Advertentie 

Algemeen;  het stabiele zomerse karakter van het lenteweer gaat verloren. Een eerste storing trekt in de loop de dag de Alpen binnen, na tussenhoog invloed volgt donderdag een tweede storing. Deze brengen niet alleen neerslag maar ook enige afkoeling. Een overgang naar belangrijk kouder weer lijkt echter niet aan de orde en het blijft voor de tijd van het jaar relatief zacht.

Van westen uit regen en onweersbuien

Voor de 3 keer op rij steeg het kwik gisteren in het Zwitserse Basel tot net iets boven de 30 graden. Ook elders werd het met volop zon een zomerse (zon)dag met temperaturen die op uitgebreide schaal weer tot 25 a 28 graden stegen.

Met de strakblauwe luchten en volop zon is het voorlopig gedaan. Foto zwitscherlisa @zwitscherlisa

Wanneer we echter naar de lucht keken dan viel op dat het met name naar het westen tot niet meer zo strak blauw was en er na een periode van een week ook weer wolken boven de bergen ontstonden. Tevens werd het zonlicht vertroebeld door “uitsmerende” contrails (condens van vliegtuigstrepen) die slechts heel langzaam weer verdwenen. Allemaal tekenen van dalende / lagere  luchtdruk als signaal voor een aanstaande weersverandering -verslechtering.

Vandaag start de dag nog vriendelijk en vooral in de ochtend zal de zon het weerbeeld bepalen. Enkele hogere overtrekkende wolkenvelden mogen geen naam hebben en een geïsoleerd onweers complex in de regio van Wenen trekt naar het oosten weg.

Het kwik stijgt met de aanvoer van nog steeds warme lucht weer tot zomerse waardes, in het oosten kan het lokaal ook tropisch warm worden (30°C)  In de middag krijgen we van het westen uit te maken met steeds meer stapelwolken die later het buienstadium zullen bereiken.

Eerste bewolking boven de Berner Alpen vanmorgen

Vooral in namiddag en avond trekken de onweersbuien van west naar oost over de Alpen. Sommig exemplaren kunnen behoorlijk pittig worden met kans op plensregen, hagel en ook windstoten. De oostelijke Alpen houden het met uitzondering van de westelijke delen tot de avond droog en meest zonnig. In de bergen begint het al wat af te koelen met een vorstgrens die naar circa 3000 meter daalt, in het oosten eerst nog hoger

Achter het koufront gaat op nadering van een tussenhoog de luchtdruk weer stijgen en van west naar oost gaat het weer dinsdag weer opknappen en wordt en kan het zomerweer nog weer even terugkeren. Met de aanvoer van opnieuw zachtere lucht vanuit stijgt het kwik met veel zon weer tot 20 a 28 graden.

GFS 500 hPa voor dinsdagavond met weer de zachtere lucht vanuit het zuidwesten

Donderdag staat een volgend koufront op het weermenu met opnieuw buiige neerslag. Achter het koufront stroomt dan vooral aan de noordkant (tijdelijk) maritem polaire lucht binnen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant tot 2000 a 1800 meter en lokaal kan het tot 1600 meter vlokken.

Vanaf vrijdag krijgen komen we geleidelijk aan de voorzijde van een langzaam afzakkende en nog wat oostwaarts trekkende hoogtetrog /hoogtelaag te liggen. Met een naar zuidwest tot zuidoost draaiende stroming wordt dan weer zachtere maar ook toenemend vochtigere lucht aangevoerd. In de Stau van de westelijke zuidelijke Alpen en ook in de westelijke Alpen gaat er dan buiige neerslag vallen. In de loop van de zondag lijkt de neerslag dan de oostelijke Alpen binnen te trekken.

GFS T850 hPa zaterdag met de warme trog voorzijde

Wat er na het weekend gaat gebeuren is nog steeds niet geheel duidelijk en met name het gedrag van de hoogtetrog met al of niet een afsnoerend hoogtelaag (richting het Iberische Schiereiland) maakt de verwachtingen nogal onzeker. Zoals het er nu uitziet verblijven de Alpen steeds aan de zachte kant van de jet en het hoogtelaag (trog) en een overgang naar een kouder weertype is daarmee  dan ook  niet waarschijnlijk.

GFS ensembles Alpennoordkant

Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal de UV index vandaag nogmaals uitkomen tussen 6 in het hooggebergte en 5 a 3 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 491 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier