Advertentie 

Algemeen;  hogedruk boven noord Europa, lagedruk met apart hoogtelaag boven de Middellandse Zee en daartussen in een vlakke drukverdeling. Het hoogtelaag beïnvloedt de eerste dagen nog het weer in de Alpen, geleidelijk draait de stroming naar noordoost en later oost en evolueren we met stijgende luchtdruk naar zonniger en vooral ook warmer lenteweer.

Eerst nog onbestendig door hoogtelaag Middellandse Zee

Een afsnoerend hoogtelaag gisteren boven de westelijke Middellandse Zee trekt langzaam naar het oosten en wordt morgen boven de Tyrreense Zee verwacht. Gisteren hadden vooral de westelijke Alpen al met de invloed van het systeem te maken. De bewolking overheerste en steeds weer viel er met voorkeur voor de zuidkant neerslag of buien. De temperaturen pakten daarbij heel bescheiden uit en met 10 tot 15 graden was het meest wel gebeurd.
Een stuk warmer en ook zonniger was het naar het oosten toe alwaar nog steeds markant warmere lucht aanwezig is. Hier steeg het kwik lokaal weer tot zomerse 25 a 28 graden!

Grijs en grauw ook vandaag weer in Oberwallis. Blik vanaf de Staffel op Rosswald richting het Glishorn en het Rhonedal (in het midden van het beeld zijn de chalets van Rosswald te zien)
Eiger, Mönch en Jungfrau (Berner Alpen). Foto via Twitter Mürren – Schilthorn @murren007 / @jock_rossi

Nog meer neerslag viel zoals gisteren ook al aangekondigd in de centrale Middellandse Zee en met name op Sardinie en Corsica was het een natte bedoeling met ook daar heel gematigde temperaturen van 12 tot 15 graden.

De winter moet in de bergen steeds verder terrein prijsgeven dan wel zich naar grotere hoogtes terug trekken. Inmiddels is de St Moritz See ook weer (grotendeels) ijsvrij. Foto vai Twitter Engadin St. Moritz – Graubünden ‏@Graubundenl
In de warmere lucht gisteren bijna 28 graden in Wenen

Hoogtelaag, vooral in zuiden nat
Geleidelijk neemt de invloed van het hoogtelaag ook naar het oosten verder toe en met een vrij vlakke drukverdeling en onstabiele opbouw van de atmosfeer is de bereidheid tot  het ontwikkelen van neerslag / buien vrij groot.

De meeste neerslag wordt de komende dagen in de Südstau dan wel aan de zuidkant verwacht! Hier kan tot het einde van de week 30 tot 80 mm gaan vallen. Het Zwaartepunt zal komen te liggen langs de westelijke zuidelijke Italiaanse Alpenhoofdkam waar in de Ligurusche Alpen waar tot 130 mm kan gaan vallen en lokaal ook nog meer. Zeer nat en ungemütlich blijft het voorlopig ook nog boven delen van de centrale Middellandse Zee.

Neerslag cumulatief tot en met vrijdag

Koel in westen, warmer in oosten
Vandaag is het nog zeer koel met temperaturen die tot 10 a 15 graden gaan oplopen, warmer is het in de oostelijke Alpen alwaar nog warmere lucht zit alwaar de temperaturen zo’n 10 tot 14 graden hoger uitkomen.

GFS T850 hPa voor vanmiddag

Hier kan het kwik weer tot zomerse 25 a 29 graden gaan oplopen met vooral de eerste helft van de dag ook nog veel zon. In de middag dan hier van het westen uit ook meer stapelwolken met lokaal pittige regen of onweersbuien.

Er gaat niet alleen regen vallen, ook wordt er weer het nodige aan Saharazand vanuit het zuiden naar het noorden op transport gezet. Voorlopig dus nog maar geen auto wassen!

De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen rond de 1800 meter, de vorstgrens rond2500 meter, in westen rond 2000 meter. Algemeen hogere temperaturen naarmate men meer oostwaarts komt. Ook morgen gaat het vrij koel en onbestendig verder, warmer ook dan weer in het oosten.

Ook grote verschillen tussen west en oost op grotere hoogte en voor de sneeuwvalgrens

Oplopende temperaturen, meer zon
Met een geleidelijk naar noordoost tot oost draaiende hoogtestroming gaat vanaf vrijdag dan geleidelijk drogere en warmere lucht vanaf het continent naar het westen uitstromen. Een apart hoog ten noorden van de Alpen inclusief een warme hoogterug gaan dan voor een weersverbetering zorgen waarbij de temperaturen verder in de lift gaan en weer op zomerse waardes zullen gaan uitkomen.

Vanaf vrijdag steeds warmer en zonniger onder hogedruk, het hoogtelaag beïnvloedt vooral nog het zuiden met lokale regen en -of onweersbuien

Met de zuidelijke lagedruk (verder afzwakkend hooggtelaag) kunnen er vooral in het weekend in de bergen ondersteund door de dagelijks gang (opwarming zon) lokale buien ontstaan.

Ook op de langere termijn gaat met de invloed van hogedruk en onder een weer wat vlakke drukverdeling “zomers” verder. De kans op een verfrissende bui in de middag en avond blijf aanwezig!

GFS ensembles westelijke Alpen

Tot zover dit weerbericht voor vandaag. Graag weer tot morgen met hopelijk ook dan weer mooie zomerse vooruitzichten! Ciao vanuit een bewolkt en koel Termen in Oberwallis

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag met de vele bewolking uitkomen tussen 4 en 2  in het oosten met zon hoger

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 253 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier