weer alpen
Gisteren kwam er nog veel (rest)bewolking voor en viel lokaal ook nog wat regen in de Alpen. Foto van Edwin Kranenberg. Bedankt voor het insturen!

Algemene situatie: een zwakke rug van hogedruk bouwt zich vanuit het zuidwesten op over de Alpen. Hierdoor liggen er een aantal zomerse dagen voor de boeg met hoge temperaturen, vrij veel zon en een kleine buienkans. Tegen het weekend komen er echter storingen dichterbij en in het weekend zelf wordt de stroming noordelijk, waardoor het afkoelt en de neerslagkansen toenemen. Eerst nog maar even genieten van het zomerweer dus!

radarbeeld alpen
Het radarbeeld van deze ochtend. De Alpen zijn zonovergoten! Een storing boven het westen van Europa, maar door een opbouwende (zwakke) rug van hogedruk, loopt die storing stuk boven de Alpen. Wel kan er daardoor vanmiddag wat meer bewolking voorkomen. Bron: Wetteronline.de

Vandaag begint de dag op de meeste plekken flink zonnig, in de ochtend kan er in de dalen lokaal nog wat mist voorkomen. De temperatuur loopt onder invloed van de zon snel op en stijgt naar 22-26 graden in de dalen aan de noordkant. Aan de zuidkant wordt het met 25-30 graden nog warmer. In de middag ontstaan er wat stapelwolken en trekt het hier en daar wel dicht. Lokaal kan er een bui vallen, maar de kans daarop is niet groot. De voorkeur voor een eventuele (onweers)bui is voor de zuidelijke Alpen. Er staat een zwakke west tot noordwestelijke richting, in de zuidelijke en westelijke Alpen draait de wind steeds verder richting het zuiden.

Temperatuur stijgt verder

Morgen is het opnieuw overwegend zonnig, maar komt er ook nog altijd wat bewolking voor, voornamelijk in de noordelijke alpen. De temperatuur doet er nog een schepje bovenop. Zo wordt het in de noordelijke Alpen 25-28 graden, in het oosten van Oostenrijk en de lagere dalen rond de Alpenhoofkam en de zuidelijke Alpen stijgt de temperatuur naar 28-32 graden. Er ontstaan verder ook stapelwolken. De kans dat die uitgroeien tot onweersbuien is klein, maar niet uitgesloten.Donderdag verliest de rug geleidelijk zijn kracht. Het blijft nog overwegend zonnig en ook warm, maar niet meer zo warm als op de woensdag. De maximumtemperatuur ligt nog altijd tussen de 22 en 26 graden in het noorden en 25-29, lokaal 30 graden in het zuiden. In de middag ontstaan er weer stapelwolken, die met voorkeur voor de zuidelijke Alpen nu wel weer kunnen uitgroeien tot een enkele regen- en onweersbui. In de bergen neemt de (westelijke) wind in de middag wat in kracht toe.

weerkaart alpen warm
Vrijdag draait de stroming nog één keer naar zuid. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Aan de voorzijde van een nieuwe storing die over West-Europa trekt, draait de stroming vrijdag weer even naar zuid. Daarom blijft het nog even warm, maar wordt bovendien de lucht vochtiger. De onstabiliteit in de atmosfeer neemt toe en er kunnen zich in de middag felle onweersbuien gaan ontwikkelen. De voorkeur van de onweersbuien ligt in de bergachtige gebieden en bij die onweersbuien kunnen ook hagel en windstoten voorkomen. Het precieze gevaar is afhankelijk van de uiteindelijke locatie en de timing van het lagedrukgebied. Hierover de komende dagen ongetwijfeld meer details.

Afkoeling in het weekend, sneeuw in de bergen (?)

Zaterdag trekt er dan een koufront van noordwest naar zuidoost over de Alpen. Koele lucht stroomt aan de achterzijde van het lagedrukgebied richting de Alpen. De passage van het koufront zorgt direct ook voor regenachtig en bewolkt weer in de noordwestelijke Alpen. De oostelijke en zuidelijke Alpen blijven langer in de warme lucht met mogelijk eerst ook nog zon, maar in die regio’s neemt in de loop van de dag de kans op stevige regen- en onweersbuien wel toe.

alpen weekend afkoeling weerkaart
Het lagedrukgebied trekt richting het noordoosten, achter dat lagedrukgebied stroomt koude lucht naar het zuiden. Een bijbehorend koufront trekt van noordwest naar zuidoost over de Alpen. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Met het binnenstromen van de koudere luchtmassa’s, daalt de sneeuwvalgrens natuurlijk ook flink. Het is dan ook niet uitgesloten dat we tegen het einde van het weekend of begin volgende week sneeuwval gaan zien vanaf zo’n 2000 meter hoogte. Gezien de termijn is het nog wel even afwachten in hoeverre de koude lucht binnenstroomt. Dat het afkoelt staat vast en op de hogere pieken gaan we sowieso sneeuw zien.

Vanuit het noordwesten keldert de sneeuwvalgrens in het weekend ook. Voor meer weerkaarten, klik hier.

Na het weekend houdt de koelte nog een paar dagen aan. In de dalen daalt de temperatuur naar waarden tussen een vrij frisse 10 en 15 graden (zie pluim hieronder). In de zuidelijke Alpen blijft het nog wat warmer. Halverwege volgende week lijkt de temperatuur dan weer op te lopen, maar zoals aan de spreiding in de pluim hieronder te zien is, wordt de onzekerheid vanaf dan een stuk groter. Deze ontwikkelingen gaan we dus de komende dagen in de gaten houden.

De pluim van het GFS-model (bron: GFS) voor het prikpunt Innsbruck.

Goed, dit was voor mij mijn laatste Alpenweerman-weerbericht. In verband met een masteropleiding meteorologie in Helsinki die op het punt van beginnen staat en daarnaast mijn werk voor een ander weerbedrijf, gaat het mij niet meer lukken om regelmatig te schrijven voor Alpenweerman. Ik bedank AWM graag voor de kans die ik heb gekregen en natuurlijk de lezers. Ik heb in de afgelopen 4 jaar een hoop leuke reacties ontvangen. Ik zou zeggen, blijf AWM volgen, dat ga ik zelf ook zeker doen ;).

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

10 REACTIES

  1. Mooi bericht weer Daan! Jammer dat je studie en carrière niet verder te combineren zijn met het werk binnen het Alpenweerman platform. Bedankt voor je inzet, ondersteuning en mooie als ook leerzame weerberichten en bijdragen de laatste jaren! Ik wens je (namens het gehele team) heel veel succes met je masteropleiding meteorologie in Helsinki en je verdere loopbaan. Zomerse groeten vanuit de weerkamer in Oberwallis

  2. Ha Daan, wat jammer dat je weggaat! Bedankt voor je mooie berichten en hopelijk tot een later moment hier op de site! Veel succes in helsinki.

    • Graag gedaan Frans. Helaas liggen de prioriteiten momenteel elders, wie weet wat de toekomst biedt. Ik blijft de site sowieso in de gaten houden en wie weet reageer ik nog wel eens. Bedankt!

Comments are closed.