Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de invloed van hoog – Pia – neemt verder toe en het weekend belooft zomers te gaan verlopen met op zondag lokaal tropische temperaturen. Volgende week stroomt er vanuit het zuiden vochtigere maar nog steeds warme lucht binnen waardoor de atmosfeer onstabiel van opbouw wordt en de kans op warmte onweders toeneemt.

Vanaf zondag stijgende kans warmte onweders, aanhoudend warm

Gisteren nam de invloed van hoog – Pia – in westelijke en zuidelijke Alpen verder toe en was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. De oostelijke Alpennoordkant had nog te maken met de invloed van de lagedruk boven oost Europa en de noordelijke Balkan waarbij zich  aan de noordkant van de Alpen nog vochtige lucht stuwde. In de oostelijke delen viel uit de bewolking ook nog neerslag. Onder de bewolking en in de neerslag was het met een graad of 12 meest wel gedaan. Elders steeg het kwik al naar gelang bewolking en zon naar 18 tot 25 graden.

Na de sneeuw er regen dan ook eindelijke weer de zon in Mittelberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Eergisteren viel er hogerop nog een dik pak sneeuw bij een temperatuur van 0 graden op de Kanzelwand. Foto Haus Walser Berge @HausWalserBerge / Hans en Odette ter Braak.
In de bergen liggen deels nog enorme sneeuw massa’s. Deze foto met 4 tot 5 meter hoge sneeuwmuren is genomen op de Gotthard bij het Hospiz. Via Twitter Sturmarchiv Schweiz 🌪 @SturmarchivCH

Zomerhoog Pia
Vandaag gaat ook het weerbeeld in de oostelijke delen verder verbeteren en krijgt de zon steeds eer speelruimte. Vooral in zuidoostelijke (Kalk)Alpen is het aanvankelijk nog bewolkt maar neerslag valt er niet meer. De overige Alpen krijgen onder de vleugels van hoog – Pia – te maken met heel aangenaam zonnig lenteweer.

De temperaturen gaan verder in de lift en komen een graad of 5 hoger te liggen dan gisteren. In het Alpen laagland en de dalen stijgt het kwik naar 22 tot 26 graden en op 2000 meter naar 8 tot 12 graden. De vorstgrens stijgt naar 3000 tot 3300 meter. In het oosten algemeen nog lagere waardes en vorstgrens hier vandaag aanvankelijk nog rond de 2200 a 2400 meter.

Radarbeeld Europa 09h00. Via WetterOnline.de

Badiwetter, lokaal tropisch
Het weekend gaat onder de vleugels van hogedruk en een uitloper van het subtropenhoog zomers verlopen en opnieuw kunnen de temperaturen een aantal graden winst gaan pakken. De meeste zon is weggelegd voor de westelijke Alpen, de oostelijke Alpen houden zaterdag kans op een lokale regen of onweersbui.

GFS 500-1000 hPa met het hoog boven Duitsland en de warme hoogterug vanuit het zuidwesten

Zondag stroomt er vanuit het zuiden en zuidwesten geleidelijk wat vochtigere lucht binnen en neemt vanuit het zuiden de kans op een warmte onweder toe.  Zondag wordt het nog iets warmer dan op zaterdag en lokaal kan het kwik oplopen tot tropische waardes (> 30°C)  In de bergen stijgt de vorstgrens verder naar 3500 met in het oosten tot 4000 meter in het westen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Warm, stijgende neerslag -onweerskansen
Volgende week gaat het zomers warm verder waarbij we aan de warme kant van de Rossby golf (polaire jet) verblijven. Een uitzakkende Atlantische hoogtetrog verplaatst weliswaar nog verder oostelijk richting maar zal de Alpen niet bereiken. Aan de voorzijde van de hoogtetrog blijft de aanvoer van de warme maar ook vochtiger luchtmassa’s vanuit de sub-tropen in stand.

Volgende week komen (blijven) de Alpen aan de warme kant van de Rossbygolf en hoogtetrog te liggen. De meest koude lucht zakt via de Atlantische Oceaan ten westen van de Britse Eilanden naar het zuiden af.

Met een wat vlakke drukverdeling blijft de atmosfeer  onstabiel van opbouw en steeds weer kunnen er ondersteund door de dagelijkse gang en de orografie van de Alpen regen en onweersbuien ontstaan. De middagtemperaturen bewegen zich meest tussen de 25 en 30 graden en de vorstgrens zo rond de 3800 meter.

In het weekend zien we een depressie die via het zuiden van Engeland naar Denemarken Zuid Scandinavië koerst en krijgen we tijdelijk te maken met een meer zonaal stromingspatroon. Met de naar zuidwest tot west draaiende hoogtestroming wordt dan wat wat minder warme lucht aangevoerd maar het zomerse karakter blijft ook dan bestaan.

ECMWF voor zaterdag 8 juni. Aandacht geldt dan voor een apart laag dat via de Benelux naar het NO afbuigt!!

In het verdere verloop komen we onder invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen kan weer warmere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen en zal de zon het weerbeeld bepalen!

GFS ensembles Zwitserse Alpen

Hoe het één en ander de komende dagen gaat ontwikkelen gaan we de komende dagen vervolgen. Fijn weekend gewenst en niet vergeten goed in te smeren, UV straling in de bergen de komende dagen.

UV index bergen voor zaterdag ( 8 tot 11) Bron Meteo-Schweiz
Blik vanuit de weerkamer in Termen (1020m) over het westelijk Rhonedal. Links het Glishorn en de witter toppen van de Simplon

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 557 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer