Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  tussen lagedruk boven zuidwest Europa en hogedruk – Katja – boven Polen wordt nogmaals warme lucht uit zuidelijke regionen aangevoerd waarbij het aan de noordkant föhnig wordt. Vanaf dinsdag gaat achter een koufront met een naar west tot noordwest draaiende hoogtestroming koelere lucht binnenstromen en wordt het vooral aan de noordkant van de Alpen onbestendig. In het en na het weekend geleidelijk weer overgang naar stabieler en warm zomerweer.

Vanaf dinsdag markante afkoeling

Gisteren verschoof de al dagen boven west Europa verlopende  Luftmassengrenze (frontale zone) wat verder naar het zuiden. Op het grensgebied tussen de warme luchtmassa’s ten zuiden daarvan en de koelere ten noorden daarvan was de atmosfeer behoorlijk onstabiel van opbouw en viel in de oostelijke Alpen aanhoudend en intensieve neerslag. Vooral de zuidelijke Alpen hadden te maken met neerslag veroorzaakt door zware onweersbuien. Lokaal viel er gisteren in Oostenrijk in 12 uur tot 45 mm aan neerslag

In de ochtend ontwikkelde zich in het noorden van Italie een enorm onweers complex met zeer hoge wolken toppen en temperaturen tot -70 graden. O.a. rond het Gardameer werd noodweer gemeld met hagel en  zware windstoten Bron foto Meteo-Schweiz Wetterblog 
Ook vanuit de ruimte was het onweerscomplex boven het noorden van Italië heel mooi te zien, de wolkentoppen bereikten met een hoogte van circa 14 km (!) de tropopauze alwaar ze door de isothermie niet veel verder meer konden groeien.

In Salzburg was het raak met kleinschalige overstromingen en modderlawine`s (Murgänge)) maar ook het noorden van Italië ontkwam niet aan het noodweer. In de loop van de middag en avond verplaatste het zwaartepunt van de neerslag en onweersbuien zicht geleidelijk verder naar de oostelijke delen en ging de activiteit er geleidelijk ook uit.

Overstromingen in Salzburg – Großarl
In Liezen (Obersteiermark) werd een deel van dit huis door een Murabgang weggespoelt
Murgang Salzburg-Gebirgsgaue


In de avond klaarde het in het westen van Oostenrijk weer schuchter op! Foto via Twitter Hans ter Braak vanuit het Kleinwalsertal @hansterbraak

De westelijke Alpen hadden nauwelijks tot niets te doen met het slechte weer en vooral naar het westen toe scheen ook de zon. Met het naar het zuiden verplaatsen van de Luftmassengrenze kwamen voor de noordelijke Alpen in minder warme lucht te liggen en was het met de hittegolf en tropische temperaturen gedaan. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam werden de hoogste temperaturen gemeten, lokaal werd het hier 28 tot 30 graden.

Later op de dag dan ook in Oberwallis weer openbrekende bewolking, neerslag viel er hier gisteren overigens niet. Foto Stefanie Jaggi‎ vai FB Wallis 300 Tage im Jahr Sonne!

Zomerse maandag
De maandag en deels ook nog de dinsdag beloven weer zomers gaan te verlopen en de temperaturen gaan nogmaals in de lift. Daarbij wordt het van west naar oost ook föhnig (Südföhn) en kunnen de temperaturen tot 28 a 33 graden gaan oplopen. De weersverbetering hebben we te danken aan een naar zuidoost tot zuid draaiende hoogtestroming tussen een hoog met kern boven Polen en lage druk boven zuidwest Europa.

Radarbeeld 08h30. Via WetterOnline.de

Hoogtetrog -laag
Onze aandacht gaat echter uit naar een Atlantische hoogtetrog die via de Britse Eilanden uitzakt tot over de Golf van Biskaje. Met het langzaam oostwaarts verplaatsen ervan en een daarvoor meetrekkend grondlaag van Frankrijk naar Duitsland wordt na passage van de hoogte-as en een meetrekkend koufront vanaf dinsdag geleidelijk steeds koudere lucht aangevoerd. Indraaiende storingen (fronten /troggen) gaan dan periodiek voor onbestendig weer zorgen waarbij er neerslag van betekenis zal gaan vallen. Vooral op dinsdag tijdens het wisselen van de wacht kunnen er weer zware onweersbuien tot ontwikkeling komen met opnieuw ook weer Unwetter (noodweer) potentiaal!

ECMWF met de van het westen inkomende hoogtetrog

Het zwaartepunt van het koudere en nattere weer zal aan de noordkant van de Alpenhoofdkam komen te liggen. Ook in de bergen gaat het markant afkoelen, maandag kan de vorstgrens nog even weer stijgen tot boven de 4000 meter maar vanaf dinsdag met het instromen van de koudere lucht zal deze tot het einde van de week tot 2500 meter gaan dalen. Hieronder de trend voor de T850 hPA en vorstgrens (prikpunt Alpennoordkant Oberstdorf)


Ook voor de sneeuwvalgrens heeft dit gevolgen, deze zal dalen naar 2700 meter op de woensdag en tot circa 2200 en lokaal 2000 meter aan de noordkant op de vrijdag (kaart hieronder).  Naast dit alles krijgen we te maken met matige tot harde west tot noordwesten wind die het voor het gevoel en na al die hitte nog een heel stuk kouder zal doen aanvoelen!

In het weekend kan met stijgende luchtdruk de atmosfeer weer wat tot rust komen en onder de vleugels van een volgende uitloper van het Azorenhoog gaat de zon weer volop schijnen en kan de atmosfeer wer gaan opwarmen. Goede kansen dat met de start van de nieuwe week weer (veel) warmer zomerweer weer kan gaan doorzetten.

GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen

Of en hoe dit zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Ik zou zeggen blijf volgen! Vanuit een onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst, ciaoWebcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 953 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier