Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De afgelopen dagen was het ronduit wisselvallig in de Alpen en dat zal ook komend weekend zo blijven. In de nieuwe week zal de buiigheid geleidelijk wat afnemen en warmt het flink op.

Veel buien

De lente was de afgelopen dagen ver te zoeken in de Alpen. Bewolkt en wisselvallig weer domineren het beeld. Een lagedrukgebied boven Italië was daar verantwoordelijk voor en zal ook vandaag voor ronduit wisselvallig weer zorgen. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er buiige regen. Daarbij is het niet perse koud, want de temperatuur ligt in de dalen nog veelal rond een graad of 15. In langdurige regenval zal het wel iets lager liggen. De sneeuwvalgrens ligt ook hoog, tussen de 2000 en 2500 meter hoogte. Daar zal de neerslag af en toe als sneeuw vallen. Het wintersportseizoen is echter wel op zijn eind. Al kan er op menig gletsjer nog wel doorgeskied worden.

Droger in het weekend?

Het laag boven Italië zal geleidelijk verder zuidwaarts trekken en langzaam verdwijnen. Tot die tijd blijft de invloed wel zichtbaar boven de Alpen. De lucht blijft onstabiel en het reliëf van de Alpen werkt die onstabiliteit in de hand. Overdag warmt de lucht op, stijgt op en door de bergen wordt de lucht verder gedwongen om omhoog te gaan. De lucht die opstijgt koelt af en op een gegeven moment gaat het condenseren en vormen zich wolken. Uiteindelijk kunnen de wolken doorgroeien tot buien. Dat is precies wat we dit weekend ook zullen zien. In de ochtend is het vaak nog droog, maar in de middag als het opgewarmd is vindt de stijgende luchtbeweging plaats. Boven de hogergelegen delen van de Alpen zien we dan dat er buien zullen ontstaan, terwijl het in de dalen vaak droog blijft. Een mooi proces wat je afgelopen week ook heel goed terug zag in de Vogezen en in het Zwarte Woud. Het blijft dit weekend dus niet droog, maar de zon is er wel weer vaker bij.

Warmer weer op komst?

Na het weekend gaat er wel wat veranderen. Zondag ligt er een hogedrukgebied boven de Noordzee en deze zal geleidelijk naar het oosten trekken en ook boven de Alpenregio krijgt hogedruk voet aan de grond. Maandag zullen er nog buien tot ontwikkeling komen boven de Alpen, maar als dinsdag wordt de invloed groter en wordt de buiigheid onderdrukt. Doordat de kern van het hoog boven Oost-Europa komt te liggen, komt er een zuidelijke- tot zuidwestelijke stroming op gang. Hierdoor wordt warme lucht aangevoerd. De alpen en ons omringende landen krijgen dan te maken met een vleugje zomer. De zon doet goed zaken, wel kunnen er later in de middag wat stapelwolken ontstaan, en het warmt flink op. In de dalen zijn temperatuur van ruim 25 graden mogelijk, wat zomerse dagen betekent.

Niet alleen in de Alpen warmt het sterk op, ook boven Duitsland, Frankrijk en in de Benelux zijn zomerse waarden mogelijk van meer dan 25 graden.

Hoelang het warme weer precies aanhoudt is lastig te zeggen. Lagedrukgebieden lijken zich later in de week weer op te dringen boven het Europese vasteland. Buiigheid zou dan weer de kop op kunnen breken. Tot die tijd lijken we een aantal zomerse dagen te krijgen. Volgende week weer meer details over het weer op de langere termijn.

Dit weekend vallen er nog geregeld buien. Ook maandag vallen, zeker hoger in de bergen, nog een aantal buien, maar de zon breekt al steeds vaker door. Daarna volgen een aantal zomerse dagen. Hoe het weer zich daarna ontwikkelt is nog uiterst onzeker.

Omslagfoto: zomers weer lijkt op komst dit weekend. Foto van Maarten Minkman.

(Visited 448 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer