week inzettende weersverbetering en geleidelijk een overgang naar warm zomers weer,

Tijdelijk kouder met deels intensieve neerslag

Gisteren hadden we te maken met zwakke hogedruk invloed waardoor de buiigheid weer onderdrukt werd. Terwijl er zaterdag nog talrijke regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen met zwaartepunt Alpenzuidkant hielden we het gisteren overwegend droog. De zon werd echter gefrustreerd door overtrekkende wolkenvelden en stapelwolken. In de vochtige vrij warme luchtmassa’s steeg het kwik tot 20 a 25 graden.

Gezellig druk was het gisteren bij de berghutten in het Gemsteltal (1400m), ondanks de bewolking was het niet koud zo meldde Hans ter Braak @hansterbraak gisteren vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal
Zal nog wel een duren voor de sneeuw verdwenen is. Passo Gavia (2621m) N-Ialie 26 mei

Vandaag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan dit weerbeeld. Kijken we naar de weerkaarten voor vandaag dan zien we lagedruk welke zich uitstrekt vanaf de Noorse Zee en Scandinavië tot over de Tyrreense Zee.

GFS 500-1000 hPa kaar voor vandaag met de lagedruk

De Alpen hebben voornamelijk te maken me de invloed van het Tyrreense laag. Vandaag verplaatst het met zijn kern wat noordwaarts (N-Italië) en daarmee neemt de onbestendigheid vanuit het zuiden en zuidoosten weer toe.

Ondersteund door de dagelijkse gang ontwikkelen zich vooral later op de dag weer diverse regen en onweersbuien. De lucht waarin we ons bevinden is vrij warm en de middagtemperaturen stijgen opnieuw naar 21 tot 24 graden en in het uiterste oosten ook nog wat warmer. Op 2000 wordt het een graad of 4 tot 8 en op 3000 meter 2 tot -2 graden.

OP veel plaatsen start de dag optimistisch met veel zon. Zürich vanmorgen. Via NewInZurich @NewInZurich

Koufront
In de nacht van maandag op dinsdag bereikt een koufront de Alpen en daarachter gaat vooral aan de noordkant weer gevoelig koudere lucht binnenstromen.

In de nacht intensiveert de neerslag verder en gaan de temperaturen omlaag. Dinsdag is het dan aan de noordkant een met het instromen van de koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 2200 naar 1800 tot 1700 meter in de avond. Op  850 hPa  (1400m) wordt het een graad of 2 tot 4 en de vorstgrens daalt naar 1800 a 1700 meter. Algemeen wat minder koud is het aan de zuidkant en in het zuidoosten en oosten, echter ook hier moet het kwik een graad of 5 prijs geven.

GFs T850 hPa prikpunt Berner Alpen voor de komende dagen, vooral dinsdag en woensdag beloven koel te gaan verlopen.
Vorstgrens tijdelijk dalende naar 1700 meter

Met het uitstromen van de koudere lucht tot over de Middellandse Zee zien we tegelijkertijd boven de Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen. Aan de oostflank van dit systeem stroomt vochtigere warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden welke wordt gedwongen om tegen de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden op te glijden.

Dit gaat in het bijzonder aan de oostelijke noordelijke Alpen deels aanhoudende en intensieve neerslag opleveren. In de meest koude lucht dit woensdag over de (noordelijke) Alpen ligt kan het dan tot 1800 a 1500 meter sneeuwen!

GFS met oa de neerslag a 6H en het Genualaag voor dinsdagmmiddag

Tot en met woensdag moet er aan de oostelijke Alpennoordkant weer met veel neerslag rekening worden gehouden met neerslaghoeveelheden die tot 40 tot 80 mm kunnen oplopen en lokaal in de Nordstau van de Alpen (Tirol, Vorarlberg) ook nog meer  (100 tot 120mm)!

Van westen uit weersverbetering
Woensdag verplaatst de lagedruk zich wat in oostelijke richting naar de Balkan en vult geleidelijk ook op. Vanuit het westen nadert een uitloper van het Azorenhoog en in de westelijke en zuidelijke Alpen gaat het weerbeeld dan verbeteren. In de ochtend valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag. In de loop van de middag wordt het van het westen uit  overwegend droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met veel bewolking waaruit steeds weer wat neerslag of buien vallen.

GFS 500 -1000 hPa voor donderdag . Naar het oosten wegtrekkende lagedruk en van eht westen uit stijgende luchtdruk

Donderdag verder door zettende weersverbetering, in de noordelijke oostelijke Alpen echter ook dan nog meer (Stau) bewolking en neerslag. Vrijdag komt er dan ook in de noordelijke oostelijke Alpen een einde aan de neerslag en gaat net als elders de zon doorbreken en wordt het droog.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Meteorologische zomer
In het weekend en met een beetje geluk ook de volgende week gaat het onder de vleugels van hogedruk zomers verder. De maxima stijgen naar 25 tot 30 graden en lokaal wordt het ook tropisch. Ook in de bergen gaat het, mede door het inkomen van een uitloper van het subtropenhoog (warme hoogterug, 500 hPa drukvlak stijgend naar 5800 meter!)  flink opwarmen. Met de start van juni ligt de vorstgrens rond de 3300 meter en tot 3 juni zal deze zijn gestegen tot 4000 meter! Zomerse waardes dus!

GFS 500 -1000 hPa voor zondag 2 juni, van het zuidwesten uit gaan de temperaturen in alle hoogtes verder in de lift en wordt het zomers warm
En datzelfde geldt voor het ECMWF model

In hoeverre een volgende (zwakke) hoogtetrog (ECMWF model) vanaf de Atlantische Oceaan zich weer met het geheel gaat bemoeien en daarmee de buienkansen weer gaan toenemen is nog uiterst onzeker! Zeker lijkt wel dat we in de tweede helft van de week van west naar oost evolueren naar zomers weer en met de start van de meteorologische zomer wordt dat dan ook wel tijd.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Vanuit een nog meest bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer! Ciao

Zomerse vooruitzichten begin juni. Foto Termen tuin (Gouden Regen) begin juni vorig jaar
Zomerse vooruitzichten begin juni. Foto Termen tuin begin juni vorig jaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 419 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer