klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  uitgaande van depressie  – Xaver – vandaag met kern boven de noordelijke Noordzee wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming vochtig warme onstabiele lucht aangevoerd. Donderdag krijgen we te maken met een tussenhoog wat tot in het weekend het weerbeeld hoog zomers zal gaan bepalen. In de loop van de zaterdag van het westen uit koufront, toenemende onweerskansen gevolgd door een (tijdelijke) afkoeling.

Weekend tropisch, kwik lokaal oplopend tot 36°C

Met een zuidwestelijke hoogtestroming is gisteren vochtige en warme lucht over de Alpen uitgestroomd en in samenhang met een naderend koufront ontwikkelden zich talrijke regen en onweersbuien. Vooral in het noorden van Zwitserland viel er in de nacht en ochtend lokaal veel neerslag.

Overdag ontstonden er, mede ook getriggerd door de dagelijkse gang, ook elders deels pittige regen en onweersbuien met lokaal ook hagel, plensregens en zware windstoten.

Droog bleef het in de oostelijke delen van Oostenrijk. De middagtemperaturen stegen naar 27 tot 32 graden, daar waar de zon het moeilijker had of in de regen bleef het met 20 tot 23 graden een stuk koeler.

Ook in het inner alpien Oberwallis kon met gisteren tot ver in de middag genieten de zon en droge condities en temperaturen die in het dal weer tot boven de 30 graden opliepen. Met de vochtige lucht was het wel broeierig weer. Foto 05-08 met uitzicht over de Grenzgletscher richting de Matterhorn. Foto Tamara Casile-van Den Berg

Vandaag woensdag hebben we nog steeds te maken met de warme vochtige luchtmassa’s en samenhangend met een koufront welke zicht uitstrekt vanaf de Balearen via centraal Europa tot aan de Baltische Staten krijgen we opnieuw te maken met regen en onweersbuien.

Het zwaartepunt van de buien verplaatst zich in de loop van de dag tot over de noordelijke oostelijke Alpen en de zuid Duitse Alpen. Lokaal kunnen dit, en dat geldt speciaal voor de Italia anse Alpenzware buien zijn met lokaal veel neerslag in korte tijd als ook (zware) hagel met kans op (zeer) zware windstoten. In de bergen gaat er vanaf circa 3300 meter weer wat verse sneeuw vallen, lokaal 20 tot 35 cm.

Radarbeeld Alpen 08h30. Nieuwe buien boven de westelijke Alpen, ook elders gaan vandaag weer pitige onweersbuien ontstaan.. Via Wetteronline.de
Estofex voor vandaag, vooral in de centrale zuidelijke Alpen kunnen zeer zware onweersbuien met zware hagel en zeer zware windstoten ontstaan (level 2)

In de westelijke Alpen van het westen uit in de loop van de middag en avond afnemende buienkans en geleidelijk weer meer zon. De maxima variëren al naar gelang zon, bewolking of buien tussen de 20 en 25 graden. In het oosten in de aanvankelijk nog drogere en warme lucht tropische 30 tot 33 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag schuift een uitloper van het Azorenhoog tot over de Alpen en van west naar oost gaat het weer overal verder verbeteren. Vooral in de ochtend kan er in de oostelijke Alpen nog wat neerslag of een bui vallen maak ook hier wordt het geleidelijk droog en krijgt de zon steeds meer ruimte. De middagtemperaturen stijgen naar 24 tot 28 graden, in de  bewolking of neerslag eerst nog een stuk koeler. De vorstgrens bevindt zich rond de 4000 meter.

Vrijdag en het weekend komen we aan de voorzijde van een depressie met kern boven de Britse Eilanden te liggen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt er dan steeds warmere / hete lucht vanuit het zuidwesten van Europa aangevoerd. Een meelopende warme hoogte rug zorgt dan voor een extra thermische opleving.

GFS 500 hPa, zaterdag 00h00. Warme lucht en een hoogterug zorgen voor een zeer warme zaterdag en zondag

Zaterdag gaat het kwik op uitgebreide schaal de tropische grens voorbij en lokaal kan het zelfs 35 tot 36 graden heet worden. Later op de dag kan er met voorkeur voor de zuidkant en in de bergen een lokale regen of onweersbui ontstaan.

GFS T850 hPa. Op 1500 meter hoogte gaat het kwik dan richting de 23 tot 25 graden, genoeg voor lokale 36 graden in de lagere delen en dalen van de centrale en zuidelijk Alpen

Zondag verplaatst de hitte zich geleidelijk naar het oosten en stroomt er aan de oostflank van een uitdiepende Atlantische hoogtetrog geleidelijk weer minder warme over de Alpen uit. Het mag dan zondag niet meer zo heel heet worden, met 28 tot 33 graden belooft echter ook zondag nog hoog zomers te gaan verlopen. Wel neemt geleidelijk de instabiliteit weer toe en daarmee de kans op lokale regen of onweersbuien. In de loop van de zondag (westen) en maandag (oosten) volgt dan het koufront wat met de hoogtetrog meeloopt en gaan regen en onweersbuien voor een tijdelijk verdere afkoeling zorgen.

Aan de GFS ensembles is mooi de sterke dynamiek te herkennen waarmee we de komende week te maken gaan krijgen met afwisselend warmere en drogere fases en dan weer koelere onbestendige fases

Richting en op dinsdag is het dan weer aan de beurt aan en tussenhoog welke over de Alpen trekt en een volgende portie warmere lucht in zijn kielzog mee neemt. Woensdag gaat een volgend koufront met regen en onweersbuien de warmte dan alweer naar het oosten toe verdrijven.

Samengevat kunnen we zeggen dat we de komende 10 dagen te maken gaan krijgen met een zuidwestelijke tot westelijke hoogtestroming waarbij mobiele hoogte(ruggen) en troggen (koufronten) elkaar afwisselen met dan weer heel mooie warme en dan weer onbestendige en koelere weer fases. Hoe het één en ander precies qua timing en in detail gaat verlopen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden en daarover later dan meer.

Tot zover vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis (10 mm regen gisteravond met een temperatuur van 14.7 graden. Een fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 540 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer