Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder de invloed van toenemende hogedruk en met de aanvoer van drogere mediterrane luchtmassa’s wordt voor het weekend een stabielere en zomerse weer fase ingeleid. Het oosten heeft vandaag nog te maken met de invloed van een (hoogte)laag boven Polen.

Weekend zeer warm, lokaal tropisch

Onder stijgende luchtdruk profiteerden vooral de westelijke Alpen gisteren al van veel zon en zomerse temperaturen. De oostelijke Alpen hadden nog te maken met de nodige instabiliteit getriggerd door een hoogtelaag boven Polen.

UKMO fronten kaart donderdagmiddag

De meest actieve buien samenhangend met een hoogtetrog bevonden zich echter noordelijke van de Alpen. (zie radarbeeld van gistermiddag 16h30 hieronder)

Met name in het noorden van Frankrijk, België (hoogtetrog) en Duitsland tot over Tsjechië en het oosten van Oostenrijk ontwikkelden zich overdag weer diverse pittige regen en onweersbuien met lokale plensregens en ook hagel. De temperaturen stegen in de tot 25 a 28 graden, in het oosten met meer bewolking en neerslag was het minder warm.

Stevig onweer boven de Franse Alpen – Isère op 23 mei
Ook het Kleinwalsertal hield het gisteren niet droog. Fraaie regenboog gisteravond in het het Kleinwalsertal . Via Twitter kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Toenemende hogedruk
Geleidelijk zien we de luchtdruk nog wat verder stijgen maar door de hierboven genoemde hoogtelaag / trog gaan er in het noordoosten weer diverse regen en onweersbuien vallen met lokaal weer veel regen en -of hagel.

In het uiterste noordoosten van Oostenrijk is dit reeds nu al het geval met op dit moment van schrijven vooral in de omgeving van Wenen al de nodige nattigheid en geknal.

Radarbeeld 07h50. Bron Wetteronline.de

Hoe verder naar het westen en zuidwesten hoe stabieler de atmosfeer. Met de toenemende invloed van de hogedruk als ook de advectie van zeer warme lucht (hoogte-rug) vanuit het Middellandse Zee gebied aan de oostflank van een ander (hoogte)laag met kern boven het Iberische Schiereiland gaat niet alleen drogere maar ook steeds warmere lucht naar het noorden toe uitstromen.

ECMWF zaterdag met de “warme hoogterug”

Zomers weekend
Vanaf zaterdag gaan dan ook de noordoostelijke Alpen daar van profiteren van de stabielere condities en belooft het in het gehele Alpengebied met veel zon zomers warm te gaan worden.

GFS T850 hPa zaterdag

Algemeen komen de middag temperaturen tussen de 25 en 30 graden te liggen en lokaal wordt het met ondersteuning van zwakke Südföhn ook tropisch warm (30 tot 32 graden). In de middag en avond kunnen er met voorkeur voor de bergen wel enkele Warmte onweders ontstaan.

Het weekend belooft “Badiwetter”.
Lokaal kunnen met voorkeur boven de bergen (orografische triggering) enkele warmte onweders ontstaan. Fotoi (archief) orografische triggering boven de Berner Alpen

Ook in de bergen stijgen de temperaturen naar waardes die niet misstaan in de hoog-zomer maanden. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens komt ergens ronde 4000 meter te liggen. Mocht je de bergen intrekken hou er dan wel rekening mee dat vanaf 1800 a 2000 meter nog heel veel sneeuw ligt. Hogerop treffen we nog sneeuwhoogtes van 100 tot 400 cm aan, in lawine gebieden of beschutte dalen ligt er ook beneden de 1800 meter lokaal nog sneeuw.

Sneeuwresten (en bomen) van een lawine aan de voet van de Monte Rosa – #Macugnaga #Piemonte. Foto via Twitter Berny Bisseling @BernyBisselink

In de Alpen is men deels nog drukdoende met de passen sneeuwvrij te maken. Hieronder een impressie vanaf de Gr. Sankt Bernhard alwaar men vanaf begin mei de strijd met de metershoge sneeuw massa’s is aangegaan.

Volgende week zien we de “warme” hoogte rug boven centraal Europa wat naar het oosten doorschuiven. Met weer wat lagere druk en een vlakke drukverdeling als ook door een toename van de luchtvochtigheid wordt de atmosfeer weer labieler van opbouw en neemt de kans op lokale regen en onweersbuien overal weer toe. De temperaturen gaan wel weer iets naar beneden maar handhaven zich echter op een zomers niveau waarbij het voor het gevoel broeierig warm zal worden!

GFS T850 hPa voor donderdag

Een kou inval met late sneeuw tot in de lagere delen zit er deze meimaand dus niet meer in. Hoe anders echter de situatie in het noordoosten van Canada waar gisteren een dik pak sneeuw viel met temperaturen onder het vriespunt. De foto’s hieronder werden gemaakt in Gander (New Foundland)

Hoe het met het één en ander hier in Europa in details gaat verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen en in kaart brengen.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Voor nu een heel fijne vrijdag en alvast een mooi en warm weekend gewenst. Ciao vanuit Termen in Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 304 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier