Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: een uitloper van het Azorenhoog luisterend naar de naam – Nilüfer – breidt zijn invloed verder over de Alpen. Aanvankelijk wordt door een noordoostelijke stroming de temperatuur in het noorden nog getemperd en valt er in de Nordstau en in het oosten nog wat neerslag. Vanaf maandag wordt met een naar zuid draaiende hoogtestroming overal weer warmere en drogere lucht aangevoerd en kunnen de Alpen zich gaan opmaken voor een volgende zomerse periode met veel zon en later ook weer tropische temperaturen.

In oosten eerst nog nat en koel(er)

De westelijke Alpen profiteerden gisteren achter het koufront alweer van de stijgende luchtdruk en met het “afdrogen van de atmosfeer” kreeg de zon weer veel ruimte en stegen de temperaturen lokaal weer tot 23 a 25 graden, lokaal in Wallis en aan de zuidkant werd het zelfs weer zomers warm  met temperaturen die tot 25 a 29 graden opliepen.

Opklaringen boven de Walliser Alpen gisteren gezien vanaf de Gemmi – Leukerbad.
Nendaz – Mont Fort gletsjer, de komende week gaat het grote smelten van de gletsjers weer gewoon verder!
En ook mooi opgeklaard in het mooie Ötztal in Oostenrijk,. Foto via Jeroen Verhelst – FB Toerist in het Ötztal –
Opklaringen ook in het Kleinwalsertal ook in het Kleinwalsertal. Inmiddels is men ook al weer met de voorbereidingen bezig voor het komende wintersportseizoen. Foto Hans ter Braak @hansterbraak

Een heel ander en vooral natter verhaal in de oostelijke Alpen. Enerzijds viel daar in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam langdurig neerslag bij zeer gematigde temperaturen van slechts 12 tot 16 graden. Op wat grotere hoogtes tussen de 1500 en 1800 meter kwam het kwik zelfs niet verder dan een graad of 8 tot 6 en was het een uitgesproken “trübe” herfstdag. De meeste neerslag viel de afgelopen 12 uur (08h00 -20h00) in de Steiermark met als koploper Ramsau (Dachstein) alwaar men meer dan 50mm aftapte!

Trübes Wetter ook in Saalfelden – Leogang
Regenachtig, hoe kan het ook anders, in Natters Oostenrijk. Via Twitter Meteo-Nederland‏ @SevereWeather_N

In het grensgebied van de koelere luchtmassa’s en de veel warmere luchtmassa’s kwamen vooral in de middag en avond op uitgebreide schaal onweersbuien tot ontwikkeling waarbij ook hagel en zware windstoten voorkwamen.

Fikse onweersbuien gisteravond boven het (noordelijke) Gardameer

Vandaag gaat het weerbeeld, net als al in de westelijke Alpen, ook in de oostelijke Alpen weer verbeteren. Met een noord tot noordoostelijke stroming zijn de temperaturen echter nog zeer gematigd en vooral in de ochtend valt er met zwaartepunt in de Stau gebieden van de noordelijke Alpenhoofdkam nog neerslag. In de loop van de dag gaat de bewolking van het westen uit op steeds meer plaatsen breken en kan de zon de boel weer wat gaan opwarmen.

Met 16 tot 25 graden is het echter nog aan de koele kant. De hoogste waardes gelden voor de zuidkant en het inner-alpine Wallis, hier mag men zich tevens ook verheugen op veel zon. Ook in de bergen is het een stuk afgekoeld, op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en de vorstgrens ligt zo rond de 3000 meter, in het noorden(oosten) ook nog lager.

Radarbeeld Alpen 07h45

De komende dagen verplaatst hoog – Nilüfer – zijn zwaartepunt geleidelijk verder naar oost Europa. Vooral in de tweede helft van de week kan door toedoen van een uitzakkende hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan met een zuidwestelijke hoogtestroming steeds warmere lucht naar het noordoosten toe uitstromen.

ECMWF voor vrijdag

Met veel zon stijgen de temperaturen dan gewoon weer naar 28 tot 33 graden! Ook in de bergen warmt het opnieuw weer flink op met een vorstgrens die geleidelijk weer naar 4100 meter stijgt!

T850 hPa (1500 meter temp.) trend prikpunt St Anton am Arlberg.
en voor de vorstgrens
De komende week dus weer prima zomer en bergweer. Foto Bellwald met blik op de zuidelijke Walliser Alpen en het Rhonedal (Fiesch)

Zo als het er nu naar uitziet zal het warme zomerweer zeker nog tot en met het weekend aanhouden. Wel gaat in de tweede helft van de week vooral in de westelijke Alpen vochtigere lucht binnenstromen waardoor de neerslag (onweer) kansen geleidelijk weer gaan toenemen. Het oosten houdt het met een beetje geluk tot aan het weekend droog en daarmee wordt de negatieve bilans van dit weekend dan weer enigszins rechtgetrokken.

GFS ensembles westerse Zwitserse Alpen

Hoe het met de start van de nieuwe week dan allemaal verder gaat gaan we de komende dagen vertellen. Een overgang naar een meer herfstachtig of kouder weertype lijkt echter ook dan niet aan de orde en gaan we gewoon lekker verder “na-zomeren”! Vanuit een nog deels bewolkt (rest bewolking / vocht)  Oberwallis een fijne zondag gewenst en blijf volgen en liken. Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 382 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer