Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog Nilüfer verplaatst zijn zwaartepunt verder in oostelijke richting over het west Europese continent en daarmee wordt ook het weerbeeld toenemend gunstig door het hoog bepaalt. De koudere noordoostelijke hoogtestroming moet tevens het veld ruimen voor een warmere zuidoost tot zuidwestelijk hoogtestroming. In de tweede helft van de week nemen de onweerskansen wel weer toe.

Tweede helft van de week weer tropisch en toenemende kans warmte onweders

Gisteren konden we de invloed van het naderende hoog Nilüfer al duidelijk merken en ook in de oostelijke Alpen werd het weerbeeld toenemend vriendelijker. Met de zon erbij was het fraai zomerweer, onder de bewolking en met de wind was echter ook nog duidelijk de aanwezigheid van de ingestroomde koelere lucht te merken. De hoogste temperaturen werden in  het inner-alpine Wallis (25 graden) en het zuidelijke Ticino gemeten (29 graden).

Niks te mekkeren hoor, genieten in het zonnetje van de Franse Alpen op een mooie zondagmiddag. Foto via Twitter J’adore la Montagne‏ @MontagneJadore / Foto credit instaffreudite #les3vallees

Elders was het een aantal graden koeler en dat gold speciaal voor de noordkant van de Alpen waar een koele noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) voor de tijd van het jaar en voor het gevoel voor zeer gematigde temperaturen zorgde. Hier werden tevens ook de minst aantal zon uren behaald en lokaal viel er nog wat neerslag.

Vooral in en tegen de bergen van de noordkant toch ook nog het nodige aan rest-vocht en bewolking en nog vrij koel. Foto Muttereralm (Tirol) via Twitter Meteo-Nederland‏ @SevereWeather_N

Verbetering zit echter in de lucht en met het vanuit het westen inschuivende hoog en een geleidelijk naar zuidoost en later zuidwest draaiende hoogtestroming gaat het de komende dagen weer lekker opwarmen en de zon zal weer prominent aan het zwerk te zien zijn. Vandaag gaan we de inzettende weersverbetering en opwarming al merken, samenhangend daarmee moeten we nog wel even afrekenen met overtrekkende warmtefront bewolking (wolkenvelden).  De oostelijke Alpen verblijven vandaag nog (deels) in de koelere noordoostelijke stroming en lokaal kan er uit de bewolking nog een spat vallen.

Vandaag inzettende opwarming, nog wel even met overtrekkende warmtefront bewolking van depressie – Leif – afrekenen.

De middagtemperaturen stijgen naar 21 tot 26 graden, onder de bewolking in het oosten tot maximaal 15 a 16 graden. De vorstgrens ligt rond tussen de 3500 meter. In het oosten eerst nog rond rond de 2500 meter.

Radarbeeld 08h30 naast overtrekkende wolken(velden) vooral ook veel zon

Dinsdag en woensdag dan verdere opwarming en een vorstgrens die weer naar de 4000 tot 4200 meter door stijgt.  Vanaf  de tweede helft van de week en in het weekend zal het in de lagere delen en dalen dan ook weer tropisch warm worden, met ondersteuning van de föhn kan het kwik aan de noordkant in het oosten lokaal 33 tot 34 graden stijgen. Keerzijde van de thermische opleving zijn wel weer de toenemende onweerskansen (Wärmegewitter) met voorkeur voor de bergen.

De komende dagen op en top zomerweer en ideaal berg en wandelweer. Wel even de onweerskansen in de gaten houden.. Foto Courchevel Officiel‏Geverifieerd account @courchevel

Vanaf het weekend worden de ontwikkelingen wat onzekerder. Kijken we naar de diverse ensemble berekeningen dan zien we dat de meeste oplossingen toch een aanhouden van het warme zomerweer opteren waarbij we 5 tot 8 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde gaan uitkomen. Een aantal leden kies voor wat minder warme oplossingen en ook toenemende onbestendigheid.

ECMWF ensembles prikpunt centrale noordkant
En het GFS

De onzekerheid die zowel het ECMWF als ook het GFS modellen vertonen heeft wederom te maken met het langzaam uitzakken en oostwaarts verplaatsen van de Atlantische hoogtetrog en een afsnoerend hoogtelaag.

Uitgaande van de meest waarschijnlijke oplossing verblijven we de gehele verwachtingsperiode (tot 10 dagen) aan de warme kant van het systeem (jetstream) en ook meest buiten bereik van de Atlantische storingen. Periodiek zou Franse lage druk (thermisch laagjes) voor verhoogde onweerskansen kunnen gaan zorgen zonder dat dit echter ten koste gaat van het warme zomerweer.

GFS T2m anomalie voor de 1e september, ook dan nog 5 tot 8 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde

Een overgang naar een meer herfstachtig weerbeeld of zelfs koude inval lijkt onwaarschijnlijk, het aanhouden en zelfs nog versterken van het warme (na)zomer weer echter des te meer. Dit alles zoals aan aangesproken onder voorbehoud van de toenemende onzekerheid gestaafd aan de sterkt toenemende bandbreedte van de diverse ensemble oplossingen.

Hoe het allemaal zal gaan evolueren en de verdere details zullen we de komende dagen in kaart gaan brengen. Ik zou zeggen blijf volgen! Dat geldt natuurlijk ook voor onze extra updates en bijdragen via Facebook en Twitter. Tot zover voor deze maandag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag en tot de volgende keer maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 500 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier