klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  hoog Norbert vandaag met kern boven Duitsland zorgt de gehele week voor droog en zonnig lenteweer waarbij de tempetaturen tot zomerse waardes gaan oplopen. In het weekend neemt de invloed van het hoog geleidelijk weer wat af en wordt het vanaf beging volgende week minder stabiel.

Zon gaat overuren draaien, zomerse temperaturen

Gisteren moesten we zoals al aangekondigd eerst nog even door een storing heen bijten. Het was dan ook de bewolking die nog overheerste en vooral langs de noordkant van de Alpen vielen er enkele pittige buien. Sommig van die buien ontwikkelden zich tot onweersbuien waarbij lokaal veel regen viel met zelfs hier en daar noodweer potentiaal.  Zo viel er bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Graz uit een felle bui tot 90 mm aan neerslag met lokaal veel water overlast.

Hoosbui gisteren in Graz met veel wateroverlast
Ook in het noordoosten van Zwitserland vielen lokaal pittige buien, dit exemplaar trok ten oosten van Zürich voorbij. Bron Meteo-Centrale Schweiz

Aan de west en zuidkant en inner-alpin was het meest droog of viel slechts weinig neerslag. De hoogste temperaturen werden gehaald aan de zuidkant van de Alpen met als topper het Zwitserse Tessin alwaar het lokaal 25 graden warm werd.

Zo langzamerhand kunnen we ons in de Alpen gaan richten op andere activiteiten . Gisteren tijdens het Dynastar x3 in Courchevel Via Courchevel Officiel @courchevel

Stijgende luchtdruk
Inmiddels is de luchtdruk vanuit het zuidwesten flink aan het stijgen en vandaag zal zich boven Duitsland een apart hoog – Norbert – ontwikkelen. De stijgende luchtdruk en dalende luchtbeweging binnen de hogedruk hebben er al voor gezorgd dat de lucht in de westelijk Alpen van bovenaf al flink is “afgedroogd” en de wolken zijn opgelost. In het oosten zal het nog even wat langer duren voordat het hoog ook hier het vocht uit de atmosfeer zal hebben verdreven.

Het wordt vervolgens net als al in het westen zonnig en de temperaturen gaan stijgen naar 14 tot 24 graden. Ook in de bergen gaat het geleidelijk verder opwarmen waarbij de vorsgrens naar 3000 meter zal stijgen. De wind draait geleidelijk naar het noordoosten (Zwitserland “Bise”) en is meest zwak tot matig.

Radar 09h40. Via Wetteronline.de
Blik vanuit de weerkamer in Termen op het Glishorn en westelijke Rhonedal

De rest van de week staat in het teken van zonnig en voor de tijd van het jaar zeer warm hogedruk weer. Met volop zon stijgt het kwik geleidelijk naar 25 a 27 graden en lokaal naar 28 tot misschien wel 29 graden. Doordat het ook op hoogte sterk gaat opwarmen stijgt in de bergen het nulgraden een zomers niveau van 3800 tot 4100 meter.

Met de hoge temperaturen in de bergen is het zeker zaak om goed op te passen en het best ook om de hogere Alpen nog maar even te vermijden. Door de onstabiele opbouw is de bereidheid tot het ontstaan van lawine’s nog behoorlijk groot en daarmee het lawine gevaar nog steeds aanzienlijk (code 3 ORANJE)

Lawine (Schneebruch) in de Spaanse Pyreneen. Foto via Twitter Ramon Baylina @meteopallars

Vlakkere drukverdeling
In en vanaf het weekend neemt de invloed van hogedruk geleidelijk wat af en krijgen we te maken met een meer vlakke drukverdeling. Mede ondersteund door de dagelijkse gang wordt de atmosfeer dan wat onstabiel van opbouw waardoor de bereidheid tot het ontwikkelen van lokale regen of onweersbuien zal gaan toenemen. De temperaturen zullen ook wat minder hoog gaan uitkomen maar het blijft ook dan nog (zeer) zacht voor de tijd van het jaar.

Ook het weekend regeert nog de hogedruk, wel zien we de drukverdeling geleidelijk wat vervlakken

Of in het verdere verloop dan de klad er meer in gaat komen en het gedaan is met het zeer zachte lenteweer gaan we de komende dagen vervolgen.

GFS enseembles centrale Alpen, de komende dagen geen vuiltje aan de lucht, vanaf het weeken geleidelijk minder stabiel en toenemende buienkansen

Eerst maar eens genieten van heerlijk lente weer met een zomerse inslag en de zon die overuren gaat maken.

Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 162 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer